1. Zónás matracok

Zónás matracok

Jó 10 évvel ezelőtt (2010-ben) még egyáltalán nem voltak elterjedve a zónás matracok. Ma azonban már alapvetésnek számít, hogy ilyen ágybetétre van szükségünk a pihentető alváshoz.

De vajon miért? És melyik zónás matrac az, amelyik jól passzol hozzánk? Ezt a témát járom körül ebben a cikkben. Olvasd végig, és könnyedén fogod kiválasztani a hozzád illő zónás matracot.

Miért fontos a zónázás?

Ha megnézed a saját testedet, akkor tele vagy kiálló testrészekkel. Oldaltfekvésnél a vállad, a csípőd, hanyatt fekvésnél például a fenék…

Részletes videóban is feldolgoztuk a témát! Nézz bele!

Ha olyan matracod van, ami egységes keménységű, akkor ezek a kiálló testrészek nem tudnak rendesen benyomódni a matracba. Elmagyarázom oldaltfekvés esetében.

Ha a matrac nincs kikönnyítve egy kicsit vállban és csípőben, akkor erre a két pontra fog nehezedni a testsúlyod – míg például a kettő között gerincszakasz kb. „lógni” fog a levegőben. Ez okoz némi problémát.

Egyrészt a vállad és a csípőd nyomáspontot fog képezni. Magyarul nagyobb terhelést kap majd, mint kéne. A nagyobb terhelés miatt idővel rosszabb lehet a vérkeringés ezeken a részeken, ami zsibbadást okoz.

Önmagában már a zsibbadás sem jó dolog, de ha túl nagy a nyomás, akkor agyad vészjelzést kap, aminek következtében átfordít, hogy újra tudjon áramolni a vér. Ez az átfordulás azonban úgynevezett mikroébredést okoz. Tehát felébredsz, másnap pedig kialvatlan leszel.

Másrészt gerinced rendellenes pozícióban lesz, nem lesz alátámasztva sem, így megágyazol egy kis hát-és gerincfájdalomnak is. Megmutatom egy képen, hogy mi történik ilyenkor. Íme:

zónázás nélküli matrac felfekvési pontokkal

Hogy mire van szükség ahhoz, hogy ez ne történjen meg? Egy kis könnyítésre váll és csípő környéken. És máris helyére kerülnek a dolgok. Nincs zsibbadás, nincs forgolódás, nincs ébredés, a gerinc alátámasztva. Ezért van szükség a zónákra. Ha zónák stimmelnek, akkor így fogsz kinézni a matracodon:

Most már csak azt kell átbeszélnünk, hogy hány zónás matracok vannak, milyen alapanyagból és melyik lesz jó neked. Olvass tovább!

Mire kell figyelni, ha zónás matracok keresek?

Nem minden zónás matrac lesz tökéletes számodra. Ha így lenne, akkor nem lenne annyi féle a piacon. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelőt, egy csomó dologra kell odafigyelened. Ilyen például, hogy milyen a testfelépítésed, milyen pozícióban alszol?

Aztán az sem mindegy, hogy milyen kényelmi réteg van a zónás matrac tetején – egyáltalán van-e rajta? Vagy éppen mennyire mélyen van vágva a matrac… A következő sorokban ezeket a dolgokat vesszük át.

A testfelépítés és a zónás matracok

Gondolj csak bele, hogy mennyire eltérőek vagyunk egymástól. Vegyünk egy átlagos házaspárt. A férj mondjuk 180 centi és 92 kiló, a feleség 165 centi és 57 kiló.

Most képzeld őket magad elé. A férfiaknak sokkal szélesebb például a válla. Akkor lehetséges, hogy ugyanaz a zónás matrac jó mindkettőjüknek? Nyilván nem. (Vagyis sokszor igen, mert kompromisszumot kötnek a felek, hogy ne kelljen két különböző matracot venniük, de ez most mellékekes.)

A lényeg, amit mondani szeretnék, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a testfelépítésed és például mekkora a testtömeged. Ennek függvényében ugyanis változhat, hogy melyik zónás matrac lesz számodra a megfelelő.

zónázott matracok és a testtömeg

Nem mindegy ám, hogy milyen a testfelépítésed…

Aranyszabályként persze írhatnék itt sok dolgot, hogy milyen testtömeghez milyen zónázás dukál, de a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy ez nagyon eltérő. Például van, aki erősebb testalkatú, de keményebb – kevésbé zónázott – matracot vesz, mert úgyis benyomja, míg más ugyanilyen testalkattal lágyabb – mélyebben zónázott – ágybetét mellett dönt, mert kell a hely a vállának.

Ami ökölszabályként elmondható, az az, hogy a hölgyek általában jobb, ha olyan matracot választanak, amelynek a tetején – a zónázás felett – van valamilyen komfortréteg is, különben keménynek érezhetik a matracot. A többi a próbán kiderül…

Melyik pozícióhoz melyik zónás matrac passzol?

A testalkattal szemben könnyebben belőhető, hogy az embereknek általában mi a kényelmes a különböző alvási pozíciókban. Nézzük át őket egyesével.

Az oldaltfekvők…

Az oldalt fekvés az egyik legklasszikusabb olyan pozíció, ahol szükség van valamilyen – lehetőleg komolyabb – zónázásra.

Ahogy a cikk elején is írtam, a válladnak és a csípődnek muszáj benyomódnia a matracba, hogy ne képezzenek nyomáspontot – ne szorítsa el itt a kemény matrac a vérkeringést, ne zsibbadjon, stb… De ugyanígy a kettő közötti gerincszakasznak is szüksége van rá, hogy meg legyen támasztva.

Ferde gerinc egy zónázás nélkül matracon, oldaltfekvéskor…

Tehát ha ilyen pozícióban fekszel, akkor keress nyugodtan jó erősen megvágott matracot, akár kényelmi réteggel a zónák felett.

A háton fekvők…

Háton fekvés esetén sokan azt gondolják, hogy elég valamilyen deszka keménységű matrac is, mert hát a gerincünk egyenes. Annyi csak a baj ezzel a feltevéssel, hogy nem igaz.

Ha beállsz a tükör elé, akkor te is láthatod, hogy bizony a feneked és a „hátad közepe” között – a derekadnál – van egy beugró rész. Bizony, a feneked nem lapos…

Pontosan ezért arra van szükséged, hogy a matracod a fenekedet kicsit beengedje és így meg tudja támasztani a derekadat is. Az azonban igaz, hogy ebben a fekvési pozícióban nincsen szükség olyan erős zónázásra, mint például oldaltfekve.

Háton fekvés és zónásított matrac

Azért kell a hely a fenéknek és az alátámasztás a deréknak…

(De zárójelben azért ideírom, hogy háton fekve egészen más lesz tested felfekvési felülete, mint oldaltfekve. Oldalt ugyanis nagyobb nyomás négyzetcentiméterenként, mint háton fekve, ennél fogva egy olyan matracba, amibe oldalt jobban belesüppednél, háton kevésbé fogsz…)

A hason fekvők…

Hason fekve sincs szükség über mély zónákra – de ez is attól függ, hogy milyen a testfelépítésünk. Egy lágyan zónázott, esetleg komfortréteggel ellátott matrac itt elég lehet a többség esetében – de például ez a hölgyek esetében erősen változhat.

Ha nem is kell nagyon mélyen zónázott matrac ehhez a pozícióhoz, akkor is érdemes valami olyat keresni, aminek a teteje azért formázva van, vagy legalább valamilyen komfortréteggel el van látva, ha nem akarunk padló keménységű valamint feküdni…

Legyen kényelmi réteg vagy ne – egyáltalán mi az?

Beszéltem már a kényelmi rétegről, de arról még nem, hogy mi ez és miért van rá szükség?

Sok matrac hiába van zónázva és követi a tested formáját, attól még nem lesz kényelmes a fekvés rajta. Mondok egy példát. Vegyünk egy zónázott zsákrugós matracot. Megzónázzák a rugózatot – később még írok róla -, így jól leköveti a tested formáját. De vajon kényelmes lenne-e kizárólag acélrugókon feküdni? Nyilván nem…

Zsákrugós zónás matrac kényelmi réteg nélkül

Mit teszünk ilyenkor? Rakunk a tetejére valamilyen kényelmi réteget. Egy kis hideghabot, egy kis memóriahabot, valamit, amitől nem lesz kényelmetlen.

Ugyanez történik egy hideghab matracnál is. Időnként testünk igényli, hogy a hab felett legyen még egy puhább réteg, amivel testünk közvetlenül érintkezik. Régebben ezt memóriahabbal oldották meg, ma már szerencsére vannak alternatívák – EMC hab, Xdura hab, stb.. -, ugyanis a memor habnak nagyon rossz volt a szellőzése.

Az, hogy szükség van-e kényelmi rétegre, egy rakás dologtól függ. Fontos, hogy milyenek a te preferenciáid – mit érzel kényelmesnek, keménynek, stb…

Fontos, hogy milyen anyagból készül a matrac. Például egy merev, nem rugalmas hab olyan lehet, mint a padló, de például egy nagyrugalmasságú HR hab már önmagában, kényelmi réteg nélkül is kényelmes lehet. Ezeket a dolgokat persze csak próba alkalmával fogod érezni.

Hány zónás matracot vegyek?

A 10 pontos kérdés a matraciparban. Vajony hány zóna kell a boldogsághoz? Melyik az igazi? 3? 5? 7? 9? 15? 42? Nézzük meg, melyek a legelterjedtebbek!

3 zónás matracok

A 3 zónás matracok szakmai véleményem szerint lejárt lemez. Keress rá nyugodtan a Google-ben arra, hogy 3 zónás matrac és nézd meg a képeket. Nézd meg a zónák elhelyezkedését.

A tested úgy néz ki, mint ahogyan az a három zóna eloszlik? Ugye, hogy nem? Ennek függvényében én nem is ajánlom ezt a típusú zónás matrac kialakítást.

(Szerintem egyébként ahogyan a magyar matracipar is fejlődik, a közeljövőben az összes 3 zónás matrac el is fog tűnni a piacról…)

5 zónás matracok

Az 5 zónás matracok már jobb szintet képviselnek. Azonban a három fő testtájék, ami zónázást igényelne – váll, derék, csípő – még mindig nem kerül rendesen alátámasztásra.

Nézd meg ezt a képet és érteni fogod:

5 zónás matrac

Képzeld el, hogy a hölgy derekánál nincs külön zóna. Most akkor mizu van?

A legtöbb 5 zónás matrac esetében nincs megfelelően kialakítva a zónázás. A vállaknak megvan a lágyítás, viszont a derék résznek nem szánnak külön zónát, az általában a váll és a csípőzónák találkozásához kerül.

Tehát, ahelyett, hogy a derék nagyjából egységes alátámasztást kapna, mint egy 7 zónás matrac esetén, itt pont egy választóvonalnál fekszik. Szerintem ez nem az elérhető legjobb megoldás – bár bizonyos testalkatoknál működőképes.

Az zónás matracnál tehát határozottan jobb a helyzet, mint a 3 zónás matracok esetén, de még nem tökéletes.

7 zónás matracok

Az izgalmak a 7 zónás matracoknál kezdődnek. Ez az, ahol a már említett váll-derék-csípő rész megfelelő alátámasztást kaphat.

Általában egyébként a legtöbb matracot mostanában (2020-ban) már 7 – vagy több zónásra készítik. Én mindenkinek ezt a típust szoktam ajánlani, konkrétan mi is ilyeneket készítünk – nem véletlenül.

7 zónás matrac

7 zónás matrac a gyakorlatban. A legfontosabb: váll, derék, csípő… Nem a legjobb illusztráció, de megteszi.

Ez az a vágástechnika ugyanis, amely megfelelő alátámasztást tud adni a vállnak, deréknak és a csípőnek. Ennek segítségével pedig elkerülhető, hogy a vállnál és a csípőnél nyomáspontok keletkezzenek, valamint, hogy a kettő közötti derék szakaszon a gerinc „beessen” vagy a „levegőben lógjon”.

Ettől még nem lesz egy 7 zónás se gyógymatrac, se ortopéd matrac, de az a minimum, amit megtehet gerincünkért.

A 7 zónás matracoknál a váll be tud nyomódni a matracba, míg a derékrész megfelelően meg van támasztva, hogy aztán a csípő rész újra be tudjon nyomódni. Perfekt. Ezek a legfontosabb részek…

Arra érdemes még figyelned, hogy testalkattól függően más típusú 7 zónás matrac lehet neked a kényelmes. Van akinek ugyanis csípő résznél arra van inkább szükség, hogy a matrac ellen tartson – hogy ne süppedjen túl mélyre ez a testrész -, míg másnak arra lehet szüksége, hogy itt lágyabb legyen a matrac, különben az ő csípője nem süppedne be eléggé… Ezek olyan dolgok, amit csak a próba során tudsz kideríteni.

9 zónás matracok

Bár én általában a 7 zónás matracokat választom, el kell mondanom, hogy a 9 vagy több zónás matraccal sincsen semmi baj.

Én általában ugyan nem látom bennük, hogy hogyan adnak bármiféle valós pluszt a 7 zónásokhoz képest – időnként kicsit marketingszagúnak érzem a dolgot – mégsem beszélnélek le rólad.

Feladatát ugyanúgy tökéletesen ellátja – tehát a váll-derék-csípő hármas megfelelően alá van támasztva -, mint egy 7 zónás matrac.

Próbáld ki őket nyugodtan, aztán kiderül, hogy melyik a kényelmes…

Alapanyagok

Nem csak a zónák száma, de a matrac alapanyaga is sokat számít, ha a tökéletes alvás nyomában jársz. Nézzünk bele egy kicsit, hogy melyik típus milyen zónás megoldásokat nyújt!

Zónás hideghab matracok

Ha valaki nem kemény hideghab matracot keres – márpedig a kemény matrac nem egészséges -, akkor szinte kötelező, hogy a hideg matracot megzónázzuk.

Bár a hideghab alapanyag jól szellőzik, a zónázással ezt még tovább fokozhatjuk, hiszen ha belevágunk úgynevezett légcsatornákat a matracba, akkor a levegő még könnyebben fogja átjárni.

zónás hideghab matrac

7 zónás hideghab matrac, kényelmi réteggel…

Egy sor olyan dolog van egyébként, amire ezeknél a típusú ágybetéteknél figyelni kell.

A zónázott hideghab matracok eset például egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sűrűségű habokat használunk. Egy hab gyakorlatilag annál tartósabb, minél sűrűbb. És erre a tartósságra bizony szükség lehet, ha az amúgy kikönnyített zónás szerkezetre tekintünk.

Érdemes legalább HD (nagy sűrűségű) hideghabot keresnünk, ami szerintem 40kg/köbméter körül kezdődik.

De ugyanígy fontos az is, hogy milyen típusú habból készült az a hideghab. Nem mindegy, hogy sima szivacsból van – időnként komforthab matracnak is hívják – vagy pedig nagyrugalmasságú HR habból. Én a HR habokat keresném – egyre többen vagyunk szerencsére, akik úgy gondolják, hogy csak a HR habot kéne hideghabnak hívni egyébként…

A hideghabok témája igen hosszú. Erről már írtunk egy cikket, most nem ismétlem önmagam, ha érdekel, itt olvashatsz róla: hideghab matracok.

Ha nem akarsz olvasni, ebben a videóban összefoglalom, amit tudni kell a hideghab matracokról:

Zónás memóriahab matracok

Sokan azt gondolják, hogy a memóriahabos matracok – más néven visco matracok – esetében nincs szükség zónákra, hiszen a memóriahab önmagában remek nyomáselosztással rendelkezik.

Azonban ez csak akkor igaz, hogy ha eleve valamilyen keményebb matracok keresünk – például azért, mert hason alszunk.

Ezzel szemben én általában azt javaslom, hogy keressünk inkább valamilyen zónázott memory matracot, hiszen maga a memóriahab inkább komfortot növelő szerepet játszik a magyar piacon található matracok egy jelentős részében és a formakövetést például oldaltfekvés esetében nem oldja meg.

Éppen ezért én azt javaslom, hogy ha memóriahabos matracot keresel, akkor ugyanúgy keresd a zónákat, mint a többi matrac esetében.

Még azt fontos megemlíteni a témával kapcsolatban, hogy arra érdemes figyelni, hogy a maga a memóriahab általában nem zónázható jól, mert az anyag túl puha és hiába vágunk bele zónákat, az nem tud rendesen megtámasztani.

Ezért, amikor ilyen matracot keresel, akkor érdemes olyant nézni, ahol a zónák a memóriahab réteg alatt helyezkednek el. Bővebben is írtunk már a témáról egyébként itt: memóriahabos matracok.

Ebben a videóban egyébként minden benne van, amit a memóriahabos matracokról tudni érdemes:

Zónás latex matracok

A latex matracok közül a legtöbb már eleve zónás kialakítással érkezik. Ennek fontos, gyakorlati oka van. Amikor a latex matracokat „kisütik”, akkor könnyebb úgy elkészíteni, hogy úgynevezett „tüskék” vannak az öntőformában.

zónázott latex matrac

De ez nem minden… Ezekkel a tüskékkel ugyanis anyagot lehet spórolni. A legjobb a dologban, hogy azzal, hogy anyagot spórolunk nem csak a környezetet védjük – ha már biomatrac -, hanem lehetőségünk van kialakítani a latex matracok zónázását.

Ezek a tüskék lyukakat hagynak a latex matracokban, amelyek különböző sűrűségben, átmérőben és mélységben helyezkednek el – attól függően, hogy milyen keménységet szeretnénk elérni velük. A bónusz a dologban, hogy ezeknek a lyukaknak köszönhetően még a matrac szellőzése is jobb lesz.

A zónázott latex matracok általában 5, illetve 7 zónás kivitelben készülnek. Fontos még figyelni persze nem csak a zónák számára, de a latex sűrűségére, a szintetikus-természetes anyag arányra, a vastagságra és egy csomó más dologra is. Ezekről a dolgokról külön cikket írtunk, itt el tudod olvasni: latex matracok

Vagy, ha inkább videóznál, akkor itt beszélek róla részletesen:

Zónás habrugós matracok

Az emúlt pár év új nagy trendje a habrugós matracok. Egyre több üzletben lehet kapni és egyre többféle fajtában létezik.

7 zónás habrugós matrac

A habrugós matrac tulajdonképpen a hideghab matracok egyik ága. Esetükben a habot belül rugó formájúra vágják, innen kapta a nevét is – és persze a zónásítás ezeket a matracokat sem kerülte el.

Ezek a fajta ágybetétek szellőzésben, formakövetésben és kényelemben is nagyot dobhatnak – ha jól vannak elkészítve. Elég hosszan írtam róla ebben cikkünkben, ha jobban belefolynál: habrugós matracok.

Vagy pedig megnézheted szokásos videónkat róluk:

Zónás táskarugós matracok

A zónás zsákrugós matracok már régóta velünk vannak. Gyakorlatilag az ilyen – kis tasakokba varrt – rugókat tartalmazó matracok többsége szerintem mára már zónásítva van.

A zónásítást általában úgy oldják meg, hogy a különböző testtájékok különböző átmérőjű rugókat kapnak. Ahol komolyabb tartásra van szükség, oda komolyabb vastagságú acélszál kerül, ahol lehet egy kicsit lágyabb a matrac, oda pedig vékonyabb.

Időnként az is előfordul, hogy a kényelmi réteget vágják meg, de általában inkább a rugókat variálják. Apropó kényelmi réteg. Nagyon fontos, hogy a legtöbb zónás táskarugós matracnak van további kényelmi rétege, hiszen a rugókon nem lenne túl kényelmes a fekvés.

Az eltérő színek legtöbbször más zónákat jelölnek…

Ha ilyen matracot keresünk, akkor két nagyon fontos dolog van, amire oda kell figyelni. Egyrészt hiába szellőzik jól egy zónázott rugós matrac, ha a tetejére hagyományos memóriahabot rakunk. Ilyenkor oda a szellőzés és ha nem bírjuk olyan jól a meleget, akkor könnyen izzasztó élményünk lehet. Tehát a hagyományos memory habot jobb elkerülni.

A másik fontos dolog, hogy ne kerüljön kókuszréteg a zsákrugók fölé… Erről a következő fejezetben egy kicsit részletesebben is beszélünk. Ha többet olvasnál a táskarugósokról, akkor ezt a cikket kukkantsd meg: zsákrugós matracok.

Zónás kókuszmatracok

Bár a kókusz alapvetően egy kemény valami, azért időnként meg szokták zónázni. Ez általában úgy történik, hogy valamilyen másik anyaggal együtt rakják a matracba.

Vagy habbal és akkor a habot zónázzák vagy rugókkal és habbal. A rugós verzióban időnként középtájékon a rugók között elhelyeznek némi plusz merevítést. Itt azért érdemes figyelni, hogy hova esik a merevítés, mert a csípőnek kissé érdemes benyomódnia a matracba, ha egyenesben akarjuk tartani gerincünket.

Továbbá arra is érdemes figyelni, hogy számomra megmagyarázhatatlan okokból időnként a zónázott hab/rugó fölé rakják a kókuszt.

7 zónás kókuszmatrac

Tipikus példája a rossz tervezésnek: jó formakövetésű zsákrugók felett rossz formakövetésű, merev kókusz…

Ez azért rossz, mert a kókusz egy merev anyag, így megöli a zónázást. Ez olyan, mintha egy játszótéren nem a betonra raknánk a gumiburkolatot, hogy a gyereknek ne fájjon, ha elesik, hanem fordítva, a gumi fölé menne a beton. Nem lenne sok értelme.

Én alapvetően kerülöm a kókuszt, mint macska a vizet. Részletesen leírtam itt, hogy miért nem szeretem: kókuszmatracok.

De ha maradnál a videóknál, akkor itt beszélek is róla:

Csak a zónás matrac a jó matrac?

A kérdés jó, hiszen, ha csak a zónás matracok lennének jók, akkor egyáltalán miért készülnének zónázás nélküliek?

A válasz szerintem az, hogy a legtöbb ember számára valamilyen zónázott matrac lenne a tökéletes. De. Minden ember más és más. Más a testfelépítésünk, más komfortot keresünk és más kényelmet szoktunk meg.

Próbáljunk csak meg egy japánnak puha, vagy egy amerikainak kemény matracot eladni. A megszokás nagyon fontos dolog.

Éppen ezért fontos a személyes matrac tesztelés! Mert próba nélkül soha nem tudod meg, hogy mi lenne kényelmes számodra, egy zónás vagy zóna nélküli matrac…

Ha még jobban elmélyednél a témában, akkor ezt a cikket érdemes átolvasnod: milyen matracot vegyek?

Amennyiben pedig eljönnél hozzánk próbálni, elérhetőségeinket ide kattintva találod meg.

Köszi a figyelmet!

Utolsó frissítés: 2021 január 5.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: Adatvédelmi tájékoztatás

Bezárás