1. Matrac tanúsítványok

Matrac tanúsítványok

Matrac tanúsítványok és minősítések

Biztos akarsz lenni benne, hogy matracod nem tartalmaz egészségedre és környezetedre ártalmas anyagokat? Hogy teljes biztonsággal hajthatod fejedet álomra rajta?

Több olyan matrac tanúsítvánnyal és matrac minősítési rendszerrel is találkozhatsz szerencsére, mely garantálja, hogy az ágybetétedben felhasznált alapanyagok – legyen szó akár a huzat szövetéről, akár a belső részéről –  olyan minimális mértékben tartalmaznak veszélyes kemikáliákat illetve azokból olyan elhanyagolható mértékben párolognak csak ártalmas vegyi anyagok, hogy matracod lényegében nem okozhat ebből adódó egészségügyi problémákat számodra.

Egyes matrac védjegyek a matracok huzatként szolgáló textilanyagát minősítik, mások a belső tömör matracmagnál garantálják a káros anyag mentességet, egyes  típusai a tanúsítványoknak a matrac magas organikus anyag tartalmát igazolják , míg olyan minősítés is létezik, mely ágybetétünk tartósságát vizsgálja és tanúsítja.

OEKO-TEX Standard 100 matrac tanúsítvány

A legismertebb matrac tanúsítványok közé tartozik az OEKO-TEX Standard 100 matrac minősítés. Bizonyára találkoztunk már vele, hiszen a ruházati cikkek vagy a textilipar más termékei, például a matrachuzatok szövetei sok esetben rendelkeznek Standard 100 vagy másmilyen OEKO-TEX minősítéssel.

De honnan is ered az OEKO-TEX minősítési rendszer?

1992-ben textilipari kutatóintézetek fogtak össze annak érdekében, hogy a gyártók az egészség- és környezetvédelemi valamint humánökológiai szempontokat első közt figyelembe véve illetve etikus módon készítsék termékeiket. Erre pedig különféle OEKO-TEX szabványokat hoztak létre, így könnyítve meg azt, hogy mind a cégek, mind a fogyasztók felelős döntést hozva óvhassák meg környezetünket és egészségünket.

Napjainkban 18 textil- és bőripari kutatóintézet az OEKO-TEX tagja Európában illetve Japánban, Magyarországon az Innovatext Textilipari Műszaki Fejlesztő Intézet Zrt minősít és adhat ki OEKO-TEX tanúsítványt. De a Hohenstein csoport tagja olyan egyedi védjegyekkel is rendelkezik, mint amilyen például a Hohenstein Quality Label.

A Standard 100 mellett tehát többféle, hozzá többé vagy kevésbé kapcsolódó OEKO-TEX tanúsítvány létezik.

Ilyen például a STeP szabvány, mely Standard 100-zal szemben nem a terméket, hanem magát a teljes gyártási folyamatot vizsgálja és minősíti környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból, így tulajdonképpen kiegészítve a Standard 100-zat. Erre utal elnevezése, a Suistanable Textile Production (STeP), mely fenntartható textilgyártást jelent.

A Standard 100-hoz hasonló módszerekkel dolgozik a Leather Standard is, csak éppen a bőripar termékeivel foglalkozik, azokat teszteli és tanúsítja. Azok az iparcikkek pedig, melyek mind a Standard 100 illetve Leather Standard, mind pedig a STeP követelményeinek megfelelnek, Made in Green minősítést kaphatnak.

Ha matracot keresel, akkor ezt a videót érdemes megnézned a zónázásról.

Ezek mellett az ECO-Passport a színezőanyag, vegyszer és adalékanyag tartalmat szabályozza szigorúan a textil és bőripari termékekben, a Detox to Zero pedig arra ügyel, hogy a  veszélyes anyag és szennyvíz kibocsátás illetve vegyszerkezelés megfeleljen a Greenpeace Detox irányelveinek.

„Hogyan dolgozik” a Standard 100 szabvány?

Azért olyan lényeges számunkra az OEKO-TEX Standard 100 minősítés, mert minden kétséget kizáróan ez bizonyíthatja számunkra, hogy kedvenc matracunk alapanyagában – legyen az bármilyen alapanyag, akár kókuszmatrac, vagy zsákrugós matrac, vagy bármi -olyan csekély – lényegében elhanyagolható – mértékben találhatók meg a veszélyes kemikáliák illetve a káros anyag kibocsátása is olyan alacsony, hogy használata teljesen biztonságos, hiszen nem jelent veszélyt sem saját egészségünkre, sem pedig környezetünkre.

Alapvetően a textil anyagokkal foglalkozik ez a minősítési rendszer, azonban az utóbbi időben már nemcsak azokat vizsgálja be, hanem olyan matracipari anyagokat is, mint amilyen a poliuretán hab vagy akár a latex. Tehát teljes körűen bizonyosodhatunk meg arról, hogy matracunk huzat illetve belső mag alapanyagával minden rendben van egészségügyi szempontból.

A textilipari illetve az említett matracipari anyagokat – a nyersanyagokat, félkész és kész termékeket – az OEKO-TEX akkreditált kutatólaboratóriumaiban vizsgálják be a szövetség által megszabott 100 féle kritérium alapján illetve a felhasználási területük szerint. Ilyen vizsgálóintézet például az OEKO-TEX egyik alapítója, a bécsi Institut für Ökologie, Technik und Innovation (OETI).

4 vizsgálati osztályból áll a standard 100 minősítő rendszer:

 • osztály: csecsemők és kisgyermekek használati termékei (3 éves korig), pl babaruha, pelenka, higiéniai termékek. Ebbe a legszigorúbb osztályba tartoznak a matraciparban használt alapanyagok is.
 • osztály: a közvetlenül a bőrrel érintkező termékek, pl. ing, póló vagy zokni.
 • 3-4. osztály: bőrrel kevésbé érintkező ruházat és háztartási textilek.

A kutatólaborban megvizsgálják, hogy tartalmaz-e a textil vagy más anyag ártalmas kemikáliát illetve ha igen, akkor milyen mértékben és ennek függvényében kapja majd meg a Standard 100 minősítést.

Bátran kijelenthetjük, hogy a különféle minősítések közül az OEKO-TEX Standard 100 az egyik legszigorúbb – hanem a legszigorúbb – illetve ez vizsgálja a legszélesebb körben a veszélyes anyagokat.

A Standard 100 közel 2000 (!) fajta veszélyes kémiai anyagot vizsgál és mér meg drákói szigorral matracunk anyagában és egy hihetetlenül alacsony – később példákkal érzékeltetjük –  veszélyességi határértéket szab meg, mely valóban garantálja a káros anyag mentességet.

Ez a minősítő rendszer szigorúbb mint a hasonló európai (REACH) és egyesült államokbeli (CPSIA, GCC) káros anyagokra vonatkozó törvényi szabályozások. De nemcsak alacsonyabb maximális határértékekkel dolgozik, hanem beépíti azok legfrissebb kutatási eredményeit is saját követelmény rendszerébe.

Az OEKO-TEX Standard 100 által minősített termékek tehát egyben megfelelnek a többi tanúsítvány követelményeinek is. A Standard 100 védjegyen ennek megfelelően fel szokták tüntetni, hogy milyen más minősítéseknek felel meg az adott textil.

Az Egyesült Államokban 2008-ban elfogadott Termékbiztonsági Törvény (Consumer Product Safety Improvement Act, röviden CPSIA) a gyermekjátékokat és más gyermekek által használt eszközöket teszteli káros anyag tartalom és kibocsátás szempontjából.

Az ártalmakat okozó ftalátok megengedett mértéke a bevizsgált termékekben a CPSIA törvény alapján például 0,1%, az OEKO-TEX Standard 100 viszont még ennél is szigorúbban veszi ezeket górcső alá.

Az Általános Termékbiztonsági Tanúsítvány (General Certificate of Conformity) az Egyesült Államokban viszont még a CPSIA-nél is enyhébb követelményeket támaszt.

A „Vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendeletet” (REACH) az Európai Palament és Tanács 2007-ben fogadta el, ez az európai uniós fogyasztási cikkekben vizsgál több mint ezer féle káros vegyi anyagot egészségügyi és környezetvédelmi szempontok alapján.

Ezzel a rendelettel jött létre az Európai Vegyi-anyag Ügynökség (ECHA), mely listázza a „különös aggodalomra okot adó anyagokat” (SVHC, Substances of Very High Concern) és a listát folyamatosan frissíti. A Standard 100 pedig beépíti követelményrendszerébe az ECHA SVHC listáján szereplő anyagokat.

A Reach 17. mellékletének köszönhetően bekerült például a Standard 100 által vizsgált anyagok közé a nikkel, a benzol és 4 féle aminósó illetve a kinolin határtértékét szigorították.

Emellett az OEKO-TEX Standard 100 a szintén enyhébb GB18401-2010-es kínai szabályozásnak is eleget tesz, sőt, szigorúbban kezeli például a formaldehid tartalmat.

A Standard 100 által vizsgált anyagok veszélyei és a megengedett határértékeik

Amennyiben matracunk nem rendelkezik OEKO-TEX Standard 100 minősítéssel, akkor sajnos nagyobb eséllyel veszélyeztetheti saját vagy családunk egészségét.

De milyen ártalmakat is okozhatnak a matracban található anyagok illetve milyen értékben lehetnek jelen matracunkban?

Nehézfémek

A különböző nehézfémek és mérgező hatásaik elég jól ismertek. A belégzéssel vagy a bőrön keresztül szervezetünkbe jutó és ott lerakodó nehézfémek károsítják immun- valamint ideg és hormonrendszerünket illetve veszélyeztetik keringési, kiválasztó és emésztő szerveink működést.

Az OEKO-TEX Standard 100 veszélyes anyag listájában szereplő arzén, higany, ólom, króm és kadmium még kis mennyiségben is idegrendszeri zavarokat, hallás és agyi károsodást, bőrbetegségeket, veseelégtelenséget illetve akár daganatos megbetegedéseket is okozhat – az egyik legveszélyesebb kadmium rosszabb esetben még tüdőrákot is.

A nehézfém mérgezés tünetei közé tartoznak például az ízületi fájdalmak, az emésztési zavarok, az émelygés, hányinger és a gyomorgörcsök, az ingerlékenység, a depresszió és a krónikus fáradtság illetve a légzési nehézségek.

Szerencsére a Standard 100 gondoskodik róla, hogy ezek a problémák nem érinthessenek minket. A kivonható (extrahálható) nehézfémek közül korábban már említett rendkívül veszélyes kadmium csak 0,1 mg/kg mennyiségben lehet jelen matracunk anyagában, a hírhedt arzén csak 0,2 mg/kg arányban – az 1.osztályba tartozó matrac anyagok esetében, a többi osztálynál magasabb a határérték – , a higany mértéke pedig nem haladhatja meg a 0,02 milligrammot.

Ftalátok

A ftalát lágyító anyagok széles körben megtalálhatók háztartásainkban, így a padlóban, a műanyag burkolatokban és használati tárgyakban, a mosóporban és testápoló szerekben, sőt, még élelmiszereinkben is – a csomagoló anyagból oldódnak ki. A nehézfémekhez hasonlóan bőrünkön keresztül vagy belélegezve jutnak szervezetünkbe.

A PVC lágyításra használt ftalát vegyületek főként a hormonháztartásra jelentenek veszélyt, rontják a szaporodási képességet és csökkentik a tesztoszteron szintet. Egy vizsgálat szerint az alacsony nemi hormon termelésért az anyatejjel a magzatba jutó ftalátok lehetnek felelősek.

A Standard 100 minősítéssel rendelkező matracoknál viszont ettől sem kell tartanunk, hiszen a ftalátok megengedett mennyisége ezekben 0,05%.

Növényvédő szerek

Az egyik legelterjedtebb gyomirtó a glifozát, mely szintén a bőrön keresztül vagy belélegezve váltja ki tüneteit, a bőr és szem irritációt vagy köhögést és tüsszögést. Újabb vizsgálatok szerint a glifozát negatív hatással van a hormonháztartásra illetve veleszületett fejlődési rendellenességet okozhat (teratogén).

Így veszélyességi határértéke a Standard 100 minősítő rendszerben kilogrammonként 5 milligramm.

Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH vegyületek)

Ezek szerves anyagok nem megfelelő égése során kerülnek légterünkbe, a PAH vegyületek néhány típusa rákkeltő, mint például a benz[a]antracén vagy a benzo[a]pirén.

Emellett még a fogamzó képességet és nemi fejlődést is károsíthatják, megzavarhatják a hormonháztartást illetve öröklődő genetikai károsodást okozhatnak.

OEKO-TEX minősített ágybetétünkben a benz[a]antracén és benzo[a]pirén mennyisége nem haladhatja meg a 0,5 milligrammot kilónként.

Formaldehid

A gáz állapotú, színtelen, szagtalan vegyület, a formaldehid természetes módon található meg környezetünkben – növények, állatok anyagcsere terméke illetve az emberi szervezetben is megtalálható. A formaldehid irritálja a szemet illetve az orr és száj nyálkahártyáját. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ráadásul korlátozottan rákkeltőnek nyilvánította.

Amennyiben Standard 100 minősítésű matracunk van, biztosak lehetünk benne, hogy alapanyagában a formaldehid mértéke nem lehet 16 milligrammnál magasabb kilógrammonként.

Színezőanyagok

Mint említettük, a Standard 100 nemcsak a textileket vizsgálja, a nagy népszerűségnek örvendő habmatracok (habrugós matrac, hideghab matrac, memory hab matrac stb) poliuretán alapanyagát is teszteli és minősíti.

A poliuretán habgyártásban felhasznált azoszínezékekből kiáramló arilaminok rákkeltők illetve mutagének (szaporodást károsítják) is lehetnek akár.  A Standard 100 minősítéssel rendelkező matracok habanyagában előforduló arilaminok maxmimális mértéke viszont 20 mg/kg, így emiatt sem kell aggódnunk, amennyiben rendelkezünk ezzel a minősítéssel.

Illékony szerves vegyület (VOC) kibocsátás

A Standard 100 tanúsítvány a matrac anyagok emisszióját, vagyis a belőlük kiáramló, illékony szerves anyagok (Volatile Organic Compounds, VOC) mértékét is vizsgálja.

A szemet és nyálkahártyát irritáló formaldehid köbméterenként mindösszesen 0,1 milligramm mennyiségben áramolhat ki Standard 100 matracunkból.

Emellett a latex matracokból párolgó butadiént és sztirolt/sztirént is méri és korlátozza. Az idegrendszert károsító sztirol megengedett maximális mennyiség 0,005 mg lehet köbméterenként, a légúti, idegrendszeri és mentális problémákat okozó butadién pedig nem haladhatja meg a 0,002 mg/m3-t.

A fentiekből látható tehát, miért olyan lényeges hogy ágybetétünknek legyen OEKO-TEX Standard 100 tanúsítványa.

Hogyan ellenőrizhetjük le matracunk OEKO-TEX Standard 100 minősítését?

OEKO-TEX Standard 100 védjegyüket a matrac forgalmazók általában fel szokták tüntetni, amennyiben ezt nem találjuk sehol, érdemes külön is rákérdezni –  a matracok huzatanyaga és a belső magja általában külön-külön van minősítve Standard 100-ra.

A valódi tanúsítványon az „OEKO-TEX Standard 100” felirat és logója alatt láthatunk egy védjegy eredetiséget igazoló hétjegyű számot mellette pedig a tanúsítványt kiállító kutatóintézet nevét.

Amennyiben szeretnénk megtudni, hogy matracunk rendelkezik-e eredeti és érvényes OEKO-TEX Standard 100 minősítéssel, egyszerűen csak kattintsunk a következő linkre és adjuk meg a védjegyen található előbb már említett számot: https://www.oeko-tex.com/en/label-check.

CertiPUR matrac tanúsítvány

A CertiPUR az egyik legjelentősebb matrac minősítés, ezen pedig nem is lehet csodálkozni, hiszen ez a poliuretán habanyagok – köztük az éter és észter habok – minősítési rendszere valamint védjegye.

Napjainkban a matrac gyártás nagy részét teszik ki ugyanis a különféle habanyagokból készülő matracok, sok ezer tonnányi habanyagot öntenek évente a gyártók, az ezekből készülő habmatracok pedig nagy népszerűségnek örvendenek.

A hatalmas mennyiségben történő előállítás illetve a habok műanyag mivolta miatt nagyon lényeges, hogy habmatracunk rendelkezzen CertiPUR matrac tanúsítvánnyal –  különösen nagy jelentősége van annak tehát, hogy milyen körülmények között és milyen anyagok felhasználásával készül matracunk habanyaga.

Miért fontos hogy CertiPUR minősített habmatracot válasszunk?

A CertiPUR matrac bizonyítvány garantálja ugyanis, hogy matracunk belső habanyagában az ártalmas kemikáliák egyáltalán nem vagy pedig csak egy olyan alacsony arányban vannak jelen, hogy  habmatracunk nem  jelent veszélyt sem saját, sem családunk egészségére illetve nem ártalmas környezetünkre sem.

Ha mélyebben érdekelnek a hideghab matracok, nézd meg a videót!

A CertiPUR minősítési program teljes mértékben önkéntes, non-profit alapú és átlátható, egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is megvizsgálja és minősíti a különféle habanyagokat független laboratóriumokban.

Ez a minősítés és védjegy az egyik legátfogóbb illetve a legszigorúbb követelményeket támasztja a vizsgált anyagokkal szemben, így valódi garanciát ad arra, hogy habmatracod teljesen biztonságos a mindennapi használat során.

Jó példa a CertiPUR által alkalmazott szigorra, hogy ebben a tekintetben előrébb jár még az olyan európai törvényi szabályozásoknál is, mint amilyen például az EC General Product Safety Directive 2001/95/EC vagy éppen a REACH EC 1907/2006.

CertiPUR védjeggyel rendelkező habmatracod tehát nemcsak megfelel azoknak a követelményeknek, melyeket más minősítések támasztanak, hanem túl is szárnyalja azokat.

CertiPUR/EUROPUR vs. CertiPUR-US

Kétféle CertiPUR minősítés illetve védjegy is létezik, melyek nem keverendők össze egymással.

Az EUROPUR az európai habgyártók termékeit vizsgálja be és minősíti, az Egyesült Államokban pedig ugyanezt a CertiPUR-US végzi el.

A rugalmas poliuretánhab gyártók európai szövetsége az EUROPUR, az általa kiadott tanúsítvány pedig SHE-Standard-nek nevezik – a Safety, Health and Environment rövidítéséből –, vagyis ez a minősítő rendszer az egészségügyi szempontok mellett a környezetvédelemre is különösen nagy hangsúlyt fektet.

Azért érdemes megkülönböztetni ezt a két minősítést, mert eltérő kritériumokat és szigort alkalmaznak a vizsgált anyagokkal szemben.

Az EUROPUR SHE-Standard ugyanis szigorúbban lép fel a káros anyagokkal szemben és ennek megfelelően alacsonyabb veszélyességi határértékek vonatkoznak az EUROPUR minősített habmatracokra, mint a CertiPUR-US által tanúsítottakra, vagyis az EUROPUR habmatracok még biztonságosabbak.

A  CertiPUR-US viszont nemcsak a káros anyagokra teszteli a habokat, hanem minőségi és tartóssági vizsgálatot is végrehajt.

Számunkra természetesen az EUROPUR CertiPUR minősítése a releváns, így a továbbiakban erről írunk részletesebben.

Hogyan működik az Europur/CertiPUR matrac tanúsítás?

Az EUROPUR CertiPUR programja önkéntes, vagyis bármely gyártó jelentkezhet és bevizsgáltathatja a termékét illetve megszerezheti a védjegyet, maga a vizsgálat valamint a követelményrendszer pedig nyilvános és teljesen transzparens, ide kattintva akár meg is tekinthető.

A gyártóknak mindösszesen egy 25 cm x 20 cm x 15 cm méretű mintát kell küldenie a habmatrac belsejéből a vizsgálólaborba – az adminisztrációs teendők mellett persze – , a habanyag pedig szinte bármilyen típus lehet, akár habszivacs, akár hideghab vagy viszkoelasztikus memory hab, de még égésgátolt habanyag is.

A vizsgálatokat független kutatóintézetekben végzik és amennyiben a habanyag minta megfelel a drákói EUROPUR kritériumrendszernek, a gyártó három évre megkapja az CertiPUR SHE-Standard védjegyet. Ezt azonban évente felülvizsgálják és amennyiben a megismételt vizsgálatok hiányosságokat találnak, első körben felfüggeszthetik a minősítés használatát, sorozatos problémák esetén pedig akár vissza is vonhatják azt.

A vizsgálatokat három akkreditált kutatólabor végzi napjainkban, az Eurofins Product Testing A/S (Dánia), a Hall Analytical Laboratories Ltd (Egyesült Királyság) illetve a TÜV Rheinland LGA Products GmbH (Németország).

Az enyhébb követelményeket támasztó CertiPUR-US is ezekben a laboratóriumokban teszteli az anyagokat, egy saját laboruk van csak az Egyesült Államokban.

Milyen veszélyes anyagokat vizsgál az EUROPUR?

Az EUROPUR minősítési rendszer lényegében két szintből áll:

 1. Meghatározza az ártalmas anyagokat illetve a vizsgálat módszertanát illetve egy egzakt, mérhető szintjét is annak, hogy ezek az ártalmas anyagok milyen arányban fordulhatnak elő a habanyag végtermékben – ezek a kemikáliák vagy magában a habanyagban lehetnek vagy a gyártás során, mint segédanyag jelenhetnek meg.

Az EUROPUR/CertiPUR standard a következő veszélyes anyagokat veszi górcső alá illetve határoz meg ezeknél egy pontosan mérhető, rendkívül szigorú veszélyességi határértéket:

 • Szerves ónvegyületek
 • ftalát lágyítószerek
 • TDA és MDA vegyületek
 • Illékony szerves vegyület (VOC) kibocsátás

2. Ezeknek az ártalmas anyagoknak pedig megtiltja a felhasználását a gyártás során.

 • Nehézfémek
 • Színezőanyagok
 • ftalát lágyítószerek
 • Rákkeltő, szervkárosító, termékenységet csökkentő, betegségeket okozó nyeranyagok
 • Habosítószerek, „hajtóanyagok”
 • Maximalizálja a klórtartalmat az izocianátoknál

Europur – az ártalmas anyagok és veszélyességi határértékeik

Amint már említettük, az EUROPUR szigorúbban lép fel illetve alacsonyabb határértéket határoz meg a káros anyag tartalomra vonatkozóan, mint a CertiPUR-US. Ennek köszönhetően, az EUROPUR habokban valóban szinte elhanyagolható ezeknek az egészségünkre és környezetünkre ártalmas anyagoknak az aránya.

Szerves ónvegyületek

A szerves ónvegyületek a kártevők elleni vegyszerekből párolognak ki, hajókon például a különféle kártevő élőlények ellen olyan lerakódásgátló festéket használnak, melyből szerves ónvegyületek származhatnak.

A tributilón az egyik ilyen például, mely hosszabb távon tartó mérgező hatást fejt ki, szem, bőr és nyálkahártya irritációt okoz illetve súlyosabb esetben akár vese és májbántalmakat is kiválthat. Tünetei a légzési nehézségek, fejfájás, gyomorbántalmak és rossz közérzet.

Amíg azonban a CertiPUR-US tributilónra vonatkozó veszélyességi határértéke 0,5 mg/kg, addig az EUROPUR minősített habokban ez maximum 0,05 milligrammban fordulhat elő kilónként. A szerves ónvegyületek összességükben pedig 0,5 mg/kg mértékben lehetnek jelen az EUROPUR habmatracokban.

Ftalát vegyületek

A mindennapi életben szinte mindenhol megtalálhatók a ftalátok, ezeket ugyanis a PVC lágyítására használják. A padlóban, műanyag burkolatokban, a műanyag használati eszközökben, de még a mosóporban és élelmiszerekben is találkozhatunk velük – a csomagolásból oldódnak ki.

Belélegezve vagy a bőrön keresztül jutnak a szervezetbe, felboríthatják a hormonháztartást, csökkenthetik a tesztoszteron szintet illetve az anyagtejjel a magzatba jutva a nemi hormon termelődését. Vannak olyan kutatások is, melyek a mellrákkal is kapcsolatba hozzák ezeket.

A CertiPUR habmatracokban a 7 féle ftalát vegyület szerencsére csak mindösszesen 0,01%-ban arányban lehet jelen. A ftalát vegyületek gyártás során való szándékos felhasználást pedig megtiltja a SHE-Standard.

TDA és MDA vegyületek

A toluoldiamin (TDA) nevű vegyület szerepel az Európai Vegyi-anyag Ügynökség (ECHA) veszélyes anyagokat tartalmazó listáján is. A TDA rákkeltő hatású, valószínűleg genetikai betegségeket is okozhat és a nemzőképességet is károsíthatja illetve szem és bőr irritációt is okozhat.

Amennyiben azonban CertiPUR minősített habmatracot választunk, biztonságban leszünk, hiszen ágybetétünkben mindösszesen 5 mg/kg arányban lehetnek csak jelen a TDA (toluol-diamin) és MDA (diamino-difenil-metán) vegyületek.

Illékony szerves vegyület (VOC) kibocsátás

Ilyen VOC vegyület például a színtelen és szagtalan formaldehid, mely természetes módon, növények és állatok anyagcsere termékeként jelenik meg környezetünkben és amelyet a WHO (Egészségügyi Világszervezet) korlátozottan rákkeltő anyagként tart számon, emellett pedig szem és nyálkahártya irritációt okoz.

Idegrendszerünknek okozzák a legnagyobb károkat az aromás szénhidrogének, a toluol illetve a sztirol is.

Az EUROPUR SHE-Standard védjegye azonban garantálja, hogy matracunkban a toluol a 0,1 mg, a sztirol a 0,005 mg, az aromás szénhidrogén a 0,5 mg, a formaldehid pedig a 0,01 mg értéket nem haladja meg köbméterenként.

Nehézfémek

A közismerten toxikus hatású nehézfémek is szigorú tilalom alá esnek az EUROPUR minősítési rendszerében. Ezek szánt szándékkal egyáltalán nem használhatók fel a habok készítésénél, megengedett mértékük is elenyésző, az antimon 0,5, az arzén 0,2 , kadmium 0,1, az ólom 0,2, a higany pedig 0,02 mg/kg arányban lehet csak benne a CertiPUR habjaiban.

Ez azért olyan lényeges mert ezek a nehézfémek már kis mennyiségben is rendkívül káros hatással vannak az idegrendszerre valamint a hormon és immunrendszerre illetve belső szerveink működésére.

Más veszélyes anyagok

A nehézfémek mellett több más anyagot sem lehet felhasználni az EUROPUR minősítésre kandidáló habok gyártása során.

Ilyenek a rákkeltő, mutációt okozó, ideg- és hormonrendszert károsító égésgátló anyagok, mint a brómozott szénhidrogének, a polibrómozott-bifenilek (PBB) illetve polibrómozott-difenil (bifenil)- éterek (PBDE, PBBE).

De a habosító szerek, a CFC és HCFC gázok használata is szigorúan tilos illetve nem alkalmazhatják a rákkeltő, termékenységet romboló, genetikai rendellenességeket okozó adalékanyagokat sem.

Azoknál a színezőanyagoknál pedig, melyek rákot okozó, mutagén hatású arilaminokra bomlanak, az európai törvényi szabályozás szigorával lép fel a CertiPUR minősítés.

A poliuretán egyik fő összetevője az izocianát – a poliol mellett –, az EUROPUR habokban az izocianát klórtartalma maximum 0,07 % lehet.

Mindezekből láthatjuk is, miért olyan lényeges hogy habmatracunknak legyen CertiPUR tanúsítása.

Van a matracodnak CertiPUR minősítése? Így ellenőrizd.

Mint említettük korábban, az európai habgyártók szervezete és minősítési rendszere az EUROPUR.

Ebbe a szövetségbe tartozik és így CertiPUR védjeggyel rendelkezik többek között a Recticel és a cégcsoportjához tartozó Eurofoam, de az alapvetően latex matracokkal foglalkozó és habmatracokat is gyártó Latexco is.

A következő linkre kattintva pedig megnézhetjük a listáját azoknak a gyártóknak, akik rendelkeznek CertiPUR védjeggyel és jogosultak annak használatára: https://www.europur.org/certipur/en/for-consumers.

Magyarországon az Eurofoam Hungary a legjelentősebb habgyártó, melynek üzeme Sajóbábonyban található.

Ezen az oldalon pedig végig nézhetjük, mely forgalmazók rendelkeznek valódi és érvényes CertiPUR minősítéssel: https://www.europur.org/certipur/en/authorized-users-of-the-certipur-logo.

Eurolatex ECO-Standard matrac tanúsítvány

Az Eurolatex ECO-Standard matrac tanúsítvány a latex matracok káros anyag tartalmával valamint ezek emissziójával (kibocsátásával) foglalkozik. A többi matrac minősítéshez hasonlóan garantálja, hogy matracunkban az egészségünkre és környezetünkre veszélyes anyagok jelentéktelenül kis mennyiségben találhatók csak meg, így ezek teljesen megbízhatóak.

Az ECO-Standard tehát nem a latex matracok természetes kaucsuk arányát vizsgálja, hanem azt, hogy a természetes vagy kevert – natúr és szintetikus –  latexből készül ágybetétünk nem ártalmas sem saját, sem környezetünk egészségére.

Miért fontos, hogy latex matracunk Eurolatex ECO-Standard minősített legyen?

Ugyanis még a 100% természetes latex matracok sem csak latexből készülnek, különféle adalékanyagokra, gélesítő illetve stabilizáló és vulkanizáló szerekre is szükség van a gyártáshoz, hogy a latex matrac elérje végső formáját.

Ha a latex matracokban mélyednél el, akkor ajánlom a fenti videót…

A kevert latex matracoknál – ezeknél általában 20-40% a natúr anyag tartalom – pedig még inkább jellemző a különféle nem természetes anyagok és vegyszerek használata.

Így tehát a latexből készült matracoknál is lényeges, hogy a káros anyag mentességet tanúsítvánnyal lehessen igazolni.

Az 1990-ben létrejött Eurolatex ECO-Standard minősítés az európai latex matrac gyártók és a német tudományos kutatóintézet, a Teppich-Forschung Institute in Aachen (TFI) összefogásából született.

Tehát az Eurolatex szövetségbe tartozó gyártók – vagy esetleg azok leányvállalatainak – latex matracai rendelkeznek ECO-Standard tanúsítvánnyal. Ilyen gyártó többek között a Dunlopillo, a Latexco vagy az Artilat. Itt tekinthetjük meg a gyártók teljes listáját: http://www.eurolatex.com/eurolatex_members.htm.

Az Eurolatex ECO-Standard minősítő rendszer nagy szigorral határozza meg az egészségre vagy környezetre ártalmas anyagok maximális szintjét, melyek a latex matracok anyagában előfordulhatnak vagy párologhatnak ezekből.

Az ECO-Standard által vizsgált anyagok:

 • Nehézfémek
 • Nitrózaminok
 • Peszticidek (baktérium- és rovarirtó szerek)
 • Oldószerek
 • Illékony szerves vegyületek (VOC)

Az Eurolatex ECO-Standard tanúsítvány tehát biztosítja, hogy latex matracunkban a környezetre vagy egészségünkre ártalmas anyagok, mint a peszticidek, nehézfémek, a vinil-klorid vagy a butadién mértéke nem lépi túl a szigorúan meghatározott veszélyességi határértéket.

Emellett ezekből a matracokból az illékony szerves vegyületek (VOC) – például formaldehid vagy rákkeltő nitrózamin – is csak elhanyagolható mennyiségben áramlanak ki.

Latex matrac vásárláskor tehát érdemes olyan terméket választani, mely rendelkezik Eurolatex-ECO Standard minősítéssel.

Eurolatex ECO-Standard – milyen veszélyes anyagokat vizsgál és hogyan?

Az ECO-Standard alapján a TFI a gyártó által beküldött latex mintát szennyezettség és emissziós vizsgálatnak veti alá, vagyis leteszteli milyen mértékben tartalmaz a latex szennyező anyagot illetve megméri, mekkora mennyiségben párolognak abból veszélyes anyagok.

A gázkromatográfia olyan elemző módszer, mellyel a szerves és szervetlen anyagokat tudják külön választani és analizálni, így alkalmas arra is, hogy a környezetszennyező vagy más ártalma anyagokat is meghatározzák. A TFI a szennyezettség vizsgálatban gázkromatográfiával elemzi a beküldött néhány grammnyi latexhab mintát.

A kivonható – extrahálható – nehézfémek mennyiségét pedig atomemmisziós spektroszkópiával mérik meg. Ez a kémiai analizálás egyik módszere a vegyi anyagok mennyiségének meghatározására.

Az illékony szerves anyag – formaldehid, vinil-klorid stb – kibocsátás pedig emissziós tesztkamrában vizsgálják.

A szennyezettség vizsgálat ezeket veszi szemügyre:

 • pentaklórfenol
 • Peszticidek (növényvédő szerek)
 • butadiént
 • vinil-kloridot
 • és a nehézfémeket

Az emissziós pedig ezeket:

 • Illékony szerves vegyületek (VOC)
 • Formaldehid
 • Illékony nitrózaminok

A veszélyességi határértékek és ezen anyagok veszélyei

De milyen veszélyeket is rejtenek magukban ezen anyagok illetve milyen alacsony határértékek gondoskodnak az ECO-Standard latex matracok biztonságosságáról?

Peszticidek

Bizonyos rovar- és baktériumirtó szerek rákot okozhatnak, egyesek mutagén hatást is tulajdonítanak ezeknek, ronthatják a termékenységet illetve endrokin – belső elválasztású mirigyek rendszere – zavarokat is okozhatnak. Ráadásul csak nehezen bomlanak le és a környezetre is ártalmasak lehetnek.

Az ilyen peszticidek – mint amilyen vagy az aldrin vagy az endrin – mértéke az ECO-Standard matracokban maximum 0,04 milligramm lehet kilónként.

Pentaklórfenol

Ez is egy növényvédő, rovarírtó szer, mely rákkeltő és mutagén hatású, károsítja a májat, vesét illetve az immunrendszert. Emellett ez is nehezen bomlik le, így veszélyt jelent az ökoszisztémára is.

Ettől sem kell tartanunk azonban, ha Eurolatex matracunk van, hiszen a pentaklórfenol megengedett maximális mértéke is elenyésző, 0,1 mg/kg.

Nehézfémek

Már egészen kis mennyiségben toxikus hatással bírnak az emberi szervezetre a nehézfémek, mint amilyen a higany, a kadmium vagy az arzén.  Belélegezve vagy a bőrön át beszivárogva  agyi- és halláskárosodást, ideg- és immunrendszeri panaszokat illetve daganatos megbetegedéseket is okozhatnak.

A nehézfém mérgezés tünetei közé tartozik a fejfájás és migrén, a mozgáskoordinációs problémák, a szédülés, a rossz közérzet, az ízületi és reumatikus fájdalmak és a légzési nehézségek is.

Az egyik legveszélyesebb nehézfémből – súlyos esetben tüdőrákot is előidézhet – a kadmiumból 0,1 mg/kg, a mérgező hatásáról közismert arzénből illetve ólomból 0,5 mg/kg, a higanyból pedig 0,02 mg/kg mennyiséget engedélyez csak az ECO-Standard.

Butadién

A butadién 1.3-as verziója egy jellegzetes szagú, színtelen organikus vegyület, mely mérgező és tűzveszélyes. Nagyobb mennyiségben szem illetve légúti nyálkahártya irritációt okoz valamint károsítja a központi idegrendszert és rákkeltő.

Az ártalmas 1.3 butadién viszont mindösszesen 1 mg/kg arányban lehet csak jelen azokban a latex matracokban, melyek Eurolatex védjeggyel rendelkeznek.

Vinil-klorid

Emissziós tesztben mérik a színtelen, gyúlékony gáznak, a vinil-kloridnak a mennyiségét, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA, Environmental Protection Agency) is az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyagként tart számon. De keringési zavarokat illetve máj és lép károsodást is okozhat.

Az ECO-Standard ennél az ártalmas anyagnál maximálisan 0,0001milligrammot engedélyez köbméterenként a matracokban.

Formaldehid

Szintén emissziós kamrában vizsgálják a szemet és a felső légutak nyálkahártyáját irritáló formaldehidet, mely korlátozottan rákkeltő gáz állapotú vegyület is. Ennek megfelelően veszélyességi határértéke is nagyon alacsony, 0,01 mg/m3.

Illékony szerves anyagok (VOC)

Az aromás szénhidrogének közé tartozó toluol mérgező hatású, színtelen folyadék, károsítja az idegrendszert és az agyat illetve hallucinációkat is okozhat.  Emellett az egyik leginkább talajszennyező anyag. Megengedett maximális mennyisége az ECO-Standard szerint 0,1 mg/m3 lehet.

A gumi és műanyag gyártásban széles körben felhasznált sztirolt a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC, International Agency for Research in Cancer) lehetséges rákkeltő szernek tartja. Emellett az idegrendszert is károsíthatja, fáradékonyságot és koncentrációs zavarokat is okozhat. Mértéke nem haladhatja meg a 0,01 milligrammot köbméterenként az Eurolatex matracok alapanyagában.

Az aromás szénhidrogének összmennyisége pedig nem haladhatja meg a 0,3 milligrammot köbméterenként.

Nitrózaminok

A nitrózaminok rákkeltő vegyületek, melyek kozmetikumokban, rovarírtó szerekben és gumiból készült termékekben fordulnak elő. Veszélyességi határértékük 0,001 mg/m3.

Eurolatex ECO-Standard latex matrac

A szigorú kritériumrendszernek megfelelő latex gyártó kapja meg az Eurolatex ECO-Standard minősítést, melyet 2 évente felül kell vizsgálni és meg kell újítani.

Amikor latex matracot vásárolsz, mindig keresd a védjegyet, a latex matrac forgalmazójának ugyanis rendelkezni kell az Eurolatex-ECO Standard tanúsítvány egy hiteles, aláírt és lepecsételt példányával.

Global Organic Latex Standard (GOLS) matrac minősítés

A Global Organic Latex Standard (GOLS) matrac tanúsítvány egyrészt az organikus latex tartalmát másrészt pedig a káros anyag tartalmát vizsgálja és minősíti a latex matracoknak.

A GOLS szabvány az olyan latex matracokkal foglalkozik, melyek nyersanyaga organikus, minősítéssel rendelkező kaucsuk ültetvényről származik. Csak olyan latex matracok kaphatják meg a GOLS minősítést, melyek legalább 95%-ban természetes és organikus latex nyersanyagból készülnek.

Emellett a Global Organic Latex Standard minősítés meghatározza az egészségre káros anyagok – így a különféle vegyületek és adalékanyagok –  megengedett mértékét a latex matracban illetve a környezetvédelmi szempontokra is nagy figyelmet fordít a gyártás vizsgálata folyamán.

A GOLS tanúsítvány tehát nemcsak arra jelent garanciát, hogy latex matracunk nem jelent majd veszélyt egészségünkre, hanem a kiemelkedően magas természetes latex tartalmat is bizonyítja.

Számunkra inkább csak érdekesség ez a tanúsítvány, ugyanis Global Organic Latex Standard minősítéssel az Egyesült Államok matracpiacának olyan szereplői rendelkeznek, mint például az Avocado, a Naturepedic, a Savvy Rest vagy a Plushbeds.

LGA matrac tanúsítvány

Az LGA matrac minősítést azt különbözteti meg az eddig ismertetett tanúsítványoktól, hogy nemcsak a matracok ártalmas anyag tartalmát és kibocsátását vizsgálja és minősíti, hanem a matrac alapanyag minőségét és formatartását is.

A TÜV Rheinland (Németország, Köln) az egyik legfontosabb kutatóintézet a világon, ez vizsgálja a matrac alapanyagokat illetve adja ki az LGA matrac bizonyítványt – egyébként nemcsak matrac alapanyagokkal foglalkozik, hanem szinte mindenféle anyagot tesztel.

Tehát a TÜV Rheinland kutatólaborjában bevizsgálják és analizálják az alapanyagokat illetve szigorúan korlátozzák az olyan anyagok mértékét, mint amilyenek a különféle nehézfémek, a rovar- és baktériumirtó szerek, gyomirtók és színezőanyagok.

Az anyagok emisszióját is pontosan megmérik és limitálják a matracból kiáramló, veszélyes illékony szerves vegyületeket (VOC), formaldehidet illetve más mutagén, mérgező és rákkeltő anyagokat.

Ezek mellett tesztelik a matrac anyag minőségét illetve tartósságát is. Ez már érdekesebb téma, ezzel ugyanis más matrac minősítések egyáltalán nem foglalkoznak.

A DIN EN 1957-es szabvány alapján vizsgálja a TÜV Rheinland, hogy matracunk alapanyaga mennyire képes ellenállni a gyűrődésnek, milyen mértékben tudja megtartani formáját. A napi szintű, normál használatból eredő terhelést pedig úgy szimulálják, hogy az anyagot körülbelül 150 kilógrammos terhelésnek teszik ki 30 ezer ciklusban.

A matrac tesztelés alatt pedig megmérik, hogy 30 ezer ciklus után mennyit változott a matrac vastagsága illetve rugalmassága valamint 15 és 30 ezer ciklust követően a keménysége. Ez alapján pedig 0-100-ig pontozzák a matrac formatartását és strapabírását, maximum 25 pontot adva mindegyik kategóriára.

Az 50 pontot elérő matracok már megkapják az LGA minősítést, a 80 pontot is elérő ágybetétek pedig  már valóban nagyon jó formatartással rendelkeznek.

Tehát az LGA matrac tanúsítás bizonyíthatja azt is, hogy matracunk tartós alapanyagból készült és éveken keresztül kényelmes pihenést nyújthat számunkra.

Global Organic Textile Standard (GOTS) matrachuzat minősítés

A Global Organic Textile Standard (GOTS) szintén a textilipari termékekkel foglalkozik, csak éppen fő „csapásiránya” a szövet organikus anyag tartalmának vizsgálata és tanúsítása. Emellett a GOTS többek között a káros anyag mentességet is bizonyítja.

Gyakorlati jelentősége éppen azért nem olyan nagy számunkra – mint például a korábban tárgyalt OEKO-TEX Standard 100 matrac tanúsítványnak – mert  kizárólag a nagy részben természetes anyagból, lényegében pamutból készült szövetekkel foglalkozik csak, a matrachuzatok viszont szinte minden esetben kevert anyagból készülnek, többségük vagy nem is tartalmaz pamutot, vagy csak kis mértékben.

Az USA-ban van inkább csak néhány matracos cég – mint például az Avocado Green Mattress, a Plushbeds vagy akár a Naturepedic –  , amely biomatracaiknál pamut huzatot használ.

A 2006-ban alapított Global Organic Textile Standard az egyik legjelentősebb, nemzetközileg elismert szabvány, mely kizárólag a –  nagy részben – természetes szálasanyagból készült textileket vizsgálja és minősíti – kategóriájában ez a legszigorúbb és így legnehezebben megszerezhető tanúsítvány.

De nemcsak magának a textil terméknek az organikus anyag tartalmát teszteli és tanúsítja, hanem a gyártási folyamatot is ökológiai, környezetvédelmi és a társadalmi felelősségvállalás szempontjából,  kezdve a nyersanyag begyűjtésétől a végtermék felcímkézéséig, így szolgáltatnak hitelt érdemlő bizonyosságot a fogyasztóknak.

Csak olyan textil termékek kaphatnak GOTS minősítést, melyek legalább 70%-ban természetes szálakból készültek. Ezek a „Made with X% organic” címkét kaphatják meg. A fennmaradó, legfeljebb 30% nem organikus összetevőből azonban maximálisan 10% lehet szintetikus vagy újrahasznosított anyag.

Az „Organic” minősítést pedig a minimum 95%-ban bio pamutrostokból készült textiltermékhez biztosítja a Global Organic Textile Standard. Semelyik kategóriában sem keverhetik az ökologikusan termesztett anyagot hagyományos pamuttal vagy műszállal – a gyártás folyamán különválasztják és külön kezelik az organikus és hagyományosan készülő szálakat.

Emellett az organikus GOTS textileknek szigorú környezetvédelmi követelményeknek is meg kell felelniük. Tilos felhasználni a gyártás során például a mérgező nehézfémeket, a formaldehidet, az aromás oldószereket vagy a genetikailag módosított organizmusokat (GMO) és ezek enzimjeit.

Ugyanilyen módon, a rákkeltő aminokat tartalmazó azonszínezékek is tiltottak illetve az olyan segédanyagok is, mint a PVC, a nikkel vagy a  króm valamint a klóros fehérítés sem megengedett.

A káros környezeti hatásokat is igyekszik minimalizálni a GOTS, így kötelezi a textilgyártókat az energiafelhasználás minimalizálására illetve a szennyvíztisztításra valamint folyamatosan felügyeli az energia, víz és vegyszer felhasználást. A GOTS termékeknek még a csomagolóanyaga is környezetbarát, nem tartalmazhat PVC-t sem.

A Global Organic Textile Standard tehát nagyon praktikus abban az esetben, ha megbízható forrásból származó, biopamutból készült terméket keresünk, de matracválasztásnál nem esik latba olyan súllyal, mint a többi tanúsítvány.

Ha bármilyen kérdésed lenne, vagy szeretnél eljönni hozzánk matracot próbálni, kattints ide!

Utolsó frissítés: 2021 április 28.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: Adatvédelmi tájékoztatás

Bezárás