1. Matrachuzatok

Matrachuzatok

A matrachuzatok világa

Lassan 10 éve vagyok a matraciparban. Egyszer én is bedőltem a nagy matrachuzat katyvasznak. Lenből készített matrachuzatot vettem. Legalábbis azt hittem azt veszek. Aztán kiderült, hogy az egész huzatnak csak egy százaléka áll lenből.

Akkor elég hülyén éreztem magamat, aztán rájöttem, hogy itt gyakorlatilag mindenki tévhitben él. Azt hisszük, hogy 100 százalék bambusz huzatot veszünk, meg ilyenek. Amikor erről szó sincs…

Sokan esnek abba a hibába, hogy csak azt nézik, mi van a matrac huzata alatt. Pedig legalább ugyanilyen fontos, hogy milyen maga a matrachuzat.

Nem mindegy, hogy mennyire vastag, hogy mennyi vattát – vliest – tömnek bele feleslegesen. Ma már az sem, hogy mennyire természetes, vagy éppen mennyire károsítja a környezetet.

Ez a cikk azoknak született, akik kompromisszumok nélkül a legjobb matracot keresik – és a huzattal is foglalkoznak.

A következő sorokban végigjárjuk az alapvető fogalmakat, matrachuzat alapanyagokat, minősítéseket és félreértéseket. A cikk végére pedig mindenki képes lesz kiválasztani a tökéletes matrachuzatot.

Tippek matrachuzat választáshoz

Milyen matrachuzatot vegyek?

Mosható matrachuzat vagy nem mosható matrachuzat?

Elsőre azt gondolnánk, hogy egy matrac huzata alapvetően mosható, de ez nem mindig van így. A nem mosható huzatnak annyi előnye van, hogy fixebben áll a matracon.

Ezek a rögzített matrachuzatok általában kevésbé másznak el, gyűrődnek fel, mint mosható társaik. Itt általában meg is áll az előnyök.

Ha matracot is keresel, ezt a videót feltétlenül nézd meg. (A zónás matracokról szól.)

Hány fokon mossuk a matrachuzatot?

Tehát 2019-ben általánosságban elmondható, hogy az ideális matrachuzat mosható. Az egyetlen nagy kérdés az, hogy hány fokon mosható huzatot keressünk? 30, 40, 60?

A válasz az, hogy a legtöbb matrachuzat a használati útmutatója szerint 30 vagy 40 Celsius fokon mosható. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a 60-at is bírják.

Több helyen is láttam olyan gyakorlatot, hogy a weboldalon 60 fokot jelöltek meg a moshatóság határának, de a címkébe bevarrva már csak 40 fok volt. Nem szabad mindent elhinni. Kérjük el nyugodtan a garancialevelet, az lesz a mérvadó.

A 60 fok ugye azért lenne hasznos, mert 60 fok felett az atkák elpusztulnak, viszont ahogy írtuk, ez sokszor csak marketing. Egy jó matracvédővel – amely akár 95 fokon is mosható – ez a kérdést egyébként könnyen rendezhetjük.

Be fog férni a mosógépbe a matrachuzat?

Hát persze… hogy nem. A matracok huzata nem egy könnyed kis póló. Főként egy nagy, francaiágy méretű matrac huzata tud akkora lenni, hogy adott esetben egyszerűen nem fér be egy hagyományos mosógépbe.

Matrachuzat nem bírja az állandó mosást.

Két dolgot tehetünk, amivel megelőzhetjük a bajt. Egyrészt keressünk olyan matrachuzatot, amely kettébontható – így elvileg könnyedén be fog férni a mosógépbe, hiszen ha feleakkora, akkor biztos be kell férnie. Persze csak elvileg.

Telement a fülem matrachuzatom vattával!

Azért fog csak elvileg beleférni, mert vannak olyan matrachuzatok, amelyek jól meg vannak tömve vattával. Hivatalos nevén vliessel, töltővliessel. Hívhatjuk, ahogy jól esik, sajnos ez általában valamilyen poliészter. Műanyag, méghozzá 100 százalékban.

Miért van a vlies töltőanyag a matrachuzatban?

Nagyon röviden és tömören: azért van benne, hogy a huzat jobban bírja a strapát és lágyabb, puhább tapintású legyen.

Nekem kiállításokat járva volt már alkalmam olyan matrachuzatot tapintani, amiben nem volt vlies, hanem csak 100 százalék természetes anyagot tartalmazott. Olyan volt a tapintása, hogy garantálom, hogy egyik olvasóm sem feküdne rá.

Egyszerűen valamennyi szükség van rá a matrac huzatába…

Milyen vatag legyen ez a vlies/vatta réteg réteg?

Tehát az megbeszéltük, hogy kell bele valamennyi vatta. De nem mindegy, mennyi. Nagyon sok matracos azt játsza, hogy telerakja ilyen töltőanyaggal a matracot, hogy megemeljék a magasságát.

Adott esetben csak a vattával megtömött huzat 3-4 centiméter is emelhet a matracon – és ez bizony nem ritka eset. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amikor két matracot összehasonlítunk, akkor mindig a matrac magját hasonlítsuk össze.

Hiszen valódi önámítás lenne, ha azért adnánk többet egy matracért, mert valami vacak vattát beletömködtek és így 4 centiméterrel vastagabbnak tűnik.

Ha már bele kell, hogy kerüljön némi vlies anyag, akkor is próbáljuk meg azt a minimumon tartani. Így nem terheljük feleslegesen műanyaggal a környezetünket, be tudjuk majd rakni a huzatot a mosógépbe, és nem dobunk ki felesleges pénzt az ablakon…

Persze ehhez arra is szükségünk van, hogy a matracunkban eleve olyan komfortrétegek legyenek, amelyet nem kell elfedni 2 centi tömítőanyaggal, hanem önmagukban is kényelmesek, de ez már a matrac alapanyagok kérdése…

Figyeljünk oda a matrachuzat steppelésére!

Vannak olyan matrachuzatok, ahol egy vastagabb töltet kerül rögzítésre a huzat belsejében, majd a matrac bizonyos pontjain ezt az anyagot mélyen lesteppelik. Tudom, hogy nehéz elképzelni, de nézd meg ezt a képet és érteni fogod:

lágy matrac huzata steppelve

Én azt ajánlom, hogy ezt a fajta steppelést kerüljük el, mert alvás közben ezek a lyukak zavaróak lehetnek. Egyszerűen érezni fogjuk őket. Nekem legalábbis már több levelet is írtak, amiben a segítségemet kérték, hogy hogyan lehetne eltüntetni a sok kis gödröt…

Zsákutca a moshatóságban: a memóriahab

Ha már a moshatóságnál tartottunk, amikor belemerültünk a vliesek nem egyszerű világába, akkor érdemes megjegyezni, hogy van még meglepetés a nap alatt.

Bizonyos matracok esetében előszeretettel tesznek vlies anyag helyett például memóriahabot. Ez a huzatba steppelt memory hab nagyon finom érzetet ad. Két baj van vele. Általában nem szellőzik át és a mosást nem igazán bírja. Itt írtunk bővebben az anyagról: memóriahabos matracok.

Én már mostam ki memóriahabot – teszteltük, mi történik – és biztos vagyok benne, hogy senki nem akarja otthoni körülmények között kipróbálni. Így vagy kerüljük el az olyan matracot, aminek a huzatába memóriahab van varrva, vagy ne mossuk ki soha.

100 százalék pamut nem létezik

A fentiekből is következik, hogy egy matrac huzata nem lehet 100 százalék pamut, se semmilyen más anyag. Hiszen van benne egy csomó vatta és bizony az is a huzat része.

Az lenne esetleg helyes, ha azt mondanánk, hogy a szteppelésben található vliest leszámítva a matrac huzata 100 százalék valami. De ez egy kicsit ferdítés lenne, mert bár ugyan valóban mi a száz százalék valamin alszunk, de alatta azért ott van egy kis poliészter.

Az alcímben egyébként egy kicsit füllentettem. Valójában létezik 100 százalék pamut, de annak olyan tapintása van, hogy matrachuzatként biztosan eladhatatlan lenne. Túl durva hozzá.

Matrachuzat fajták

Most, hogy megbeszéltük, hogy nincsenek csodák, azért érdemes lenne azt is átbeszélni, hogy miből lehet választani.

A következő sorokban kicsit körüljárjuk a Magyarországon legjellemzőbben előforduló típusokat. Több tucat, akár több száz más fajta létezik még, de hely – és főleg érdeklődés – hiányában ezekkel nem tudunk foglalkozni.

Tencel matrachuzatok

A Tencel az egyik legfelkapottabb huzat alapanyag, ami ma a matracpiacon található. Egyrészt azért, mert kiválóan szellőzik és vezeti el a test páráját, másrészt azért mert hihetetlenül környezetkímélő.

A Tencel márkanév az osztrák Lenzing nevű osztrák cég védjegye. Ez egy eukaliptusz fából készült lycocell anyagot jelent.

Tencel matrachuzatok

A cég nagy hangsúlyt fektet rá, hogy csak fenntartható forrásból származó fából készítsen Tencel huzatot, amely nem csak matrachuzatként, de egyéb textíliaként is megállják a helyüket – törölköző, ruhák, stb.

Akit jobban is érdekel a gyártás folyamata, az nézze meg a következő videót, amin végignézhetjük, hogy miként lesz huzat az eukaliptusz erdőből.

https://www.youtube.com/watch?v=r4-0ImGirAY

Miért jó a Tencel matrachuzat?

Ahogy már írtuk, a Tencel huzatok nagy szerepet játszanak abban, hogy testünk megfelelő klímában töltse el az éjszakát. Nagy nedvszívó – és páraelvezető képességüknek köszönhetően az egyik legjobb anyag az izzadós éjszakák megelőzésére.

Emellett a Tencelből készült matrachuzatok nagyon finom tapintásúak is. Ráadásul a strapabírásuk mellett van még egy nagyon jó tulajdonságuk: jól ellenállnak a bolyhosodásnak – ami a matrachuzatok egyik nagy ellensége.

Az egyetlen dolog, ami környezettudatosságban a Lenzing szemére vethető lenne, az az, hogy a fa, amiből a Tencel készül Ázsiából származik. Azonban erre is van egy megoldásuk. A Modal.

A Modal matrachuzatok elnevezése szintén az osztrák Lenzing védjegye. A különbség, hogy ezúttal nem az eukaliptusz fát használják fel alapanyagnak, hanem bükköt.

Ez annyival fenntarthatóbb, hogy nincs szükség Ázsiai exportra, mert az bükk nagy részét Ausztriából és a közeli országok erdőiből szerzik be. Természetesen környezettudatosan, fenntartható módon.

A Lenzing által elvégzett tesztek szerint a Modal anyag puhább – konkrétan kétszer puhább, mint a hagyományos pamut és a mosást is jobban bírja. Nem ismerem a tesztek metodikáját, de hajlok rá, hogy bízzak bennük.

A Tenncelhez és egyéb viszkóz alapú huzatokhoz hasonlóan nagyon jó légáteresztéssel és páraelvezetéssel bír.

Továbbá bolyhosodásra sem hajlamos és tartós alapanyag, mely jól bírja a mosást.

A Modal az én személyes kedvencem a matrachuzatok közül. Mind az általa nyújtott éjszakai klíma, mind kényelem és fenntarthatóság szempontjából az egyik legjobb anyagnak tartom.

Aloe verás matrachuzat

Az aloe verás matracokról mondanak mindent. Fiatalon tart. Antiallergén. Nem szeretik az atkák. Meggátolja, hogy a testszagot átvegye a matrac (ezt valaki tényleg leírta). Strapabíró. Tartós.

A szomorú az, hogy a fent leírtaknak a fele sem igaz. Az atkákat nem fogja meghatni az aloe vera. A huzat nem lesz tartósabb – hiszen ez csak egy kezelési mód. A „testszagot” (sic) nem tudja elűzni…

Természetesen az aloe verának rengeteg jótékony hatása van, bőrünk is szereti, de csodát nem fog tenni. De hogyan is működik?

Az aloe verából nem úgy készítenek huzatot, mint mondjuk a Modalból vagy Tencelből. Az aloe esetében arról van szó, hogy a matrac huzatába úgynevezett mikrokapszulákat juttatnak, amelyek nyomásra és/vagy hőre aktiválódnak, esetleg aloes anyaggal kezelik.

Aloe verás matrac

Ezzel csak az a baj, hogy ezeknek a hatása idővel csökken – ahogy egyre több mikrokapszula „törik ki”. Másrészt az sem segít sokat, hogy ha kimossuk a matrachuzatot…

Bár vannak tesztek, amelyekben akár 50 mosás is úgy találták, hogy nem veszített a huzat az egyébként valóban meglévő antibakteriális hatásából, a gond azzal van, hogy nem tudjuk, hogy két aloes huzat közül melyiket, hogy kezeleik. Nem nyomonkövethető a dolog.

Tehát amíg például két Pamut huzatról meg tudjuk mondani a pamuttartalmát, és objektíven el tudjuk dönteni, hogy melyik be van több, addig ezt két aloe verás kikészítésen átesett huzat esetében nem tudjuk megcsinálni.

Én a fentiek tekintetében annyira nem ajánlom az aloe verás huzatokat.

Bambusz matrachuzatok

Az előző anyagokhoz hasonlóan a bambusz is kiválóan szellőzik, jó a hőelvezetése, természetes anyag – és még pihe puha is tud lenni. Mégis mik a fő különbségek akkor a bambusz és például a Modal között?

A bambusz főként Ázsiában terem, míg a Modal alapanyaga – a bükk fa – Európában így fenntarthatóság szempontjából a Modal talán előnyösebb.

Szellőzésben és ilyen tulajdonságokban talán csak laboratóriumi körülmények között lehetne különbséget tenni, így ezt mi meg sem kíséreljük. De például arra érdemes felhívni a figyelmet, hogy az antibakteriális hatása erősen vitatott.

Többek közt a Natural Resourves Defense Council és a Federal Trade Commission nevű szervezet is jelezte, hogy hiába vannak antibakteriális hatásai a bambusznak, mint növénynek, ugyanis ezeket a hatásait szövetként elveszíti.

Az antibakteriális kifejezést egy kicsit könnyen osztogatják a matraciparban, ezt érdemes szem előtt tartani – főleg, amikor mindenhol azt olvassuk, hogy a bambuszból készült matrachuzat mennyire antibakteriális.

Bambusz matrac alapanyag

Mindemellett a bambusz kimondottan a fenntartható anyagok közé tartozik, hiszen a növény nagyon gyorsan nő – akár napi 25-30 centimétert is átlagosan.

Persze az sem mindegy, hogy milyen eljárással készül a bambuszos matrachuzatunk. Mindjárt mutatunk is kettő eltérő módot.

Elsőként ott van a bambusz műselyem esete. Ez az anyag viszkóz eljárással készül, amelyhez sok kémiai anyagot használnak. Ez sem nem fenntartható, sem pedig nem túl zöld folyamat.

Olyannyira nem, hogy például az USA-ban a Federal Trade Comission nevű hivatal több céget meg is büntetett, amiért az ilyen módon készült termékeket száz százalék bambuszként tüntette fel.

Az ezzel az eljárással készült bambusz termékek címkéin ezt a feliratot találhatjuk meg – legalábbis az USA-ban: „rayon made from bamboo”

Ezzel szemben lehet például a bambuszt a Tencelhez hasonló eljárással is készíteni, ami sokkal finomabb, kevésbé környezetkárosító folyamat. A Tencel esetében például a felhasznált kemikáliák 99,5 százalékát visszaforgatják egy zárt rendszerbe, így sokkal környezetbarátabb gyártásról beszélhetünk.

Emellett maga a folyamat is kevsébé durva anyagokat használ. Ha ilyen anyaggal van dolgunk, akkor a címkén ez fog állni: Bamboo Lycocell.

Szóval nem minden olyan zöld, amilyennek látszik…

Pamut matrachuzat

A pamut az egyik legkedveltebb alapanyag. Illetve inkább a legismertebb, hiszen mindenki ismeri.

A hagyományos pamut matrachuzatok azonban nem túl elterjedtek. Ennek két oka is van. Az egyik az, hogy már vannak sokkal jobb szellőzésell, illetve klimatikus tulajdonságokkal rendelkező anyagok – Tencel, Modal, hogy példát is mondjak.

A másik pedig, hogy bár a pamut természetes anyag, a környezetre gyakorolt hatása elég nagy – ha szerényen akarunk fogalmazni. Erről például megkérdezhetnénk a kiszáradt Aral tavat. A tó vízkészletének egy részét ugyanis pont gyapottermesztésre locsolták el.

Pamutból készült matracszövet

Fentiek mellett a pamut tapintása nem mindig a legfinomabb. Ennek megfelelően nem túl meglepő, hogy nem minden matrac huzata pamut… Ha mindenképpen pamutot szeretnénk, akkor érdemes biopamutban gondolkodni.

Biopamut matrachuzatok

A biopamut – vagy más néven organikus pamut – matrachuzatok annyiban különböznek a hagyományos pamuttól, hogy sokkal fenntarthatóbb és egészségesebb módon készülnek.

Ez a gyakorlatban a következőket jelenti: a gyapottermesztés során nem használnak műtrágyát, valamint elkerülik a káros kémiai anyagok használatát.

Ezeknek a módszereknek köszönhetően védik a termőtalajt, az ivóvízkészletet, és a használók egészségét is. Ha biopamutot keresünk, érdemes  a a GOTS (Global Organic Textile Standard) és/vagy az OCS (Organic Content Standard) jelzést is keresnünk.

Sajnos nincs túl sok ilyen huzat a hazai matraciparban. Illetve félőnek tartom, hogy sokan összekeverik a bio kifejezést – mind a kereskedők, mind pedig a vásárlók – azzal, hogy a pamut természetes anyag…

Coolmax matrachuzatok

A Coolmax a Tencelhez és a Modalhoz hasonlóan a jó páraelvezetésért és a kiváló szellőzéséért a leghíresebb. Emellett egy rendkívűl gyorsan száradó anyag is. Természetesen vannak még jó tulajdonságai, de ezek matrachuzatként nem feltétlenül jönnek át, így most nem térünk ki rá.

Először a ruhaiparba robbant be – sportruházatként – és onnan gyűrűzött át a matrachuzatok világába. Magyarországon is sokan használják – talán a neve egy kicsit jobban izgalomba hozza az embert, hiszen utalnak rá, hogy hűvösen fog tartani.

belga textil szövet

Én személyszerint sokkal jobban támogatom a Tencellt és a Modalt, mint huzatanyagot, ugyanis a Coolmaxnak van egy nagy hátránya velünk szemben: műanyagból készül. És akkor már inkább választanék természetest.

Félreértés ne essék a Coolmax egy nagyon jó alapanyag, csupán előreláthatóan azért fog kimenni a divatból, mert nem túl természetes…

Len matrachuzatok

A len egy természetes alapanyag, amely könnyen megmunkálható, tartós, nagy szakítószilárdsággal rendelkezik.

Ami viszont ennél is fontosabb, hogy nagyon jól szellőzik és vezeti el a nedvességet, valamint nagyon rugalmas, így pedig kiváló alapanyaga lehet a matrachuzatoknak.

Az előbb felsorolt előnyök persze nem újkeletűek, nem véletlen, hogy a len anyag ruhaneműként is nagy karriert futott – és egyébként fut még ma is – a történelem folyamán.

Használata során – jó szellőzésének köszönhetően – képes csökkenteni a különböző baktréiumok számát – jobban fogalmazva nem hagyja elszaporodni őket, hiszen a len használata során nem fülledünk be, nem párásodik a matrac.

Ez az állítás természetesen nem csak a lenre, de több kiválóan szellőző huzatanyagra is igaz – mint például a Modal és Tencell.

További előnye, hogy a pamuthoz képest kevésbé nagy a környezetre gyakorolt hatása – nem csak vízből kell hozzá kevesebb, de jól bírja a gyengébb termőterületeket is és viszonylag nagy az ellenállóképessége az egyéb hatásokkal szemben is (pl. kártevők).

Nem gyűrődik, ha az ágybetétben van… Akinek voltak már len ruhadarabjai, azt tudja, hogy a len alapvetően nem egy élére vasalható anyag. Azonban a matrachuzatokban ez nem okoz gondot, nem fog tőle gyűrődni a matracunk.

Gyapjú matrachuzatok

A gyapjú huzatok alapvetően nem fordulnak elő túl sűrűn a Magyarországon forgalmazott matracok között. Ha valahol mégis említésre kerül, akkor az első kérdésünknek mindig annak kell lennie, hogy hány százalék gyapjút tartalmaz a huzat…

Egyébként a gyapjú egy jó nedvszívóképességgel megáldott, jól szellőző, mégis jól szigetelető anyag.

gyapjús matrac

Ráadásul a valódi gyapjú bevonattal rendelkező matracok – ezek azok, amelyek úgy néznek ki, mintha rájuk lenne terítva egy gyapjú takaró – tényleg 100 százalékig természetes gyapjút tartalmaznak.

Nagy kár, hogy az ilyen gyapjú réteggel ellátott huzatok általában nem levehetőek és moshatóak – ez alól csak egyetlen kivétel jut eszembe, a Matrackuckónak van egy gyapjú huzata, ami levehető, de az is csak kézzel mosható.

+ tipp: ha olyan huzatunk van, ami merinói gyapjúból készült, akkor egészítsük ki gyapjú takaróval, hogy tökéletes szigetelést kapjunk a testünk körül!

Medicott matrachuzat

A Medicott huzatok gyakorlatilag pamuthuzatok – vagy legalábbis nagy arányban tartalmaznak pamutot – egy speciális eljárással kezelve.

Lényege, hogy az eljárás során minden olyan anyagot kivonnak a pamutból, ami megkönnyítené a penészgombák megtelepedését – még akkor is, ha tartósan nedves környezetet teremtünk nekik.

A kétlépcsős eljárás során elsőként nátrium-hidroxiddal kezeljük, majd hidrogén peroxidba áztatjuk. Bár a két anyag neve baljósan hangozhat, nem kell megijedni, semmilyen egészségkárosító hatása nincs az emberek számára.

A Medicott huzatok továbbfejlesztett változata a Medicott Silver, amely az ezüst közismerten baktériummentesítő hatásait ötvözi a Medicott kikészítéssel.

Jó hír még, hogy a mosás hatására nem múlik el a Medicott huzatok antibakteriális hatása.

Rossz hír pedig az, hogy az eljárást hagyományosan pamut huzatokra lehet alkalmazni, amelyek szerintem a következő években rohamosan ki fognak kopni a divatból, ugyanis a hagyományos pamutterjesztés nem túl környezetkímélő.

Levendulás matrachuzatok

A matracok egy része olyan huzattal van ellátva, amelynek levendula illata van. Ezzel a jelenséggel akkor találkoztam először személyesen, amikor jópár évvel ezelőtt az egyik akkori olasz beszállítónk elnézte az egyik általunk leadott rendelést és kaptunk 25-30 levendula aromával kezelt huzatot.

Nem mondom, hogy el voltam ragadtatva az ötlettől, ugyanis teljesen műnek éreztem a gondolatot és az illatot is.

levendula illatú matrac

Mindamellett teljesen elismerem a levendula nyugtató hatását és így akár alvásban betöltött szerepét is. De ettől függetlenül én nem ajánlom a gyárilag „levendulásított” matrachuzatok használatát.

Ha szeretnénk, hogy levendulatillat lengje minket körbe alvás közben, akkor sokkal jobb ötletnek tartom, ha egy kis zsákba szárított levendulát teszünk és a párna huzatába – vagy a lepedő alá – tesszük. Ez a módszer nem csak természetes, de sokkal jobban is kontrollálható.

Ezüst a matrac huzatában

Manapság kicsit csökkenőben van a divatja, de egy időben minden matracmárka rendelkezett valamilyen ezüst szálas huzattal.

Ez persze nem azt jelentette, hogy a mahuzat ezüstből volt varrva, vagy éppen ki lehetett volna nyerni belőle némi ezüstöt… A valóság egy kicsit unalmasabb.

Leginkább arról van szó, hogy a huzat anyagát valamilyen ezüstös oldattal impregnálták, aminek a lényege az, hogy nedves környezetben a huzatban lévő pozitív töltésű ezüst ionok… Oké, ez elég kínaiul hangzik, hagyjuk is.

A dolog gyakorlati jelentősége az, hogy az ezüst köztudottan antibakteriális hatású – ugye vannak, akik ezüst kolloidot fogyaszanak emiatt…

Ezüst szálas matrachuzat?

Bár a dolog tudományosan bizonyított, nehéz nyomonkövetni, hogy a huzatok pontosan honnan jönnek és mennyire megbízható kezelésen esnek át.

 

Ez a módszer egyébként semmilyen veszéllyel nem jár a rajta fekvő ember számára, sőt még a mosást is bírja és elvileg nem csökken a hatása.

Kenderből készült matrachuzatok

A kenderből készült textileknek hosszú történelmük van, hiszen már a kőkorszakban is használták.

Bár a műanyagok, műszálak anno kiszorították a piacról, az utóbbi évek egyre terjedő zöld trendje kezdi visszahozni a köztudatba. A kender termesztéséhez ugyanis nincs szükség komolyabb környezeti beavatkozásokra, így abszolút fenntarthatónak minősül.

A növény nem igényel komolyabb kezelést, nincs szükség gyomírtókra, növényvédőszerekre és rovarírtókra – szemben például a pamuttal, ami jelentős részét adja a világ rovarírtószer felhasználásának.

Ugyanígy egy kiló pamut elkészítéséhez több, mint négyszer annyi vízre van szükség, mint egy kiló kender textilhez, ráadásul ugyanakkora területen háromszor több kender termelhető, mint pamut.

Az anyag egyébként más tulajdonságában is meghaladja a pamutot, ugyanis tartósabb annál.

Kender szövet matrac

Fentiektől függetlenül még nem terjedt el a matrachuzatokban, általában csak jelképesen szerepel, – talán azért sem, mert rossz fajtára asszociálnak egyesek a kender említésekor – de a jövő egyik nagy alapanyaga lehet az iparban.

Kasmír huzatok

A kasmír, vagyis kasmírgyapjú a matrachuzatok világának egyik legelőkelőbb alapanyaga. Mondhatjuk, hogy szinte hihetetlenül ritkán fordul elő, hogy egy matrac huzatába kasmírt tesznek.

Ez persze nem véletlen. A kasmírkecske nem fordul ugyanis elő túl sűrűn a Földön. Hazája Tibet, de megtalálni még Mongóliában, Kínában, Indiában, Iránban, Irakban és Közép-Ázsiában is. Általában 3-5000 méter közötti magasságban érzi jól magát…

A matracok huzatában található kasmír általában a különleges tapintásért, puhaságért felel. Emellett azonban szellőzése és hőszabályozó képessége is kiváló – pont, mint a gyapjúnak.

A megnevezéssel és a valódi kasmír tartalommal érdemes szkeptikusnak lenni. Nincs olyan huzat, ami kizárólag kasmírból készült – legalábbis itthon biztosan nincsen. A kasmír általában néhány százalékot tesz ki a szövet teljes összetételéből.

Milyen minősítése legyen egy huzatnak?

Ha a fenti alapanyagkavalkádból sikerült kiválasztani a kedvencünket, akkor már csak egy kérdés marad hátra: milyen minősítéssel kell rednelkeznie egy normális matrachuzatnak?

A legegyszerűbb – és talán legelterjedtebb – az Oeko-Tex minősítések rendszere. Ebből az Oeko-Tex Standard 100 gyakorlatilag minden valamire való huzatnak megvan. Kérjük el az igazolást nyugodtan.

oeko tex minősítés

Az Oeko-Tex Standard 100 röviden és tömören azt igazolja, hogy a huzatban semmilyen az egészségünkre káros anyag nincsen. Az igazolást független laboratórium adja ki és az eredményt időszakosan felülvizsgálják.

Gyakran ismételt kérdések

Téli-nyári matrachuzatot szeretnék! Van ilyen?

A téli-nyári – esetleg más néven a többévszakos – matracok, vagyis inkább matrachuzatok jónéhány évvel ezelőtt voltak elterjedtek. Akkor a legtöbb matrac még nem levehető és mosható matrachuzattal készült.

A téli-nyári oldalas matracok esetében általában arról volt szó, hogy a matrac egyik oldalán a huzat kapott valamennyi gyapjút. Ez két módon valósulhatott meg.

Jobb esetben a matrac egyik oldalára egy tiszta merinói gyapjú réteg került. Ilyenkor a matrac úgy nézett ki, mintha lenne benne egy beépített gyapjú derékalj.

 

A másik esetben valamennyi gyapjút szőttek az egyik oldalon a huzatba vagy éppen a külső borítás alá. A levehető, mosható huzatok elterjedésével ezek a megoldások gyakorlatilag eltűntek…

A szellőzőlyukak tényleg számítanak a matrac huzatán?

Véleményem szerint ha a huzat és a matrac magja jól átszellőzik, akkor teljesen mindegy, hogy van-e néhány dísz lyuk a huzatba varrva. Ha pedig nem szellőzik át egyik vagy másik, akkor szintén mindegy, mert ezek a kis lyukak nem fognak segíteni. Szerintem ez csak optikai tuning.

Egyedül az olyan rugós matracoknál látom értelmét ennek, ahol ez a lyuk egy kvázi kis csatornán keresztül a rugós matrac belső teréig elvezet. Ilyen matrac nem sok van…

Mit tehetünk a bolyhosodás ellen?

Fontos tisztázni, hogy a bolyhosodás egy természetes jelenség. Egy természetes anyag bolyhosodni fog. Egy műanyag nem annyira. Egy puha anyag bolyhosodni fog. Egy durva nem annyira.

El kell fogadnunk, hogy valamit áldozunk valamiért. Ez persze nem azt jelenti, hogy veszünk egy csúcs matracot, aztán egy hét múlva bolyhos. De nem kell megijedni tőle, ha időnként észrevesszük, hogy bolyhosodik a huzat.

A legkevesebb, amit tehetünk, ha el akarjuk kerülni a bolyhosodást az az, ha jó minőségű matracvédőt használunk.

Egy jó matracvédő ugyanis nem csak a foltoktól védi a huzatot, hanem a surlódástól, fizikai behatástól is – az ilyen dolgoktól lesz bolyhos a huzat! Kérjük ki vásárláskor a szakértő tanácsát, ő biztos ismeri a saját huzatát és az általa árult matracvédőt.

Továbbá fontos tudatosítanunk magunkban, hogy a matrachuzat – bár általában mosható – nem arra van, hogy havonta mossuk. Maximum évente egyszer-kétszer ajánlom kimosni, akkor sem valami nagyon hosszú programon. Persze felesleges is lenne többször, ha van rajta egy matracvédő…

A textilborotva segíthet a matracon.

Végső esetben, ha a huzat bolyhosodik, érdemes megdolgoznunk egy kicsit úgynevezett szösz borotvával. Szinte olyan lesz, mint újkorában!

+1 tipp a bolyhosodás elkerüléséért

Amikor egy matrachuzatot rendel a gyártó, akkor általában van lehetőség valamilyen „finishing”-re. Ezt az egyszerűség kedvéért fordítsuk kezelésnek. Szóval a lényeg, hogy lehet olyan utókezelést kérni, aminek eredményeként kevésbé fog bolyhosodni a huzat.

Kérdezzünk rá, hogy mi újság, hátha a kiszemelt matrac huzata is kapott ilyen kezelést.

Van atkamentes huzat?

A különböző huzatfajtákról szóló résznél már találkoztunk mindenféle csúcs anyagokkal. Mégis azt kell mondjam, hogy nincs olyan, hogy atkamentes huzat.

Főleg, hogy az allergiát nem az élő atka, hanem annak ürüléke okozza – és bizony ebből a szempontból bőven elég, ha az ágyneműben élnek.

Az atkamentes huzat hajkurászása helyett én inkább azt ajánlom, hogy keressünk egy magas hőmérsékleten mosható matracvédőt… Az bőven megoldja majd a problémánkat.

Mit jelent a g/m2?

A huzatok súlyát gramm/négyzetméterben szoktuk megadni. Azonban óva intek tőle mindenkit, hogy elkezdjen összehasonlítgatni két huzatot kizárólag a súlya alapján.

Ez adott esetben olyan eredményt is szülhet ugyanis, ami csak ahhoz hasonlítható, mintha egy kiló vasat vennénk meg kicsit drágábban, mint amennyiért a tíz deka aranyat kínálták…

Próbáljunk inkább odafigyelni arra, hogy egy huzatban mi van és mekkora részét teszi ki…

Záró gondolatok

A fent leírtak csak a téma egy részét járják körbe. Valójában többkötetes művet lehetne írni a matrac huzatokról. Ezt inkább kihagyjuk, mert senki sem olvasná el. Ettől függetlenül reméljük, hogy a leírtak segítettek mindenkinek eligazodni a huzatok világában.

Jelen tudomásunk szerint ez a legrészletesebb magyar nyelvű cikk, ami a matrachuzatokkal foglalkozik. Ha mégis kimaradt volna valami, azt ezen a címen lehet jelezni:

Köszönünk minden észrevételt!

Utolsó frissítés: 2021 április 28.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: Adatvédelmi tájékoztatás

Bezárás