1. Kemény matrac

Kemény matrac

Kemény matrac – egy tévhit nyomában

Ha kemény matracot veszel, rosszul fogsz aludni. Ez tény. Az orvosok nem ajánlanak kemény matracot. Ez is tény. 

Olvass tovább és elmagyarázom, hogy miért rossz, ha túl kemény matrac kerül az ágyadba!

Nincs kedved olvasni? Nézd meg Youtube-on! Minden, amit a kemény matracokról tudnond kell!

Kemény matrac hátrányai

A kemény matrac legnagyobb hátránya, hogy nem követ formát. Gyakorlatilag arra gondolok, hogy nem a matrac követi a tested formáját, hanem a tested a matracét.

Kemény matrac infografika

Ha egy kicsit végigméred magadat, akkor látnod kell, hogy vannak kiálló testrészeid. Ezek a kiálló testrészek lesznek azok, amik nem tudnak majd benyomódni a matracba. Ez fogja, a nyomó, kellemetlen, zsibbasztó érzést adni éjszakánként.

Nézzük meg például, hogy mi történik a különböző alvási pozíciókban, ha túl kemény matracot használunk.

Miért rossz a kemény matrac oldalt fekvőknek?

Ha megnézted magad, akkor biztos láttad, hogy két ponton egészen biztos, hogy vannak kilógó testrészeid. A válladra és a csípődre gondolok. 

Amikor extra kemény matrac van az ágyadban, akkor ez a két pont nyomáspontot fog alkotni. Ez három dolgot jelent.

Egyrészt fájdalmat érzel majd ezeken a pontokon – hiszen a testsúlyod erre a két pontra nehezedik, ahelyett, hogy eloszlana az egész tested felületén.

kemény matracok előnyei - nincsenek

Másrészt el fogsz zsibbadni. Mivel a fő nyomáspontokra nagyobb terhelés esik, mint kellene, ez pedig ahhoz vezet, hogy elszorul a vérkeringésed. Ha ébredtél már valaha úgy, hogy zsibbadt valamid, akkor már tudod, hogy milyen kemény matracon aludni.

A harmadik probléma a zsibbadásból következik. Amikor a vérkeringésed elszorul, tested vészjelzést küld. Valamit tenni kell, mert az nem túl ideális, ha tested bizonyos részeibe nem jut vér.

A vészjelzés pedig felébreszti testedet és arra kényszeríti, hogy váltson pozíciót. Ez a testhelyzet váltás ártalmatlannak tűnhet, de ilyenkor megszakad az alvás folyamata, aminek következtében sokkal fáradtabb leszel másnap. Sok embernél az éjszakai forgolódást pont egy extra kemény matrac okozza.

Miért rossz a kemény matrac háton fekvőknek? 

Ha háton fekszel, akkor például kilóg a feneked. A derekad is beljebb esik, mint a hátad közepe. Ezek lesznek tehát a kilógó testrészek.

A túl kemény matrac háton fekvéshez sem jó

A dolog nem olyan látványos, mint oldalfekvésnél, de itt is van egy nagy baj. Nincs rendesen alátámasztva a gerinced. A derekad ilyenkor hidat képez. A hát felső része és a feneked lesznek a pillérei, a köztük lévő rész pedig vagy feszülni fog egész este vagy „beesik”.

Egyik lehetőség sem nyújt ideális megoldást a normális alátámasztásra. Hiszen gerinced vagy rendellenes pozícióban fog „pihenni” vagy pedig feszülni fog… Pedig pont azért akartál kemény ágyat venni, hogy a gerinced tudjon pihenni, igaz? Hiába, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.

Hasonfekvés és kemény matrac – még több félreértés

Sok helyen lehet olvasni, hogy bár a háton és hason fekvéshez tényleg nem jók a kemény matracok, a hason alvóknak mégis ezt ajánlják. Mert ott nincsenek kilógó testrészek.

Aki ezt az érvelést elfogadja, azt el kell keserítsem. Ugyanis vannak. Kérdezzük meg erről a hölgyeket. Egy túl kemény matrac ugyanis iszonyatosan zavaróan tudja nyomni a melleket…

Sem a kemény, sem a puha matrac nem jó hason fekvéshez

De az urak se gondolják, hogy bármi jó lesz, ha hason fekszenek. Egy túl kemény ágybetét egyszerűen kényelmetlen lesz, nyomni fogja szemből a csípőneket, a hasunkat, nyomni fog a térdnél, a lábfejnél…

Mit mond az orvos a kemény matracról?

A fentiekben józan paraszti eszünket használva magyaráztuk el, hogy miért egészségtelen a kemény ágymatrac. De mit mond az orvostudomány? Mit mondana egy ortopéd orvos?

A válasz nagyon nehéz. Ha például találomra átfutom néhány hazai ortopéd orvos cikkeit matrac választással kapcsolatban, akkor arra kell rájönnöm, hogy sajnos nincsenek képben a matracokkal. 

Van, aki azt mondja, legyen rugós, mert az formát követ, van aki azt mondja, ne legyen rugós, ő inkább a hideghab matracokban bízik – megint más orvos szerint a hab „olcsó” minőség. Van, aki a vákuummatrac alatt egyenesen az orvosi vákuummatracot érti – amit leginkább a mentősök használnak.

Ezek a tanácsok azért rosszak, mert gyakorlatilag bármilyen alapanyagból ki lehet hozni tökéletes formakövetést – legyen az habrugós matrac, zsákrugós matrac, memory matrac, vagy akár hideghab matrac Talán a kókuszmatracból önmagában nem, de a többi anyagból igen…

Ez még akkor is igaz, ha a matrac hátfájásra kell. A kemény matrac hátfájásra ugyanis nem lesz jó az esetek többségében…

Egy dologban egyetért az orvostudomány

Azonban egy dologban egyetért a modern orvostudomány. A kemény ágymatrac nem egészséges. A legismertebb kísérlet ezzel kapcsolatban az volt, amikor azt vizsgálták, hogy hátbántalmak esetén melyik matrac javít a helyzeten. 

az orvosok szerint a félkemény matrac a megoldás

Egyértelműen a félkemény matracok nyertek. (Forrás: Lancet 2003; 362:1599-1604. p.). De nem véletlen, hogy a Basic Biomechanic of the Musculoskeletal System című szakkönyv sem támogatja a kemény matracokat – ha valakit érdekel a téma, akkor a 268-271. és a 433-434. oldal körül érdemes lapozgatni, legalábbis a 2001-es kiadást.

Az egyetértés tehát teljes. A kérdés nem az, hogy kemény vagy puha matrac kell a testünknek. Mert egyik sem jó… 

Kemény matrac előnyei

Szívesen írnék arról, hogy mik a kemény matracok előnyei, de sajnos nem nagyon vannak. Így ez a fejezet most kimarad…

Félkemény matrac – a megoldás

A jó matrac félkemény. Nem engedi, hogy túl mélyre süppedjen testünk, és nem is alakulnak ki rajta nyomáspontok.

Általában az ideális félkemény matrac zónákra van osztva. Természetesen zónázott matracokból is van többféle. 3, 5, 7, sőt akár 9 zónás matraccal is találkozhatunk.

A három zóna nekem kicsi foghíjasnak tűnik – ha megnézünk egy ilyen matracot, általában nem fogjuk tudni, hogy hogyan jön ki az, hogy az a három zóna eltérő alátámasztást ad a vállunknak, a derekunknak és a csípőnknek. Ezért én inkább kerülném az ilyen kiosztást. 

A videóban minden benne van, amit a zónákról tudni kell!

Az öt és 7 zónás matrac megfelelő lehet, itt már tényleg minden pontunk más alátámasztást kaphat. A kilencet én kicsit marketing szagúnak érzem, de ettől nem lesz rossz, ha a fő zónák betalálnak.

Vannak persze olyan matracok is, amelyek nincsenek zónázva és megfelelnek a feladatnak. Ezek vagy valamilyen adaptív formakövetéssel rendelkeznek – nagyobb terhelés hatására beljebb enged, ahol kell – vagy pedig valamilyen lágy anyaggal vannak fedve – általában memóriahabbal.

Hogyan válasszak félkemény matracot?

A legegyszerűbb módja a tökéletes matrac kiválasztásának, ha elolvasod ezt a cikkünket: Milyen matracot vegyek?

De azért néhány gondolatban itt is összefoglalom, hogy mire érdemes odafigyelni választáskor.

nem árt ráfeküdni a kiszemelt matracra

Először is fontos, hogy ha pároddal nem vagytok azonos testfelépítésűek, akkor lehetséges, hogy különböző matracokra lesz szükségetek.

Figyeljünk oda rá, hogy mit érzünk a matracon. Ha nyomást, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az az ágybetét túl kemény – ha pár perc után nyom, akkor mi lesz otthon, ahol 6-8 órát fekszünk benne?

Ne ijedjünk meg tőle, hogy ha az ágy szélére ülünk és puhának tűnik a matrac. Egyrészt nem az ágy szélén ülve fogjuk használni, másrészt pedig nem mindegy, hogy egy fenéknyi helyen oszlik el a testsúlyunk, vagy az egész testfelületünkön.

Ugyanígy óvnék mindenkit a kézrtátétellel történő választástól. Nem fogjuk kiérezni, hogy jól tudunk-e majd aludni rajta. Tapasztalat…

Bármilyen matracot is próbálsz, otthon biztosan keményebbnek fog tűnni, mint a boltban. Már csak azért is, mert van rajtad egy csomó ruha, ami esetleg puhít egy kicsit a felületen – főleg télen.

Ha ezt a néhány tanácsot betartod a próbák során, akkor máris egy lépéssel közelebb kerültél a megfelelő ágybetét kiválasztásához…

Hol vásároljak? 

Mostanában elterjedtek a különböző matrac webáruházak. Ez egy nagyon kényelmes opció, de van egy nagy hátránya. Nem igazán lehet kipróbálni a matracokat vásárlás előtt.

Márpedig a próba a matracvásárlás alapja. Enélkül képtelenség jól választani. Tudom, hogy sokan mondják, hogy néhány perc alatt nem lehet egy matracot kipróbálni. 

Egyrészt nem is kell, mert egy normális szaküzletben nyugodtan eltölthetünk hosszabb időt is a matracon – nálunk nem ritka, hogy valaki akár egy órát is pihen rajta.

Másrészt az a néhány tíz perc is vízválasztó tud lenni. Például a nálunk vásárlók jó 70 százaléka nem azt a matracot veszi meg, mint amit eredetileg kinézett. Egyszerűen azért, mert a leírás alapján máshogy képzelte el azt. Ez nem csoda, leírás alapján nem is nagyon lehet jól dönteni. 

Én azt ajánlom, hogy keressünk olyan matrac szaküzletet, ahol hagynak próbálni – és ahol a matracokat nem védi valami vastag fólia, ami megváltoztatja annak tulajdonságait.

A szaküzletek között is érdemes olyat keresni, ahol kínálnak valamilyen pénzvisszafizetési garanciát – egyre több ilyen üzlet van! -, mert bármennyire kényelmes is egy adott matrac a boltban, lehet, hogy otthon már nem lesz az…

Gyakran ismételt kérdések

A lágyabb matrac is alátámaszt?

Természetesen nem csak a kemény matracok támasztanak alá. Sőt, azok egyáltalán nem támasztanak alá megfelelően.

A kérdés is csak azért merülhet fel, mert van egy kis félreértés a szavak alkalmazásában. Az alátámasztás nem azt jelenti, hogy a fekhely fél centit sem nyomódik be, hanem azt, hogy a testünket megfelelően támasztja meg. 

Márpedig a testünk egyik irányban sem lapos deszka alakú, így – ahogy azt már feljebb kifejtettük – szükséges, hogy a matrac kövesse testünk formáját. Az igazi alátámasztást csak egy félkemény matractól fogod megkapni.

Kemény matrac puhítása – lehetséges?

Ha a matrac kemény, az kellemetlen. Szerencsére a matraciparban van egy egész termékcsalád, ami arra hivatott, hogy a túl kemény ágymatracokat lágyítsa. Ezek a fedőmatracok.

Ebben a cikkben mindent leírtunk a fedőmatracokról, érdemes elolvasni, ha túl kemény az otthoni matracod: Fedőmatracok.

Puha matrac keményítése – lehetséges?

A kemény matrac puhítása lehetséges, de sajnos visszafelé ez nem működik. Ha túl lágy a matracod, akkor azt sajnos ki kell cserélni.

Ha rugalmas ágyrácsot használsz, akkor néhány ritka esetben előfordul, hogy elég azt kicserélni egy merev ágyrácsra és megfelelő mértékben keményedik tőle a matrac, de ez általában nem oldja meg a problémát.

A kemény matracban több anyag van?

A legtöbbször a válasz nem, de vizsgáljuk inkább fajtánként, hogy mi az igazság.

A hideghaboknál nincsen ilyen összefüggés. Egy gyengébb, kevésbé tömör habból is lehet lágy matracot csinálni. Emellet egy kemény szivacs matrac megalkotásához nincs szükség nagyobb sűrűségre.

Tehát a habok esetében egyáltalán nem igaz, hogy a kemény verzió több anyagot tartalmaz. 

A rugós matracok esetében sem igaz, hogy a keményebben több anyag van. Egy rugós matrac annyi mindenből áll össze, hogy nehéz lenne kijelenteni valami hasonlót.

Annyi igazság lehet benne, hogy lehet úgy növelni egy rugós matrac keménységét, hogy vastagabb acélszálat használunk… Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy mi a helyzet, vizsgálnunk kéne a konkrét matracot.

A latex matracok esetében komoly összefüggés van a keménység és a sűrűség között. A legtöbb gyártó esetében azonos forma mellett változó sűrűséget használnak arra, hogy a matrac keménységét módosítsák.

Tehát a latex matracok keménysége és sűrűsége között komoly összefüggés van.

A kemény matrac tartósabb?

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a kemény matracokat nehezebb kifeküdni, mint lágyabb társaikat. Az igazság persze más.

A kemény matracok egy-egy pontján sokkal nagyobb terhelés van, hiszen nem fekszik fel rá egész testünk, hanem nyomáspontok keletkeznek. Ezeken a nyomáspontokon pedig sokkal hamarabb fog elfáradni az anyag.

Tehát, ha ugyanolyan anyagból készítünk egy félkemény és egy kemény matracot, akkor a kemény hamarabb fog gödrösödni.

Ironikus módon azonban ezek a kis gödrök csak jobbá fogják varázsolni az éjszakákat, hiszen, ahogy egyre beljebb süppedünk a matracba, úgy fogja jobban alátámasztani egész testünket…

Köszönjük, hogy minket olvastál!

 

Utolsó frissítés: 2021 április 28.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: Adatvédelmi tájékoztatás

Bezárás