1. Kókuszmatrac

Kókuszmatrac

A kókuszmatrac jól szellőzik, a kókuszmatrac természetes, a kókuszmatrac kényelmes. Vajon melyik nem igaz az előző állítások közül?

Olvasd végig ezt a cikket és megmutatom neked, hogy mit kell átgondolni, mielőtt kókuszmatracot venne az ember.


Ha nincs kedved olvasni, nézd meg a kókuszmatracokról szóló videónkat! 🙂

A kókuszmatrac előnyei

Kezdjük mindjárt az előnyökkel. A kókuszmatracnak szerintem két fő előnye van. Egyrészt kiválóan szellőzik, másrészt mégiscsak természetes anyagról beszélünk. Nézzük meg ezt a két témát közelebbről.

A kókuszmatrac szellőzése

A kókuszmatrac bizonyíthatóan kiválóan szellőzik. Aki már látott vagy fogott ilyen matracot, az tudja, hogy ez igaz. A szöveg alatti részen te is láthatod, hogy hogyan néz ki a kókuszmatrac.

A kókuszmatrac átszellőzik

Látszik a szerkezetén, hogy átjárja a levegő. Ezt tehát vitathatatlanul előnye a natúr kókuszmatracoknak. Azonban sajnos ez nem igaz minden olyan kókuszmatracra, amelyet más anyagokkal kevernek. Erről később még beszélünk.

Az a fránya penész.

Van itt azonban valami, amit előszeretettel hirdetnek a kókuszmatracokkal kapcsolatban, aztán mégsem annyira igaz.

A helyzet ugyanis az, hogy nem csak a kókusz szellőzik át rendesen, hanem egy csomó másik alapanyag is. Tehát a kókusz nem legyőzhetetlen szellőzésben, főleg nem nedvesség elvezetésben. Ez utóbbit azért elég jól illusztrálja, hogy ha beütjük a keresőbe, hogy „penészes kókuszmatrac”, akkor azért fogunk néhány találatot kapni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a kókusz ne szellőzne jól. Inkább azért mondom el ezt, mert nem szeretném, ha abban a hitben élnél, hogy a kókusz szellőzése a legjobb a világon.

A kókuszmatrac természetes

A kókuszmatrac természetes alapanyag, ez pedig szerintem remek dolog. Ennek szerintem nagyon örülni kell, hiszen egy megújuló forrásról van szó, aminek más részeit is lehet hasznosítani… Nincs is mit mondani ezzel kapcsolatban, hiszen ez önmagában remek.

Esetleg még annyit lehet megkérdezni, hogy a kókuszt milyen latex segítségével latexálják – természetessel vagy szintetikussal. Erről a módszerről később majd még beszélünk egyébként, most nézzük meg inkább a kókusz hátrányait.

A kókuszmatrac hátrányai

A kókuszmatracoknak tulajdonképpen egy nagy hátrányuk van. Az, hogy iszonyatosan kemények.

10 éve foglalkozom matracokkal, rengeteg tanulmányt olvastam el a témában és arra a következtetésre jutottam, hogy senkinek nem lenne szabad tiszta kókusz, vagy kókusz felületű matracon feküdnie.

Kókuszmatrac infografika

Mindjárt elmagyarázom, hogy miért egészségtelen ilyen keménységű matracon feküdni. Persze csak röviden. Ha mélyebben is érdekel a téma, akkor olvasd el a kemény matracokról szóló cikkünket.

Szóval vegyük azt, hogy oldalt fekszel.

Oldalt fekvés esetében a vállaknak és a csípőnek be kellene nyomódniuk a matracba ahhoz, hogy a kettő közötti gerincszakasz alá legyen támasztva.

Ha ez nem így történik, akkor a váll és a csípő között a gerinc csak lóg a levegőben vagy beeseik. Normális alátámasztást tehát egyáltalán nem kap. Tehát a gerinced rendellenes pozícióban lesz, így biztos, hogy nem tud pihenni éjszaka. Sőt, nem, hogy pihenni nem tud, de még egészségét is veszélyezteted.

De ez még csak a kezdet. Mert még ott vannak a vállaid és a csípőd, amelyek nyomáspontot képeznek a matracon. Ez két gondot okoz. Fájdalmat és zsibbadást. A fájdalmat nem kell magyarázni, a zsibbadást kicsit igen.

Azért zsibbadhatsz, mert a kemény kókuszmatrac elnyomja a vérkeringésedet. Amikor ez megtörténik, az nem csak rossz érzés lesz, de ha alvás közben alakul ki a helyzet, akkor agyad kap egy vészjelzést, amit kezelnie kell.

Ilyenkor egyszerűen felébreszt, hogy arrébb fordulj. Ez a kis ébredés pedig meg fogja zavarni az alvásciklusodat. Magyarul: másnap fáradtabb leszel…

Pálcika ember a kókuszmatracon

De nincs ez másképpen egyébként háton fekvésnél is, hiszen ott is vannak kiálló testrészeid, sőt még hason fekvésnél is. Hacsak nem vagyok olyan pálcika-ember, ami itt a fenti képen látható. Bár ha jobban megnézem, még neki is vannak vállai.

Tehát a tömör kókuszmatrac keménysége szerintem 3 problémát okoz: fájni fog, nem fogja szeretni a gerinced és fáradtabb leszel tőle. Nem véletlen, hogy nagyon sokan vesznek fedőmatracot a meglévő kókuszmatracukra.

Milyen fajtájú kókuszmatracok vannak?

Ezt a kérdést mindjárt érdemes is kettébontanunk. Elsőként vizsgáljuk meg, hogy a kókuszt milyen formában szokták felhasználni a matracokban.

A kókuszlap – a sima kókuszmatrac

A kókuszlap a legegyszerűbb és legelterjedtebb felhasználási módja a kókusznak a matracokban.

kouszbetetes-matrac

A kép mindent elmond, így azonnal érthető, hogy mire gondolunk. Szerintem gyakorlatilag 100-ból 98 kókuszmatracban ezt a megoldást használják, egyszerű kókuszlemez – akár önmagában, akár más anyagokkal kiegészítve.

A hullámkókusz matracok

A hullámkókusz lényege, hogy a kókuszmatrac képesés váljon lekövetni egy rugalmas motoros ágyrácsot.

Ez a kép csak egy példa (lenne, ha találtam volna jogtiszta, normálisan felhasználható képet), hogy milyen kialakítású hullámkókusz rétegek léteznek, de itt is látszik, hogy nem egy merev dologról van szó, hanem egy flexibilisről.

Ahhoz, hogy le tudjon követni egy állítható ágyrácsot azért még szükség van arra is, hogy ez a réteg ne legyen túl vastag… Egyébként elég ritka az ilyen kialakítású matrac itthon (is).

Kókusz különböző típusú matracokban

A szöveg előző részeiben már volt szór róla, hogy mi a baj a tisztán kókuszból készülő matracokkal. Most menjünk rajta végig, hogy általában még milyen anyagokkal szokták keverni.

Zsákrugós kókuszmatracok

A zsákrugós matracok lényege röviden, hogy a rugók nincsenek összekapcsolva egymással, hanem különállóan mozognak. Így sokkal jobban formát tudnak követni, hiszen ott engednek, ahol kell és ott is tartanak, ahol kell.

Zsákrugós kókuszmatrac

Amikor egy ilyen zsákrugós matracra ráteszünk egy kókuszlapot… Hát, hogy is mondjam… Ugye a zsákrugó formát követne, a kókusz merev, mint a porosz oktatás. Mégis mi a bánat értelme lehet egy ilyen felállásnak?

Memóriahabos kókuszmatracok

Önmagában a hagyományos memóriahabos matracokat sem szoktuk ajánlani, mert nem szellőznek. Ezen az sem segít, ha az egyébként kiválóan szellőző kókuszt alávágjuk.

A memory-kókusz kombináció előnye az, hogy nő a természetes anyagok aránya a matracban. Persze ez nem azokra a matracokra vonatkozik, ahol csak kb. 1 centi vastag kókuszcsík van. Annak nem látom sok értelmét.

Hideghabos kókuszmatracok

Egy ideális hideghab kókuszmatracban a kókusz szerintem valahol alul helyezkedik el, mert a komfort, amit ad, nem értelmezhető, így csak alsó tartómagként tudjuk használni.

Ha a tetején van, akkor azzal az lesz a baj, hogy iszonyú kemény lesz. Továbbá mindenkit óva intek a hideghab matracok esetében is attól, hogy olyan kókusszal felturbózott példányt vegyen, amiben egy vagy több fél-egy centis kókusz csík van találomra elhelyezve.

Ezek a kis csíkok – vagy más néven kókuszbetétek a szivacsban – gyakorlatilag szerintem csak optikai tuningként jelennek meg a matracokban és a valóságban sokkal zöldebbé sem teszik a termékeket. Egy hideghabból készült habrugós matrac lényegét ráadásul kiválóan ki is lehet nyírni egy ilyen réteggel.

Kókusz-latex matracok

A kókusz latex matracok számomra az egyik legnagyobb szívfájdalmat jelentik a matraciparban.

A latex szerintem az egyik legjobb alapanyag, erről már írtunk is ebben a cikkünkben: latex matracok. Szerintem ezt a szuper alapanyagot csak elrontani lehet kókusszal.

A latex matracokat ugyanis nem csak úgy véletlenül készítik. Ezeket a matracokat legtöbbször formára öntik. Pontos formára, ami bizony egy matracot formáz.

Ezt a formát szokták fogni és felszeletelni azért, hogy belestuffolják a kókuszt. Azt a kókuszt, ami elvesz a latex matrac tartósságából, kényelméből, egyes latexiparban dolgozó szakértők szerint ezzel ártva a matrac tartósságának, mindezt úgy, hogy a kókusz semmivel nem teszi zöldebbé a latex matracokat, hiszen a latex – legalábbis a natúr – már egy eleve zöld alapanyag.

Én azt javaslom, hogy kerüljük el a latexbe ágyazott kókuszt, mert szerintem, hangsúlyozom, szerintem ezzel rontjuk a matrac képességeit. A latexnek nincs szüksége kókuszra, mert a latex matracok amúgy is kész rendszert alkotnak.

Igazából csak egy okot tudok elképzelni, ami miatt a kókusz jó ötlet a latex matracokba, ez pedig az ár. A natúr latex nem olcsó alapanyag, a kókusz viszont az. Így lehet olcsóbbá tenni egy matracot.

Mire figyeljek kókuszrost matrac vásárláskor?

Ha mindenképpen kókuszt akarunk, akkor azért van néhány tipp, amit érdemes követni.

Először is próbáljunk. A legtöbb ember leírás alapján nem tudja megmondani, hogy egy matrac mennyire lesz kemény. Az én tapasztalatom alapján az emberek 70 százaléka nem azt a matracot veszi meg, amit a neten kinézett, szóval jobban jársz, ha te is végzel egy próbafekvést.

A kókuszmatracoknál azonban van még egy tényező, ami miatt el kell slattyogni az üzletbe. Ellenőrizned kell ugyanis, hogy a kókuszrostok nem szúrnak-e át a huzaton.

szúrós kókuszmatrac

Ez egy komoly dolog, ugyanis, ha a kiállított matracon átszúr a kókusz, akkor azt inkább hagyd ki. Én anno két babáknak készült kókuszmatracot is kidobtam ezért…

Milyen ágyrácsot vegyünk a kókuszmatracunk mellé?

Én azt tanácsolom, hogy vegyél merev ágyrácsot, vagy olyan rugalmas ágyrácsot, amely legalább 70 százalékban masszívan megtámaszt.

Egyszerűen nem bíznám egy gyenge rugalmas ágyrácsra a kókuszt, mert félnék, hogy a kókuszlap a túl nagy kilengésnek köszönhetően meg fog törni.

Állítható, esetleg motoros ágyrácsot én csak és kizárólag akkor vennék, ha a matracban hullámkókusz van.

Akkor is csak úgy, hogy ha előtte kipróbáltam volna az adott matracot az üzletben egy motoros ágyrácson és tényleg szépen formát követ, ugyanis nem csak a hullámkókusz a kérdés itt, hanem az is, hogy milyen anyagok veszik körül.

A kókuszlap nem való állítható ágyrács mellé, mert nem követ formát és ki is nyíródik, ha így használjuk. Nem véletlen, hogy szinte ez az egyetlen alapanyag, amelyből nem készül vákuumcsomagolt matrac – egyszerűen ezt a fajta igénybevételt nem bírja.

Gyakran ismételt kérdések

Tényleg nincsenek atkák a kókuszmatracban?

Maradjunk annyiban, hogy atkák mindenben vannak. Ha máshol nem is lennének, akkor a huzatban mindenképpen. Szeretik a kókuszmatracokat csodálatos tulajdonságokkal felruházni, mint egy népmese hősét.

Volt, ahol arról írtak, hogy a földsugárzást is elnyeli és ettől jobban alszunk. Én óva intelek attól, hogy mindenféle humbugot elhiggy, főleg a féligazságokat…

Miből készül a kókuszmatrac?

A kókuszmatrac a kókuszdió héjából – háncsából készül. Ebből a háncsból készítik el a kókuszrostot, amit aztán táblásított vagy éppen hullámkókusz formájában raknak bele a matracba. Ideális esetben a kókuszrostokat latexálják is.

Miért lett népszerű a kókuszmatrac?

Ezzel a gondolatommal nem leszek népszerű, de szerintem annak köszönheti a népszerűségét a kókusz Magyarországon, hogy jónéhány évvel ezelőtt többen is üzleti potenciált láttak benne, hogy biomatracként ezt az olcsó, akkor egyébként nagyjából ipari hulladéknak számító anyagot jó pénzért el lehet adni.

Ráadásul kemény is volt és a legtöbb matracosban nem volt annyi szakmai alázat, hogy óva intse a vásárlóit a túl kemény matracoktól… Így a kókusz beivódott a magyar piacra, mint egyfajta bio gyógymatrac, vagy ortopéd matrac.

Azóta eltelt néhány év és az történt, hogy az emberek, az orvosok és a matracosok is elkezdték figyelembe venni azt a tényt, hogy a kemény matrac nem egészséges. Ennek köszönhetően pedig a kókuszmatracok szerintem elkezdtek kimenni a divatból.

Ezzel kapcsolatban fontosnak tartom elmondani, hogy szerintem nem véletlen, hogy ha tőlünk nyugatabbra tekintünk, akkor a kókusznak nincs túl nagy hagyománya. Ott van például a német Jysk, a több, mint ezer üzlettel rendelkező német-osztrák Matratzen Concord vagy éppen a több, mint 3500 üzlettel rendelkező amerikai Mattress Firm. Egyik sem árul kókuszmatracokat…

Milyen minősítésekkel rendelkezzen egy kókuszmatrac?

A kókuszmatracoknál nincs olyan sok minősítési rendszer, mint például a latex vagy a habok esetében. Arra azért érdemes odafigyelned, hogy az alapanyagoknak legyen Oeko-Tex Standard 100 minősítésük és akkor baj már nem lehet.

Ez a minősítés igazolja, hogy egy terméknek nincs semmilyen káros hatása az egészségedre. Az igazolást csak szigorú laboratóriumi vizsgálatok után lehet megkapni.

Hol vásároljunk kókuszmatracot?

Elég sok dolog van, amire figyelni kell, amikor kiválasztjuk, hogy melyik boltban vásároljunk, én mégis csak kettőt fogok most kiemelni.

Vásárlás előtt mindig próbáld ki a kókuszmatracot!

Egyrészt csak olyan helyen szabad vásárolni, ahol van lehetőség kipróbálni a kinézett matracot. Hidd el, próba nélkül nehéz kiválasztani a tökéletes matracot. 2010 óta foglalkozom matracokkal és én például azt látom, hogy a vásárlók jó 70 százaléka teljesen más matracot néz ki a neten, mint amit végül megvesz.

Kiváltképp fontos a matrac teszt a kókuszmatracot esetében, hiszen itt általában egy kemény matracról beszélünk, éppen ezért próbálj te is, jobban jársz. Ha előzetesen tájékozódni szeretnél, hogy melyik alapanyag lehet jó számodra, akkor ezt a cikket érdemes átolvasnod: milyen matracot vegyek?

A másik nagyon fontos szempont, hogy még a leggondosabb próba mellett is lehet rosszul választani. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a matrac mellé legyen valamilyen pénzvisszafizetési garancia, különben csak kidobtál egy csomó pénzt és a hajadra kenheted a kényelmetlen matracot.

A fenti írás az én kókuszmatracokról szóló szakmai véleményemet türközi, lehetséges, hogy mások máshogyan gondolják.

Ha esetleg bármilyen kérdésed felmerülne a témával kapcsolatban, írj nyugodtan a hello(kukac)matracpedia.hu címre és segítünk.

Ha eljönnél hozzánk matracot próbálni, akkor kattints ide és nézd meg, hol találod üzletünk!

Utolsó frissítés: 2021 április 28.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: Adatvédelmi tájékoztatás

Bezárás