1. Habrugós matrac

Habrugós matrac

Habrugós matracok

Vettem egy habrugós matracot. Azt írták róla, hogy habrugós. Olyan ára volt, mint egy habrugósnak. Kiderült, hogy a matrac nem tartalmaz habrugót, sőt kemény, mint a beton. Bárkivel megtörténhet.

Ha nincs kedved olvasni, nézd meg a habrugós matracokról készült videónkat!

Bárkivel, kivéve azokkal, akik végigolvassák a következő sorokat. Végigvesszük, hogy mit jelent a habrugós matrac kifejezés, hogy milyet kell venni és, hogy mik a buktatók. Aki a végére ér, képben lesz. Jó olvasást kívánok!

Habrugós matrac infografika

Mi az a habrugós matrac?

Először is fontos tisztázni, hogy mit jelent a habrugós matrac kifejezés. Nem lesz benne egyébként semmi meglepő. Általában az olyan matracokat jelöljük így, amelyekben a hab CNC vágás segítségével rugó formára van alakítva.

A habrugós matracok a jelen pillanat (2019-ben írom ezt a cikket) legjobban felkapott ágybetétei. Egyre több cég jön ki a saját habrugós fekhelyével, előbb-utóbb mindenkinek lesz. De miért szeretik ennyire?

A habrugós matracok előnyei

A habrugós matracok legnagyobb előnye a szellőzése és a formakövetése. Ez az a két mutató, amiben a legnagyobbat tudja dobni – ha jól formázzák.

Szellőzés

A habrugós matracokat általában hideghabból készítik. A hideghabok egyik legjobb tulajdonsága, hogy átszellőznek. Akit érdekel, itt olvashat a témáról: hideghab matracok.

A habrugós ágybetétek még a zónás hideghabokhoz képest is tele vannak légrésekkel. A rugók körül lévő tér tele van légcsatornákkal, így ott egész éjszaka tud áramlani a levegő.

Persze nem mindegy a szellőzés szempontjából, hogy milyen anyag van a habrugók felett – ha van felettük valami. Például a memory hab nem szellőzik majd át. Erről itt írtunk részletesebben: memóriahabos matracok.

Az, hogy mennyire szellőzik át, majd függ attól is, hogy milyen kialakításban készültek a habrugók a matracban, de mivel maga az anyag is átszellőzik, szerintem felesleges lenne ezen most leakadnunk. Elég jól szellőzik.

habrugós matrac szellőzése

Formakövetés – miért jobb a habrugós matrac?

Rengeteg remek formakövetésű matrac van. Zsákrugós matracok, hideghab matracok, latex matracok… Mégis a habrugósok egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon jó formakövetéssel rendelkeznek – persze csak akkor, ha megfelelően vannak vágva.

A hideghabok esetében már tudjuk, hogy a megfelelő zónázás mellett remek formakövetésre képesek. Ezt a habrugós matracok megfelelő formavágás mellett még tovább tökéletesítették. Aminek nem csak a formakövetésben vannak előnyei…

Hanem a kényelemben is. Hiszen lehet egy matrac formakövető, ha amúgy merev, nem esik jól belefeküdni. Ezzel szemben a habrugós matracok méltó kihívói tudnak lenni a memóriahabos matracoknak is. Nehéz ezt szavakkal átadni, ki kell őket próbálni.

Már csak azért is érdemes próbálni, mert attól, hogy habrugók vannak egy matracban, még nem kapunk egy csoda eszközt. Lehet, hogy olyan kemény a habrugók anyaga – és olyan kicsik a rugók -, hogy szinte semmilyen formakövetése nem lesz az ágybetétnek.

Attól ugyanis, hogy van habrugó egy matracban, még nem lesz csodatévő – ez természetesen a többi alapanyagra is igaz… Erre még később visszatérünk.

Néhány olyan előnyt, amiről én nem hiszem, hogy valódi előny, a cikk végén található gyakran ismételt kérdések szekcióban részletezek. Szerintem érdemes elolvasni.

Milyen fajta habrugók vannak?

A hagyományos rugós matracokhoz hasonlóan a habrugósok esetében is megkülönböztöthetünk fajtákat.

Egyelőre még nem állnak rendelkezésünkre olyan elnevezések, amelyeket a szakma széleskörűen elismert volna, így én most a saját megfigyeléseimet fogom leírni – a teljesség igénye nélkül, leginkább az általam szétvágott matracok tapasztalataira hagyatkozva.

A nem habrugós habrugós matracok

Fontos megemlíteni, hogy nem minden matrac habrugós, amire ráírják. Nézzük meg a matrac karakterisztikáját és próbáljuk meg megkeresni a habrugó formát. Ha nem nagyon találjuk, akkor nincs benne.

Ez nem feltétlenül azért van, mert meg akarnak vezetni minket. Fakadhat tudatlanságból, vagy akár figyelmetlenségből – például egy félrefordításból is. Amikor ezt a cikket írom akkor pont megtalálható egy – nem matracos – nagy cég weblapján egy ilyen habrugós matrac hirdetése.

Biztos, hogy ők senkit nem akartak átverni, csupán valamilyen rossz infó ment át a központjukból a magyar irodába. Ez persze minket nem vigasztalna, ha megvettük volna.

Kevés habrugó elszórva egy habmatracban

Vannak olyan habrugós matracok, amelyekben csak kevesebb habrugó kapott helyet és a mellettük lévő részeket merev habbal töltik ki.

Mintha egy hideghab matracból kivágnánk részeket és beraknánk ide-oda néhány habrugót. Nem tartom különösebben szerencsésebbnek ezt a kialakítást, mert formakövetésben szerintem nem ad annyit. Mindazonáltal lehet, hogy van, akiknek ez a komfort kellemes – például azoknak, akik a kissé feszesebb ágybetéteket kedvelik.

Kis méretű (hívjuk őket mininek) habrugók – eltemetve

Vannak olyan habrugós matracok, ahol a kis méretű habrugók fölött komoly párnázó réteg található. Ebben az esetben szerintem a formakövetésben annyira nem vesznek részt a habrugók.

Általában a keményebb habrugós matracok esetében tudom elképzelni ezt a megoldást. Azok fogják inkább szeretni, akik valamilyen kemény ágybetétet képzeltek el maguknak.

Mini habrugók a komfortzónában

Az előző változathoz hasonlóan itt is jellemzően kisebb habrugókkal találkozunk. Az előző megoldástól eltérően azonban itt a rugók nem néhány réteg hab/miegymás alatt vannak, hanem a komfortzónát alkotják.

Ebben az esetben a formakövetésben játszott szerepük sokkal nagyobb, mint az előbb. Általában lágyabb megoldást eredményez, mint a mélyre temetett habrugók, de ez több más dologtól is függ – rugók sűrűségétől, mélységétől, méretétől, a hab keménységétől, stb.

Dupla, tripla, stb… sorból álló habrugó rendszerek

Egy matracba – persze vastagságtól függően – elég sok sor minihabrugót lehet belecsempészni. Nem ritka, hogy két, esetleg három sor habrugó legyen a matracban.

Hogy ennek mennyi a hozzáadott értéke? Annyi, amennyit kiérzünk belőle. Általában azért variálunk a habbal, hogy elérjük azt a komfortot, amit a tervezés során megálmodtunk.

Ha egy sor habrugóval sikerül, az jó, ha néggyel, az sem rossz. Tehát egyik – vagy másik – megoldás nem rosszabb, csak más célt szolgál.

Önálló habrugók

Ez a kedvenc fajtám. Ez persze nem azt jelenti, hogy ez lenne a legjobb. Csupán számomra ez a legizgalmasabb. Az önálló habrugókból álló matrac esetében nagyobb habrugókkal találkozunk, és ezek alkotják szinte az egész matracot.

Jól szellőznek, jó a formakövetésük – hiszen itt van a habrugóknak az elérhető legnagyobb játéktere, legalábbis a kis minihabrugókhoz képest.

Érzetre én általában lágyabbakkal találkoztam, amikor ilyen kialakításról volt szó, de ahogy feljebb is írtam, ez rengeteg dolgon múlik, így nagyon nehéz bekategorizálni.

Milyen habrugós matracot vegyek?

Van néhány olyan dolog, amit össze lehet hasonlítani, amikor habrugós matracot választunk. A habok alapanyagát, a sűrűségüket, a keménységüket, a habrugók számát, a matrac vastagságát, a zónák számát, a habrugók milyenségét.

Ezek közül azonban több tulajdonsággal egyszerűen nem érdemes foglalkozni, mert nem fogunk megtudni semmit.

Ott van például a habok keménysége. Minden habnak van egy keménysége, amit kilopascalban adnak meg. Ha fel is van írva valahol ez az adat, akkor se foglalkozzunk vele! Egy nagyon kemény habból is tudok puha matracot csinálni, szóval nincs semmi értelme összehasonlítgatni.

Aztán ott van még a habrugók száma. Ezt sem érdemes számolgatni, mert egy kellően keményre állított 1000 habrugót tartalmazó matrac is lehet kevésbé formakövető, mint egy jó keménységre lőtt, sokkal kevesebbet tartalmazó. Próba nélkül ezek az adatok mit sem érnek.

Ugyanez a helyzet a rugók milyenségével is. Kihozhatunk egy jó matracot minihabrugókból is és önálló habrugókból is. A többi ízlés kérdése lesz. Mert hiába van nagyobb mozgástere az önálló habrugóknak, ha mi keményebb, feszesebb matracot szeretnénk.

Habok sűrűsége – az első fontos pont.

Az első és egyik igazán fontos dolog, amire érdemes odafigyelni, az a habok sűrűsége lesz. Ha szépen leegyszerűsítjük a dolgot, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy a sűrűbb habok jobban fogják bírni a gyűrődést.

Mi azt ajánljuk tehát, hogy keressük bátran a nagyobb sűrűségű habokat. A magyar piacon az átlag szerintem 28-32 kg/köbméter körül van. Mi az úgynevezett HD hideghabokat ajánljuk.

A HD habok (high density, mint nagy sűrűség) véleményünk szerint 40 kg/köbméter sűrűségnél kezdődnek és minden bizonnyal jobban fogják bírni az éveket, mint például egy 30-40 százalékkal kevesebb anyagot tartalmazó sima hab.

Milyen habból legyen?

A sűrűség mellett az sem mindegy, hogy milyen hideghabból készültek a habrugók. Hagyományos vagy például HR habról beszélünk?

A HR (high resilience – nagy rugalmasság) habok sokkal nagyobb komfortot nyújtanak, mint az egyszerű, sima hideghabok. Annyira igaz ez, hogy sokan a nem HR habokat csak egyszerű szivacsnak tartják, míg a hideghab elnevezést csak a HR habokkal kapcsolatban alkalmazzák.

Érdemes tehát nem csak a HD, de a HR megjelölést is keresni. Főleg azért, mert a HR habok nagyon jól használhatóak habrugó készítéshez… Megsokszorozzák ugyanis a habrugók elve jó rugalmasságát.

Időnként memóriahabból is készítenek habrugókat. Természetesen ezek a rendszerek sokkal jobban szellőznek, mint a hagyományos memory matracok – ilyen egyébként az Octaspring rendszer is. Egy próbát nyugodtan lehet rájuk szánni!

Zónák a habrugós matracokban

Ökölszabályként elmondható, hogy a zónázott matrac sokkal jobb formakövetést ad, mint a zóna nélküli. Ez az állítás majdnem mindenhol igaz, de a habrugós matracok esetében nem biztos.

zónásított habrugós matracok

Én már feküdtem olyan habrugós matracon, amely nem volt megzónázva és mégis jó formakövetést adott. A habrugók olyan jól egészítették ki egymást tehereloszlásban, hogy nem volt szükség zónákra.

Részletes videóban is feldolgoztuk a témát! Nézz bele!

Ez persze függ a kialakítástól is – attól, hogy milyen és mekkora habrugókat kap az adott matrac…

Milyen vastag legyen?

A hideghab matracokról általánosságban elmondható, hogy nem árt, ha megvan a 18 centiméteres vastagság. A habrugós matracok általában lágyabbak a hagyományos hideghab matracnál, így ez a kvázi minimum ott is kötelező.

Ha ennél alacsonyabb matracunk lesz, akkor be kell mellé szereznünk egy drágább rugalmas ágyrácsot, ha nem akarjuk érezni a fix, merev bordákat fekvéskor.

Tehát a minimum 18 centiméter, maximumban pedig amit a fantáziánk elbír – túl vastagra felesleges egyébként rámenni, mert csak a pénztárcánk fogja bánni és nem kapunk valódi pluszt pénzünkért.

Ráadásul a matracok felesleges vastagítása környezettudatosnak sem mondható.

Milyen minősítésekkel rendelkezik egy jó matrac?

A legtöbb habmatracnak habjának megvan a Certipur valamint az Oeko-Tex Standard 100 minősítése, a huzatoknak pedig csak az Oekot-Tex Standard 100. Ezeket a minősítéseket úgy lehet megszerezni, ha a termékeket egy független labor bevizsgálja.

Az ilyen bevizsgált alapanyagok esetében garantált, hogy semmilyen mérgező anyag nem jut szervezetünkbe a használat során. Érdemes keresni ezeket a plecsniket.

Milyen ágyrács?

Az ágyrács milyensége visszatérő kérdés a matracok esetében. Általánosságban két dolgot tudok ajánlani.

Ha fix, merev bordasort szeretnénk, akkor olyat keressünk, ami legalább 50 százalékban alátámasztja az ágybetét. Ha rugalmas ágyrácsot, akkor pedig olyat, ami legalább 70 százalékban.

Az ennél kevesebb alátámasztást biztosító ágyrácsok mellett hamarabb fog tönkremenni a matracunk. Egyszerűen vetemedni fog, mert nem támasztja meg semmi alulról.

habrugós matrac all milyen ágyrács kell

További jó tanács, hogy vásárlás előtt olvassuk el a matrac garancialevelét, nehogy ott a fentieknél is szigorúbb követelmények legyenek és emiatt bukjuk a garanciát.

Gyakran ismételt kérdések

A habrugós matrac tovább bírja, mint a rugós?

Vannak olyan előnyei a habrugós matracoknak, amelyek véleményesek. Ilyen például az, hogy a habrugós matracok jobb alakvesztési mutatókkal rendelkeznek, mint a rugós matracok.

Állítólag ezt mérési eredmények is igazolják. Én a habrugós matracok nagyon nagy híve vagyok (szinte mindig habrugóst választanék magamnak a rugósokkal szemben), mégis azt mondom, hogy nem látom biztosítottnak, hogy ez igaz – legalábbis nem így, általánosságban.

A mérési eredmények ugyanis mindig két matracot hasonlítanak össze. Vagy többet, de maximum néhányat. És sajnos nem tudjuk, hogy melyiket melyikkel.

Nem tudjuk, hogy egy über prémium kategóriás habrugós matracot hasonlítottak össze egy gagyi rugóssal, vagy fordítva. Én mindenki helyében úgy kezelném a habrugós matracokat, hogy önmagában nem jobbak, vagy rosszabbak tartósság szempontjából…

Tényleg kiszűri az elektroszmogot?

Tényleg nincsen benne fém. És én ennyiben is hagynám ennek a témának a szakértését… Természetesen mivel nincs benne fém, így a rozsda sem támadja meg. Nem mintha láttam volna valaha rozsdást rugó belsőt… És persze nem is nyikorog…

Tényleg környezetbarát, mert kevesebb anyag kell bele?

Nem kell kevesebb anyag egy habrugós matrac elkészítéséhez, mint egy egyéb hideghabéhoz. Mivel a habrugókat is egy nagy tömbből vágják ki, így pont ugyanannyi habot használnak. Ez az információ így általánosságban kimondva téves.

Matrac és környezettudatosság

Az Octaspring® habrugós matrac tényleg más?

Az Octaspring® rendszer szabadalmát az a cégcsoport birtokolja, amelynek a magyar piacon is jelenlévő Dormeo is tagja.

Alapvetően az Octaspring® is egy habrugó rendszer elnevezése, amely amellett, hogy több európai díjat is megnyert – felhasználása sokrétű, többekközt repülőgépülésekben is használják -, annyiban különbözik még a hazai piacon található szinte összes többi habrugós ágybetét rendszertől, hogy itt a habrugók nem hideghabból, hanem memóriahabból készültek.

A 3D-ben vágott Octaspring habrugók természetesen jól mozognak a tér minden irányába, valamint messze jobban szellőznek a hagyományos memory matracoknál.

Természetesen érdemes minél több matracot kipróbálni, így a Dormeo Octaspring® matracait is – kiváltképp azért, mert egyes angolszász piacra tervezett példányok esetleg túl lágyak lehetnek a magyar igényeknek…

Utószó

Mint a leírásból is látszik, a habrugós matracok nem egy könnyű műfaj. Van köztük olyan, ami elvarázsol a kényelmével. Van, amiben igazából fel sem tűnik, hogy van bármilyen plusz dolog. Lehet akár betonkemény is – akár olyan kemény, mint a kókuszmatrac -és lehet túl lágy is.

Éppen ezért mi minden esetben azt ajánljuk, hogy személyesen keressük fel az üzletet választás előtt – és keressünk olyan helyet, ahol kapunk valós pénzvisszafizetési garanciát…

Utolsó frissítés: 2021 április 28.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: Adatvédelmi tájékoztatás

Bezárás