1. Latex matrac

Latex matrac

Latex matrac

A latex egy természetes alapanyag. Mégis a latex matrac vásárlók többsége szintetikus latex matracon alszik – sokszor anélkül, hogy tudna róla…

A komolyabb latex matracok nagy részben természetes anyagból készülnek – ezek kiemelkedően rugalmasak, tömör anyaghoz képest jók szellőzés tekintetében, tömörségük és szerkezetük miatt nagy teherbírásúak és formatartók.

Ebben a giga videóban mindent elmondunk a latex matracokról…

Amennyiben tökéletes latex matracot szeretnél vásárolni – vagy csak tudni szeretnéd, hogy mi a különbség a szintetikus és a natúr latex között, akkor olvass tovább!

5 érv a latex matracok mellett

Miből készül a latex matrac?

A latex matracokat a kaucsukfából nyert gumitejből készítik. A gumifa vagy kaucsukfa (Hevea Brasiliensis) az Amazonas-medencében őshonos. Az 1870-es években Brazíliában terültek el a kaucsukfa ültetvények, az 1890-es években pedig a britek továbbiakat telepítenek Malajziába.

A legfontosabb termelőhelyei a kaucsuknak Malajziában, Thaiföldön és Indonéziában lelhetők fel, de megtalálhatók ezek Vietnámban, Indiában, Sri Lankán, Kamerunban, Elefántcsontparton és Guatemalában is.

kaucsuk ültetvények a világ körül

A latexet évszázadokkal korábban is használták már, de a vulkanizálás miatt lett olyannyira praktikus alapanyag, ez ugyanis megszilárdította és ellenállóvá tette a hőmérsékleti ingadozásokkal szemben. Az 1830-as években Charles Goodyear kémikus vulkanizálta először a latexet. Szabadalmát 1844-ben fogadták el.

A fehér színű, tejszerű, sűrű latexet a gumifa (Hevea Brasiliensis) kérgének óvatos megvágásával (tehát nem okoznak kárt a fának) nyerik ki, a gyűjtőedényekbe órákon keresztül gyűlik össze a gumitej.

A folyékony latexet különféle anyagokkal keverik össze,  a keverék 60% vizet, 35% latexet és más adalékanyagokat (természetes szappan, aminosavak, ásványi sók, enzimek, szénhidrátok stb) tartalmaz.

Ez az összetétel a natúr latex matracokra jellemző, a szintetikus latex matracokra nem, azok alapanyaga a sztirén-butadién elnevezésű műkaucsuk illetve a latex matracok többsége manapság a kettő keverékéből készül.

latex matrac alapanyaga a kaucsuktej

A keveréket centrifugálással teszik sűrűbbé, mely által a latex tartalma 35%-ról körülbelül 60%-ra emelkedik. Ez azért nagyon praktikus, mert  a sűrűbb koncentrátum egyúttal kedvezőbb szállítási költséget is jelent illetve bármilyen gyártástechnológiához felhasználható.

A folyékony latexet ezután levegővel habosítják, majd öntőformába kerül.  Itt zselésítő anyag fokozatos hozzáadásával folyamatosan teszik egyre szilárdabbá a gumitejet. Az öntőforma különféle méretű kúp alakú „tüskéket” tartalmaz, amelynek kettős funkciója az ideális hőelvezetés – tehát hogy ne égjen meg az anyag – illetve az ergonómiai zónák kialakítása a latex matrac belsejében.

A körülbelül 100 fokon, gőzzel történő vulkanizálás (felhevítés) teszi térhálóssá, szilárddá a latexet, a latex matrac magja ezzel nyeri el végső formáját.  A vulkanizálás időtartama és hőfoka nagyon lényeges a gyártás folyamán.

A már kész latex magot kiveszik a formából és átmossák. A mosással a természetes szappantól és más anyagoktól szabadítják meg, hogy megőrizhesse rugalmasságát és alaktartását. Majd kiszorítják a belőle a vizet és 110-120 fokon meleg levegővel kiszárítják.

Dunlop latex és Talalay latex – mi a különbség?

Két fő latex gyártási metódust különböztetünk meg, az egyik a tulajdonképpen hagyományosnak is nevezhető Dunlop latex, mely 1929-től van gyakorlatban (ezt fejlesztette ki Charles Goodyear), a másik pedig a későbbi Talalay latex.

talalay és dunlop matracok összehasonlítása

A fentebb ismertetett folyamat a Dunlop latexre vonatkozik, a Talalay latex gyártása némileg eltér ettől, két plusz lépcsőfok csatlakozik ugyanis be a gyártás folyamatába. Amíg a Dunlop latexnél az öntőformát teletöltik, addig azonban a Talalaynál csak félig meddig töltik meg.

Ezután pedig vákuumozzák, így tölti ki a latex az egész öntőformát. Villámgyorsan lefagyasztják, utána pedig – a már megismert módon –  vulkanizálják, mossák és szárítják.

A hagyományos, Dunlop gyártás egyszerűbb, energia kímélőbb és olcsóbb, mint a drágább Talalay latex technológia. Tehát a Dunlop latexnek kisebb az „ökologiai lábnyoma” (környezetbarát).

A legnagyobb különbség a rugalmasság szempontjából van a Dunlop és Talalay latex között. A Dunlop latex ruganyosabb érzést biztosít a rajta fekvő ember számára. A Dunlop latex matrac sűrűbb, tömörebb, merevebb és nehezebb – nagy tömörsége miatt formatartóbb is –, míg a Talalay könnyebb és levegősebb, valamint lágyabb lehet.

Mind a Dunlop, mind a Talalay latex jól variálható keménység és sűrűség – ez a kettő szorosan összefügg – szempontjából, attól függően mennyi levegővel habosítják, azonban a Dunlop mindig tömörebb és keményebb a Talalaynál.

Sok esetben a feszesebb Dunlop latex alkotja a matrac magját, a Talalay-t pedig nemegyszer topperként, kényelmi rétegként használják fel a matracon egy keményebb latex vagy másmilyen anyagból készült (rugós, hab stb) tartómagon.

Tehát a Dunlop latex mindenképpen praktikusabb a Talalaynál, hiszen nemcsak környezetbarátabb és költséghatékonyabb az előállítása, de tömörsége, feszessége révén nem kell más anyagokkal kombinálni, hogy megfelelő alátámasztást nyújtson a testnek, amíg a Talalayt valamilyen keményebb anyagból készült tartómaggal kell kiegészíteni lágysága miatt, ami ráadásul sokszor nem természetes anyag.

latex a szárítóban

A Dunlop és Talalay latex matrac egyaránt készülhet természetes latexből, kevertből vagy teljesen szintetikusból. A Dunloppal szemben a Talalay latexet viszont szinte minden esetben vagy kevert latexből vagy legalábbis adalékanyagok hozzáadásával készítik, kizárólag natúr latexet használva ugyanis még magasabbra rúgna az – amúgy sem éppen alacsony – Talalay latex matrac árfekvése.

Ezért olyan védjegyekkel, melyek a nagymértékű természetes latex tartalmat bizonyítják egyelőre csak a Dunlop latex matracok rendelkeznek.

A latex matracok előnyei

Komfort és egészséges gerinctartás

A ruganyos latex matracok hihetetlenül kényelmesek, a megfelelő minőségű gumilatex ágybetétek könnyen felveszik a versenyt bármelyik memory, HR hideghab vagy táskarugós matraccal – az persze mindig szubjektív, hogy valakinek egy rugalmas latex vagy egy lassan visszarugózó (viszkoelasztikus) memory matrac jön-e be érzésre.

A rugalmas latex matrac puhán öleli körbe a pihenni vágyó test formáját, precízen alkalmazkodik  a gerincoszlop természetes hajlataihoz, hatékonyan tehermentesíti a gerincoszlop „alkatrészeit”, az izmokat, csigolyákat, porckorongokat,  ínakat és szalagokat.

A gerinckímélő latex matrac minden alváspózban prímán követi a test vonalát, a „kényesebb” oldalt fekvésnél – ahol a lágyabb matracok a célra vezetőek– annyira engedi benyomódni a kiugró testrészeket – a csípőt és a vállat –, hogy nem alakulnak nyomáspontok és kelünk ezek miatt összetörten reggelente.

Hát és derékfájás esetén tehát kiváló választás lehet tehát egy jó latex matrac, mely nagy hatékonysággal feszültség mentesíti a csigolyákat és lazítja el az izmokat. A 2000-es évek elején láttak napvilágot azok a kísérleteken alapuló  tanulmányok, melyek bizonyították, hogy a félkemény matracok – amelyek közé a kényelmes latex matracok is tartoznak – enyhíthetik a hát és derékfájdalmak tüneteit.

Ágyhoz kötött betegeknek szintén erősen javallott a gumilatex ágybetét, a kellemesen lágy latex ugyanis prímán tehermentesíti a gerincoszlopot, olyan hatékonyan szünteti meg a fájdalmakat okozó nyomáspontokat, hogy az átlagosnál hosszabb napi használat esetén is csak kisebb eséllyel alakulnak ki felfekvések.

A rugalmas felületű latex matracon ráadásul egy idősebb vagy egy mozgásában korlátozott ember is könnyebben mozog, mint mondjuk egy „fogós”, mocsár érzetű memory matracon, ráadásul még csak le sem izzad, hiszen a latex sokkal jobban átlélegzik, mint egy memóriahabos matrac.

zónákra osztott gumilatex ágybetét

Ameddig nem vettem meg első latex matracomat, addig fogalmam sem volt, hogy milyen kényelmet nyújt egy ilyen ágybetét. A latex matrac finom lágyságát szavakkal nem is lehet igazán átadni, azt javaslom, próbálj ki egy ilyet, hogy megértsd miről is beszélek.

Rugalmasság

Amint említettük is már, a latex matracot kiemelkedő rugalmasság jellemzi. Bár mindkettő elképesztően ruganyos, a Talalay latex visszarugózása még jobb, mint a Dunlop latexnek. Ez a gyakorlatban persze nem biztos hogy kézzel fogható különbséget jelent.

De miért is olyan fontos a rugalmasság?

Azért, mert a rugalmas matrac általában már önmagában kényelmesebb, mint egy keményebb, merevebb felületű.  Ezentúl a rugalmas matracon sokkal könnyebb mozogni és ezzel átfordulni is az éjszaka folyamán – még velük szemben egy viszkoelasztikus memory habon már nagyobb energiát igényel a mozgás, amíg ugyanis a memory hab mocsárszerűen elnyel, addig a latex „visszanyom” forduláskor.

Nem beszélve arról, hogy a legtöbb anyag esetében a rugalmasság az élettartamra is pozitív hatással – az anyag más tulajdonságai, például tömegsűrűség illetve szakítószilárdság mellett persze – , illetve a ruganyos matracon a szex is jobb J

Pontrugalmasság

De nemcsak testünk formájához és súlyához igazodik ideálisan egy latex matrac, hanem a nyugodt pihenést is támogatja pontrugalmasságával. A latex ugyanis csak azon a ponton nyomódik be ahol súlyunkkal terheljük, felületén a mozgás nem terjed tovább. Ez azért fontos, mert így nem zavarjuk meg párunk álmát, amikor az éjszaka közepén alváspózt váltunk például.

A latex matrac kényelmessége mellett tehát pontrugalmasságával garantálja a nyugodt és pihentető alvást illetve nem kényszeríti arra a párokat, hogy a síkrugalmasság problémája – ez az ellentéte a pont rugalmasnak, egyes rugós matracoknál jellemző az ilyen áthullámzó felület – miatt két különálló matracot vegyenek – az mondjuk más kérdés, hogy a nehéz latex matrac egyszemélyes verzióban könnyebben kezelhető.

Szellőzés

A latex hab a legjobban szellőző matrac alapanyagok közé tartozik. Belsejében milliószámra találhatók légbuborékok, a nyitott cellaszerkezet miatt kiválóan átjárja a levegő a latex matrac belső magját.

a latex ágybetétek átszellőznek

Ez azért olyan lényeges, mert a pihentető alvás megvalósíthatatlan az ideális, nem túl meleg, száraz alvásklíma nélkül. Egy izzadós embernek egy meleg nyári éjszakán mondjuk egy rosszul szellőző és túlzottan meleg hőérzékeny memory matrac  „izzasztó perceket” szerezhet.

Ezzel szemben egy latex matracon nem izzad le (pontosabban jobban elviseli az izzadást), mert a milliónyi összekapcsolódó kis légkamra a latex matrac belsejében megakadályozza a matrac túlmelegedését illetve a felhalmozódó testpárát is elvezeti.

Még hatékonyabbá teszi az átszellőzést a latex matrac lyukacsos szerkezete. Ahogy korábban is említettük, a folyékony latexet olyan öntőformába öntik bele, mely tele van különféle méretű tüskékkel. Ez a kialakítás – amellett hogy kényelmesebbé teszi a matracot – még jobb hőelvezetést tesz lehetővé.

Ha meg akarsz győződni a latex szellőző képességéről, kérj a szaküzletben egy latex mintát és az orrodat rányomva vegyél levegőt rajta keresztül. Meg fogsz lepődni, milyen egyszerűen megy.

Antiallergén, antibakteriális latex matrac

Porallergiások és asztmások számára „kötelező” a magas hőfokon (90-95 fokon) mosható matracvédő lepedő, melyet gyakran kimosva nagy eséllyel lehet a fekhelytől távol tartani a poratkákat és tüneteket kiváltó ürüléküket. A prevenció tehát a leglényegesebb ebben a kérdésben, a matrac alapanyaga másodlagos.

Persze szerencsés ha a matrac olyan anyagokból készül, melyek nem kedveznek a poratkák, allergén anyagok és mikrobák megtelepedésének, a latex pedig egyértelműen ezek közé tartozik.

A gyártás folyamán a folyékony latexet vulkanizálják, magas hőfokra hevítik, ezzel teszik szilárddá szerkezetét. A vulkanizálás lényegében pasztörizálásnak számít, mely elpusztítja az allergéneket és baktériumokat.

A tömör anyagok, így például a nagy sűrűségű latex segíthetnek meggátolni a poratkák megtelepedését a matrac magjában (persze a legjobb, ha odáig el sem tudnak jutni).

A korábban emlegetett páraelvezető képesség pedig azért nagyon praktikus, mert azzal hogy száraz, nem túl meleg klímát teremet a pihenő test körül, a párás, meleget levegőt kedvelő poratkák kedvét is elveheti a matracba költözéstől.

Mennyire tartós a latex matrac?

Viszonylag nagy mintán végezte el tulajdonosok visszajelzései alapján a matrac típusok tartósságára vonatkozó felmérését a „Sleep Like the Dead” matrac blog. Az ilyen tesztek persze mindig szubjektívak kicsit, az ugyanis nagyon relatív lehet, ki hogy ítéli meg matraca formatartását. Mindenesetre a latex matracok nagyon jól szerepeltek, ami azt gondolom semmiképpen sem a véletlennek köszönhető.

A latex matracok összetételüknek és tömegsűrűségüknek köszönhetően kiemelkedő formatartással rendelkeznek, éveken keresztül megtartják alátámasztó képességüket.

A tömörebb és nehezebb latex matracok sűrűsége valahol 60 és 90 kg/m3 között helyezkedik el, amíg mondjuk egy átlagos hideghab sűrűsége 28-32 kg/m3 (persze hideghabból is létezik nagy sűrűségű, HD típus, de az valahol a 40-45 kilós tömörségnél meg szokott állni).

A latex egy strapabíró matrac alapanyag.

Minél nagyobb a természetes kaucsuk tartalma, annál alaktartóbb lehet a latex matrac illetve a sűrűsége is hatással lehet (bizonyos mértékig) a tartósságára (a natúr latex matracok sűrűsége nagyjából 70-90 kg/m3 között helyezkedik el, a kevert latexeké pedig 55-70 kg/m3 között).

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azonban az úgynevezett hasznos élettartamot, mely egy matrac esetében (alapanyagtól függetlenül) nagyjából 6-8 év. Ez természetesen a latex matrac esetében is megállja a helyét. Tehát nem arról van szó, hogy egy latexből készült ágybetét sokkal tovább jó lesz, mint egy másféle, hanem a folyamatos puhulása lassabban megy végbe illetve némileg kitolódhat a hasznos élettartama.

Az említett matracportál felmérése alapján például az derült ki, hogy amíg más matrac átlagosan 6,5 évig tartja formáját, addig a latexnél ez körülbelül 8 esztendő. Mint fentebb utaltam rá, az ilyen jellegű felméréseket nem szabad tényként kezelni, nagyon szubjektív ugyanis hogy ki mennyire érzékeli matracának felpuhulását.

Milyen ágyrácsot vegyünk a latex matrac mellé?

Egészségügyi problémák vagy kényelmi okok miatta sokan használnak manuálisan vagy elektromosan állítható ágyrácsot. Refluxos bántalmak esetén szükséges például a felsőtest megemelése, hogy elkerülhető legyen a gyomorsav visszaáramlása, de tévénézéshez is szokták használni az emelhető ágyrácsot.

motoros ágyrács latex matrac mellé

A legtöbb matrac sajnos túl merev ahhoz, hogy évekig lehessen napi szinte  hajtogatni, anélkül hogy a szerkezete kisebb-nagyobb mértékben ne károsodna. A ruganyos gumilatex matrac viszont minden probléma nélkül hajtogatható.

Amennyiben tehát emelhető ágyrácsra van szükségünk, a legjobb választás a latex matrac.

Egyébként a latex matrac alá is elegendő egy merev fa ágyborda, amennyiben a matrac legalább 18 cm vastag vagy ha egy kicsivel vékonyabb is, de elég masszív ahhoz, hogy testünket megtámassza. A vékonyka, 12-15 centis vagy vastagabb, de lágyabb latex ágybetéthez viszont már érdemes egy rugalmas ágyrácsot beszerezni, azzal lehet ugyanis kényelmes – ez nagymértékben testsúly függvénye természetesen.

Latex és hibrid latex matracok

A latex alapanyag mind alátámasztó, mind kényelmi rétegként nagyszerűen megállja a helyét. Felmerül a kérdés, a más anyagokkal kombinált, „hibrid” latex matrac, esetleg a tiszta latex matrac mellett tegyük le a voksunkat?

A hibrid latex matrac is lehet jó.

Kicsit szubjektív a kérdés, mert az egyéni komfortérzet és preferenciák fogják majd végül eldönteni, melyiket is választjuk majd. Egy táskarugós vagy hideghab latex matrac is kielégítheti igényeinket.

Azt gondolom azonban, adja magát hogy inkább a tiszta latex matrac legyen társunk a hálóban. Ugyanis – mint már említettem – a latex matrac önmagában, más anyagok felhasználása nélkül is hihetetlenül kényelmes.

Más érzés ugyanis, amikor a tömör latex matrac lágyan hozzásimul testünkhöz, egyúttal pedig stabil támaszt is ad a gerincnek, és megint más, amikor a kellemesen ruganyos latex komfortréteg alatt megérezzük a merev acélrugót.

Az meg már eleve rossz, ha nem a – vastagság és sűrűség szerint alakítható –táskarugót tapasztaljuk meg alatta, hanem mondjuk a kemény, merev kókuszt. A kókusz pont a lényegét veszi el a latex matracnak, csorbíthatja a kényelmet és a formakövetést. Amennyiben tulajdonságai lehetővé teszik, a latex matracba nem kell más alátámasztó vagy akár merevítő réteg.

A kókusz nem biztos, hogy jó a latex matracba

Olyan gyártói véleménnyel is találkoztam már, hogy a kókusz merevítő réteg csorbítja a latex matrac élettartamát, az egybefüggő nagy tömörségű latex matracmag ugyanis jobban bírja a gyűrődést, mint amikor szétvágják és kókuszréteget tesznek bele. Nem véletlenül nem ajánljuk amúgy sem a kókuszmatracokat – szerintünk a latexben sincs helye.

Szintetikus latex vagy bio matrac?

Sokáig főként azzal érveltek a latex matrac mellett a forgalmazók, hogy az teljes mértékben természetes anyagokból készül. Ez azonban nem teljesen igaz, vagy finomabban fogalmazva, vannak olyan latex matracok is, melyek nagy részben természetes anyagból készülnek.

A gyakorlatban ugyanis három kategóriát különböztethetünk meg a latex matracoknál.

A matracpiacon fellelhető, kedvező árfekvésű latex matracok egy részének úgyszólván semmi köze nincs a természetes latexhez. Ezek teljes mértékben műkaucsukból (sztirol-butadién) készülnek.

A latex ágybetétek többsége természetes gumilatex és műkaucsuk keverékéből áll. A két anyag aránya változó, általában 20-40% közötti a natúr latex aránya ezekben a matracokban.

A természetes latex martracok tartósabbak.

A magasabb árkategóriában találhatók a natúrnak mondható latex matracok. Ezeknél a tényleges természetes latex tartalom nagyjából 85-95% (a gyakorlatban nincs 100%-ig natúr latex matrac).

A probléma ezzel az, hogy az olyan latex matrac, amelynek védjegy is bizonyítja magas natúrlatex tartalmát, ritka, mint a fehér holló. Ilyen védjegy például a Global Organic Latex standard.

De miért is olyan lényeges, hogy – legalább nagy részben – természetes latexből készüljön a matrac?

A korábban emlegetett előnyös tulajdonságok (komfort, rugalmasság, szellőzés, terhelhetőség/strapabírás) ugyanis még jobban érvényesülnek a natúr latex matracoknál. A természetes latex jóval rugalmasabb és kényelmesebb illetve hatékonyabb formakövető a kevert latex matracoknál.

Ez nem jelenti persze azt, hogy egy kevert latex ne lehetne kényelmes azoknak, akik mondjuk a merevebb felületeket kedvelik, illetve azt, hogy a natúr latex matrac dupla annyi ideig bírja, mint mondjuk a kevert.

Érdemes tehát arra törekedni, hogy latex matracunk ha lehet minél magasabb természetes kaucsuk tartalommal rendelkezzen – a fentebb említett előnyök mellett már csak a környezettudatosság okán is.

Eurolatex védjegy

A természetesen anyag tartalom mellett az is nagyon lényege, hogy matracunk ne tartalmazzon káros anyagokat. Az európai latex gyártók szövetségének minősítése, az Eurolatex ECO-Standard minősítés garantálja, hogy a latex matracban az egészségre ártalmas anyagok nem lépik túl a megengedett mértéket.

Miért fontos a sűrűség a latex matracoknál?

Korábban is kitértünk már pár szóban a latex matrac sűrűségére. A latex anyag tömegsűrűsége a matrac köbméterenkénti súlyát jelöli.

A rugalmas,  természetes latex matracoknál ez az érték 70-90 kg/m3 közötti, a merevebb kevert latexeknél pedig 55-70 kg/m3 általában. Szembetűnő lehet, hogy egy átlag habanyagtól messze tömörebb és nehezebb egy latex matrac. Ezen persze nincs mit csodálkozni, eltérő anyagokról és gyártástechnológiákról beszélünk.

Azért fontos annyira a sűrűség, mert ennek köszönhetően a matrac jobban bírja a strapát, nehezebben megy tönkre illetve az átlag feletti testsúllyal rendelkező embereknél sem fog olyan gyorsan deformálódni.

Mivel azonban a latexhabnak már alapvetően kiemelkedő az átlagsűrűsége, így nem mondhatjuk azt, hogy mondjuk egy 80-as tömörségű latex jelentősen, érezhetően formatartóbb, mint egy 70-es.

Arról van szó inkább, hogy egy átlagos testalkatú, vagy törékenyebb ember számára egy kevésbé sűrű (pl egy 70-es natúr), egy erősebb testalkatú, extrém testtömegű személynek pedig egy tömörebb (mondjuk egy 90 kg/m3-es natúr) nyújthat egyszerre stabil és rugalmas, formakövető támaszt.

A latex matrac keménysége

A latexnél ugyanis – a habanyagokkal szemben – szoros összefüggés van a tömegsűrűség és a keménység között. Minél tömörebbre készítik a latex habot, annál keményebb. Természetes latexből a 70 kg/m3-es esik a  lágy, a 80-as a félkemény kategóriába, a 90-es sűrűségű pedig a merevebb, keményebb ágybetétek sorát gyarapítja – persze a keménység mindig nagyon szubjektív dolog, a testsúly, testalkat és alvópóz is befolyásolja.

Érdemes személyesen próbálni.

Általánosan elfogadott – bár egy kicsit leegyszerűsítő – nézet, hogy a lágyabb matracok – amilyen például a kevésbé sűrű latex – a törékeny és átlagos testalkatú emberek, a keményebb – amilyen a nagyon tömör latex – pedig a nagyobb testsúlyúaknak ajánlottak. Ez nagy általánosságban elfogadható ugyan, de azért vannak egyedi esetek is.

Láttunk már vékony hölgyet, aki spártai keménységű matracon tudott jót aludni, valamint olyan barátunk is van, aki 140 kilós kigyúrt testalkatához kimondottan lágy matracot választott…

De az alvópóz is ugyanúgy fontos, a kizárólag háton alvóknak (nem sokan vagyunk így ezzel) a jó testsúlyeloszlás miatt a keményebb latex matrac is komfortos lehet, míg az oldalt (és hason) fekvőknek a lágyabb, formakövetőbb típusok nyújthatnak pihentető éjszakákat.

És akkor még tovább bonyolíthatnánk a keménység amúgy sem egyszerű kérdését azzal, hogy milyen latexből készült a matrac, Dunlop vagy Talalay, esetleg ezek keverékéből, vagy más anyagokkal kombinálták-e. De ebbe már tényleg felesleges belemenni.

Mivel testünknek más és más alátámasztásra lehet szüksége a különböző részein, nagyon praktikus az ergonómiai zónás kialakítás a latex matracnál – a folyékony gumilatexet tüskés öntőformába öntik –, melynek köszönhetően még kényelmesebben és egészségesebben aludhatunk.

Oldalt fekvésnél például a váll rész könnyített, vagyis lágyabb, a derék viszont egy kicsivel keményebb lehet. Általában 5 vagy 7 zónásak a latex matracok. Ebben a videóban részletesen is beszélek a zónás matracokról, ha érdekel:

A legtöbb matractípushoz hasonlóan a latexnél sincs sok értelme a keménységi skáláknak – a legnépszerűbb ezek között a német H1-H5 keménységi osztályozás. Egyrészt a forgalmazók egy része használja csak ezt – tehát ez alapján nem hasonlíthatók össze egymással különböző gyártók matracai – másrészt olyannyira egyéni preferenciák kérdése a dolog, hogy amúgy sem lenne sok értelme.

Nincs más lehetőség tehát, mint elballagni a matrac szaküzletbe és kipróbálni a latex matracokat, a személyes matracpróba – a megszokott alvópózban, legalább 15-20 percig, az otthonihoz hasonló párnával – mutatja majd meg, melyik konstrukció lesz a legkényelmesebb számunkra.

A matrac hosszú távú kényelmessége azonban sokszor még a matracpróba alkalmával sem derül ki, ekkor jön jól a csere vagy pénz visszafizetési garancia. Mindig érdeklődjünk a kényelmi garancia pontos feltételeiről.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan lehet a latex matracot szállítani és karban tartani?

A tömör latex bitang nehéz (súlya akár dupla akkor is lehet, mint egy habmatracnak), ezért mind a szállítása, mind a kezelése problémásabb.

A latex matracot általában nem vákuum csomagolva szállítják a forgalmazók, ezért nagyobb hely kell tárolásukhoz és a kiszállítás díja is magasabb lehet, mint egy vákuumcsomagolt ágybetétnek, illetve szállítási ideje is megnövekedhet.

Ahhoz hogy matracunk hasznos élettartamát – 6-8 év – kihasználhassuk, át kell időnként forgatni azt, hogy a minden oldalát egyenletesen terheljük és ne puhuljon fel idő előtt. A nehezebb matracoknál – amilyen a latex vagy a rugós matrac is – sajnos nehezebb megejteni a forgatást a tetemes súly miatt.

Nem véletlen, hogy ezekből sokszor inkább két egyszemélyest vásárolunk, hogy ezzel is megkönnyítsük a forgatást.

Egyedi méretű latex matrac elkészítését is vállalhatják a gyártók, erre viszont általában akár heteket is várni kell.

Mire vonatkozik a garancia a latex matracoknál?

Fontos tisztába lennünk azzal, hogy a garanciavállalás nem vonatkozik szorosan a matrac élettartamára. A többi matrachoz hasonlóan a latex matracok is használhatók ugyan jó sok – akár 10-12 – évig is, valódi kényelmet viszont csak nagyjából 6-8 évig adnak (persze nem mindegy a használó testsúlya, a használat mértéke vagy az átforgatás gyakorisága).

Arra pedig semelyik gyártó vagy forgalmazó nem ad/adhat garanciát, hogy az évekig használt matrac nem veszít tartásából, nem puhul, mivel ez természetes amortizáció, elhasználódás. Vannak olyan gyártók azért – ez kicsit talán profibb hozzáállás –, amelyek meghatározzák, hogy milyen mértékű alakvesztésnél ismerik el a hibát.

A probléma ezzel viszont az, hogy a kényelmetlenség általában nem jár együtt komoly alakvesztéssel, nem kell a matracban mondjuk 3 centis gödörnek lennie, hogy veszítsen komfortjából.

A garancia tehát a gyártási hibákra vonatkozik a latex matracoknál is, mely őszintén szólva nagyon ritka jelenség. A látható, nagy mértékű deformáció mellett a huzat varrási hibáira vonatkozik általában.

A különféle garanciaidők utalhatnak ugyan a latex matrac minőségére is, de általában inkább nézetbeli különbséget tükröznek.

Az a gyártó, mely 8-10 évet ad, nagyjából megfelelteti a hasznos élettartamot a garanciaidővel, a 15-20 éves garanciák viszont minden esetben azt jelentik, hogy mondjuk 10 év után a felhasználó a termék vételárának egy bizonyos hányadát befizetve (időarányosan számolják ki) kap egy új matracot.

Utolsó frissítés: 2021 április 28.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: Adatvédelmi tájékoztatás

Bezárás