1. Hideghab matracok

Hideghab matracok

Hideghab matracok

Nem mindegy, hogy milyen hideghab matrac kerül az ágyunkba. Például vehetünk olyat, amiben majdnem csak fele annyi anyag van, mint egy másikban, mégis drágább.

Hogy miért? Azért, mert a legtöbb vásárló nem tudja, hogy mire kell figyelni, ha jó hideghab matracot akar venni. Így pedig könnyű megvezetni őket.

Ha nincs időd olvasni, nézd meg a hideghabokról készült videónkat!

A következő sorokban leírjuk, hogy mire kell odafigyelni: előnyök, hátrányok, összehasonlítások, vélemények, gyártási folyamat… Olvasd el útmutatónkat és a megszerzett tudás birtokában válaszd ki magadnak a tökéletes matracot!

Hideghab matrac infografika

Hideghab matracok előnyei

A hideghab matracoknak jellemzően öt nagy előnye van: pontrugalmas, jól szellőzik, tartós lehet, olcsó, könnyen formára vágható.

A hideghab matrac szellőzik!

Talán az egyik legnagyobb előnye a hideghab matracoknak, hogy tökéletesen átszellőznek. Szemben például a memóriahab matracokkal, a hideghabokról szinte semmilyen negatív visszajelzést nem kaptunk a vásárlóktól.

A nyitott cellaszerkezetű hideghab matracokat átjárja a levegő. Ezt nyugodtan kipróbálhatjuk bármelyik matrac szaküzletben. Próbáljunk meg átfújni egy hideghab, majd egy memória matracot. A különbség hihetetlen lesz.

Érdekesség: a hideghabok nyílt cellaszerkezetűek, de minden hab más tulajdonságokkal rendelkezik. A gyártás után a hideghabokat még átküldhetik egy “cellakitörő” gépen, ami összetöri a cellákat, hogy még jobban szellőzzön. Hihetetlenül hangzik? Én sem hittem el, amíg nem láttam. 🙂

A hideghab matrac pontrugalmas!

Biztos mindenkiben felrémlik egy olyan matrac képe, amelyiken párunkkal feküdve érezzük a másik minden mozdulatát. Szörnyű érzés. A jó hír, hogy ez a hideghabból készült ágybetétekkel nem történhet meg. A hideghab matrac ugyanis szerencsére pontrugalmas.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahol nyomjuk, ott enged. Ez a síkrugalmas anyagoknál – mint például a bonellrugós matracok – úgy történik, hogy az egész matrac elkezd arra lejteni, ahol nyomjuk…

Ez a tulajdonság nem csak azért jó, mert nem érezzük párunk mozgolódását, de az egész matrac formakövetése is sokkal jobb lesz tőle.

A hideghab matracokat formára lehet vágni!

Az egyik legjobb tulajdonsága a hideghabnak, hogy formára lehet vágni (CNC vágás). Így lehetséges, hogy olyan keménységet alakítsunk ki belőle, amely bárki számára megfelelő lehet.

hideghab matracok előnyei

Sőt, ennek köszönhető, hogy olyan könnyű zónázni a matracokat. Ezek a zónázott hideghab matracok ortopédiai szempontból is többet tudnak nyújtani, mint az egyszerű, zóna nélküli matracok.

A hideghab matrac olcsóbb

Ha megnézzük, akkor az azonos kategóriájú hideghab matracok szinte mindig olcsóbban, mint az egyéb versenytársai (memóriahab, zsákrugós matracok, latex matracok).

Mégis egyéb tulajdonságaiban – ha megfelelően van vágva -, felveszi a versenyt szinte bármelyik másik alapanyaggal.

Hideghab matracok hátrányai

A hideghab matracoknak nincs olyan hátránya, ami egy átlagember számára zavaró lehet. Éppen ezért használják fel széles körben – érdekesség, hogy szinte az összes rugós matracban van valamilyen hideghab. Hiszen rugón feküdni kényelmetlen lenne.

Ha rákeresünk a neten a „hideghab matrac hátrányai” szókapcsolatra, akkor nem nagyon találunk semmit. Én nem csak magyarul, hanem angolul is elvégeztem ezt a keresést. Semmilyen eredményt nem találtam.

Az egyetlen, amit fel lehet róni neki, hogy nem természetes anyagból készült. Persze ezt a legtöbb alapanyag megkaphatja – még a magyarországi latex matracok jelentős része is, hiszen nagyon sok bennük a szintetikus latex…

Milyen hideghab matracot vegyek?

Vásárláskor a következő dolgokra érdemes figyelni: a hab sűrűségére, a hab fajtájára, a matrac vastagságára, a zónásításra, az alapanyagok minősítéseire. Nézzük meg, hogy melyik mit jelent!

Alapvetően 3 fajta hideghab létezik – legalábbis három nagy fogalom forog közszájon. A hagyományos, a HR és a HD hideghab.

Mi a nagy rugalmasságú HR hideghab?

A HR rövidítés az angol high resilience kifejezésből ered – ez fordítjuk nagy rugalmasságnak. Ahogy nevéből is következik, egy nagyobb rugalmasságú hideghab matracot takar.

Ez a nagyobb rugalmasság pedig kényelemben és nyomáseloszlásban is többet jelenthet a hagyományos hideghabbal szemben.

Már amennyiben a hagyományos habokat hívhatjuk egyáltalán hideghabnak. Nagyon sok szakmabeli ért egyet abban, hogy valójában csak a HR habokat kellene hideghabnak neveznünk.

Azonban amíg mindenki hideghabként hivatkozik az olcsóbb szivacsokra – kereskedők és vásárlók egyaránt -, addig ez felesleges szélmalomharc lenne a részünkről….

A HR hideghabnak nem csak a rugalmassága és komfortja jobb a hagyományos haboknál, hanem általában sűrűsége is. Hazai viszonylatban ritkán látni 35 kg/m3-nél kisebb sűrűségű HR habot – szemben a hagyományos habok 25-32 közötti sűrűségével. Ez tartosságban is megjelenik egy HR hideghab matracon.

HR nagyrugalmasságú hideghabok

Ha tehetjük keressünk ilyen HR habot a hagyományossal szemben. Amennyiben elmegyünk egy személyes próbára, úgy ki is próbálhatják, hogy mi a különbség a normál és a HR hab között. Nem fogunk csalódni.

Mi az a HD (nagy sűrűségű) hideghab matrac?

A HD hideghab egy az átlagosnál nagyobb sűrűségű hideghab matracot jelöl. Általában a 40 kilogramm/köbméter vagy ennél nagyobb sűrűségű hideghabokat nevezzük HD-nek.

A hagyományosnál nagyobb sűrűség (28-32 kg/m3 közé tenném az átlagos sűrűséget a magyar piacon, de van már 25-ös sűrűségű hab is) nem csak ezért fontos, mert jól hangzik, hanem azért, mert a tömörebb anyag nagyobb tartósságot garantál a gyengébb habokhoz képest.

Különösen fontos ez a nagyobb sűrűség a zónásított vagy habrugós matracoknál, ahol elveszünk az anyagból, hogy egy nagyobb komfortú matracot készítsünk.

A magyar piacon nagyon sokszor együtt járnak a HD és HR habok. Tehát egyben nagy sűrűséget és nagy rugalmasságot is kapunk.

Bár ezek a habok a hagyományosnál kicsit drágábbak, a nagyobb kényelem és tartósság érdekében érdemes keresni őket.

Hagyományos hideghab matracok

A hagyományos hideghabok még mindig jó alapanyagban számítanak. Nem kell tőlük megijedni. Lehet őket nagyon jól formára vágni, szellőznek, tartósak. Mindössze arról van szó, hogy a HR, HD habok ezeknek továbbfejlesztett változatai…

A hideghab matrac sűrűsége

Az előző sorok a nagy sűrűségű HD habok leírásával már megalapozták, hogy milyen sűrűségű hideghab matracot érdemes venni. Gyakorlatilag ökölszabályként elmondhatjuk: minél nagyobb a sűrűség, annál tartósabb lesz a matrac.

Fontos megjegyezni, hogy ez a tartósság nem azt jelenti, hogy egy 45-ös sűrűségű hab másfélszer annyi ideig fogja bírni, mint egy 30-as. Nem arról van szó, hogy az egyik 8 évig bírja, míg a másik 12.

Sokkal inkább arról, hogy lassabban fog elkezdődni a puhulás, a tartásvesztés. Egyik matrac sem bírja örökké – mi egységesen 6-8 évre ajánljuk a normális matracokat. De nem mindegy, hogy mennyi idő alatt kezd el puhulni és, hogy milyen mértékben. Ezért hasznos a sűrűség.

Fontos: mindig kérdezzük meg, hogy pontosan mekkora egy hideghab matrac sűrűsége. A nagy, nagyon nagy, hatalmas, megagigagodzilla sűrűség nem egy egzakt szám. Kérjük meg szépen az eladót, hogy mondjon egy pontos számot.

Zónás hideghab matracok

Az egyik legfontosabb dolog, ami egy hideghab matraccal történhet, az a zónásítás. Hiába jó ugyanis egy hab, nem fogja tudni követni a testünk vonalait. Szinte az összes valamire való matracot zónásítják. Önmagában – általában – a hideghab nem nyújt elég formakövetést – bár még zónásítás nélkül is jobb, mint a kókusz matracok.

Ebben a videóban elég részletesen foglalkozok a zónás matracok lényegével…

Legyen az hideghab matrac, rugós matrac, memóriahabos matrac, latex matrac… a zónákra szükség van a tökéletes formakövetéshez.

zónásított hideghab matracok egymáson

A legelterjedtebb zónás rendszerek 7 különböző zónát foglalnak magukba, de nem ritka az 5 zónás rendszer sem – sőt, lehet akár 3 vagy 9 zónás is egy hideghab matrac.

A 3 zónás matracok nekem egyértelműen kevésnek tűnnek, hiszen a lényeg az lenne, hogy a csípő és a váll beljebb tudjon nyomódni a matracba – ha az oldalt fekvésen keresztül magyarázzuk el a helyzetet. De háton fekve sem változik sokban a helyzet. Ezt 3 zóna nem tudja összehozni.

A 9 zónás matracok nekem egy kicsit túl erősek. Még senki nem tudta nekem megmagyarázni, hogy mire kell 9 zóna. Nem rosszak, csak feleslegesnek érzem. Én inkább maradnék az 5 és 7 zónásoknál.

Van néhány olyan matrac, amihez nem feltétlenül kell zónásítás és hideghabból készült. Ilyenek például a habrugós matracok is, ebben majd egy másik cikkünkben beszélünk.

Milyen vastag legyen a hideghab matrac?

Általában azt ajánlom, hogy egy hideghab matrac legyen legalább 18 centiméter vastag. Ez az a vastagság, ahol már nem szokott rugalmas ágyrács kelleni az ágyba és a matrac tartóssága is nő.

Persze ezek általános adatok, lehetnek alóluk kivételek bőven. Fentiek mellett ez az a vastagság, ahol van elég hely ahhoz, hogy a matrac megkapja a zónáit – sőt akár át is legyen lyuggatva.

Ha ennél vékonyabbat veszünk, akkor nem biztos, hogy lehet mélyzónásítani, valamint lehetséges, hogy egy drágább rugalmas ágyrácsot kell majd vennünk, hogy ne érezzük az oldalunkban a merev bordasort.

Fontos, hogy ez a vastagság magára a habra vonatkozik, nem a teljes matracmagasságra! Sok helyen találni olyan matrachuzatot, ami akár 1,5-2 centiméter „vattát” (valójában flízt) is tartalmaz oldalanként.

Ezzel a módszerrel olcsón lehet vastagítani a matracot, de a vásárló nem feltétlenül jár vele jól – ráadásul az óceánok sem örülnek a sok műanyagnak.

Minél vékonyabb egy matrac, annál nagyobb terhelést kap egy-egy ponton. Így pedig az ágyrács fogai között átpaszírozva könnyebben fogja megadni magát.

Én személy szerint a turbó vastagságú matracokat sem kedvelem. Nem tartom valószínűnek, hogy egy 20 centis matrac gyengébb, mint egy 27 centis. Nem lesz tartósabb a vastagabb, ha normális ágyrácsot használunk mellé. Viszont környezettudatosságban biztos a 20 centis nyer.

Milyen ágyrácsot vegyek hideghab matrac alá?

Ha már szóba jött az ágyrács, akkor nagyon fontos, hogy beszéljünk róla, hogy milyet kell venni.

melyik ágyrács a jó hideghab alá?

Elsőre nem is gondolnánk, hogy ez milyen kemény téma, ha nem tudnánk, hogy például a Magyarországon eladott ágyrácsok jó 80 százaléka – nem mért adat, ez magánvélemény, amely az elmúlt 10 évben alakult ki – nem felel meg több gyártó garancialevelében leírtaknak.

Egyre több gyártó/forgalmazó kéri, hogy bizonyos típusok esetén legyen meg a 70 százalékos alátámasztás – amely egységesen támasztja alá a matracot. Ez nem kukacoskodás, hanem gondoskodás.

Egy alig 40 százalékban alátámasztó, rugalmas, pálcika ágyrácson ugyanis olyan szépen tönkremegy akár 1-2 éven belül is egy csúcs minőségű matrac, hogy rossz nézni. Ilyenkor sokan a matracot hibáztatják, pedig alátámasztás nélkül természetes, hogy vetemedni fog… Gyönyörű teknő lesz a matracban.

Akkor mégis milyet vegyünk?

Elsőként nézzük meg, hogy mi van a garancialevélbe írva és tartsuk be azt. Ha nincs leírva, vagy nem egyértelmű, akkor én a következőket ajánlom:

Ha a matrac vastagabb – tehát nem túl vékony -, akkor vegyünk nyugodtan merev bordasort. Tudom, hogy van ahol elmondják, hogy ez nem jó. Nincs igazuk. Az elmúlt tíz évben több tízezer matrac ment el az irányításom alatt. Soha nem volt ebből problémánk. Ellentétben a rugalmas ágyrácsokkal.

Persze vannak olyan matracok, amelyek igénylik a rugalmas ágyrácsot, de ezek vagy túl vékonyak – 12-14-16 centis szörnyek, amelyből a huzat legalább 3 centit tesz ki – vagy olyan profi matracok, amelyek csak ilyen ágyráccsal tudnak együtt dolgozni. Az árukból látni fogjuk, hogy melyikről van szó.

Szóval nyugodtan vegyünk merev bordasort, de abból is olyat, amely legalább 50  százalékban alátámasztja a matracot.

Ha rugalmas ágyrácsot szeretnénk, akkor sincsen baj, ez is nagyon jól együttműködhet hideghab matracunkkal. Csak arra figyeljünk oda, hogy legalább 70 százalékos legyen az alátámasztás. Általánosságban elmondható, hogy akkor minden rendben lesz.

Honnan tudjam, hogy rendben van a hab?

Egyre több emberben merül fel az igény, hogy biztosan tudja, nem veszik körül egészségtelen dolgok.

certipur minősítés

Egészségünk az egyik legfontosabb kincsünk, így az elvárás jogos és szerencsére a habmatracok alapanyagainak létezik független laborban végzett minősítési rendszere.

A haboknál Magyarországon általában két ilyen fordulhat elő. Az egyik az Oeko-Tex 100, a másik pedig a Certipur minősítés. Mindkét követelményrendszerhez független laboratóriumokban végeznek szigorú vizsgálatokat, amelykben ellenőrzik, hogy minden rendben legyen.

Az, hogy egy matrac habjának nincsenek meg ezek a minősítései persze nem azt jelenti, hogy az mérgező, de nyilvánvalóan megnyugtatóbb tudni, hogy ha valamit rendszeres időközönként ellenőriznek.

Egyéb habfajták

A hideghaboknak sokszor adnak valamilyen fantázianevet. Ez vagy valamilyen saját fejlesztést takar, vagy egy marketing fogalmat, vagy pedig valamilyen mellé kevert anyagot jelez. A következő felsorolás messze nem teljes, de elkezdtük feldolgozni a témát….

Szója (soya) hab

Sokan a szójából (szója olajból) készült habokat valamilyen zöld csodaanyagnak gondolják. Ezzel szemben sajnos az igazság az, hogy a szója hab matrac elnevezés kissé túlzó és általánosító.

soya-matrac

A valóságban ugyanis nem úgy kell elképzelni a szójás memory vagy hideghab matracokat, hogy azok száz százalékban szójából készülnek. Sokkal inkább arról van szó, hogy a hab bizonyos alkotóelemeinek bizonyos százalékában szóját használnak.

Ez lehetne akár 1 százalék is – és máris rá lehet írni, hogy ez szója hab, hiszen van benne szója -, de legjobb esetben sem haladja meg a 20 százalékot – legalábbis az eddigi habgyártókkal folytatott beszélgetéseim alapján.

Tehát amikor azt halljuk, hogy egy matrac habja szójából készült, akkor kezeljük azt nyugodtan némi cinizmussal és kérdezzük meg bátran, hogy valójában a teljes habanyag hány százaléka készült szójából! Meg fogunk lepődni.

A szója egyébként környezetkímélő?

Arról nem is beszélve, hogy a szója termelés nem feltétlenül egy környezettudatos dolog – olyan, mint a pálmaolaj. Szóval, ha mi szeretnénk valóban zöldek és környezettudatosak lenni, akkor járjunk utána, hogy honnan és milyen körülmények közül származik a szója.

Egy másik háttérbeszélgetés során nagyon büszkévé váltam például, amikor megtudtam, hogy egy nagy európai habgyártó visszautasította, hogy brazil szóját vásároljon a habjaihoz, mert az az esőerdők kiirtásával járt volna. Így kell ezt csinálni…

Ha olyan matracot keresünk, amely nagyobb arányban tartalmaz természetes anyagot akkor érdemes a latex ágybetétekkel ismerkednünk.

Cellpur hideghabok

A Cellpur hideghabok egy nagyon jó klímát teremtő, szuperül átszellőző matracot garantálnak. Erről a témáról részletesen írtunk itt: Cellpur habok.

Ecocell hab

Az Ecocell habok a Dormeo saját márkanéven futó habjait jelölik. Sajnos túl sokat nem tudunk meg róluk, a saját oldalukon mindössze ennyi infót találtam: „A lélegző, innovatív Ecocell® hab gondoskodik az egészséges alátámasztásról testsúlytól és magasságtól függetlenül

Nincs kétségem felőle, hogy jól szellőzik, hiszen ez a márkanév valamilyen fajta hideghabot takar. Azzal kapcsolatban sincsenek kétségeim, hogy testsúlytól és magasságtól függetlenül gondoskodik az egészséges alátámasztásról. Erre minden hab szuperül képes, csak jól kell megformázni.

Találtam róla olyan információt is, ami azt írja, hogy védelmet nyújt a poratkák ellen, de a gyakran ismételt kérdések szekcióban majd levezetem, hogy miért nem jó irány azt gondolni, hogy bármelyik hideghab matrac  hoszzútávú védelmet nyújtana a poratkák ellen…

Sajnos sűrűségi adatokat, vagy bármilyen összetevőkről szóló adatokat sem a magyar sem a nemzetközi oldalakon nem találtunk. A sűrűségre tehát mindenkinek magának kell rákérdezni az üzletben.

Kiegészítés

Bizonyára többszáz féle hideghab név létezik. Az itt felsoroltak azok közül kerültek ki, amelyekkel a leggyakrabban találkozhatunk a magyar piacon. A lista folyamatosan bővül.

És még egy fontos infó: hívhatunk valamit biocellnek, okoscellnek, nagyoncellnek, matracpediacellnek… Ha nem kapunk róla infót, hogy mitől különlegesebb, mint egy „sima” hideghab, akkor valószínűleg arról van szó, hogy sima hideghabot neveztek el egy jól csengő fantázianévvel.

Gyakran ismételt kérdések

Igaz, hogy a hideghab matracba nem mennek bele az atkák?

Röviden: nem. Vannak speciális hideghabok, amiben kevesebb az atka, de igazából nem is a habtól kell félnünk, hanem a huzattól. Hiszen ott kerülünk inkább kapcsolatban az atkákkal.

az atkák a legtöbb matracba belemennek

Éppen ezért nagyon fontos, hogy lehetőleg olyan ágybetétet vegyünk, amelynek huzata levehető és mosható – és használjunk mellé matracvédőt.

A nem megy bele az atka dolog általában egy marketingszöveg. Idővel mindenbe belemegy (szinte mindenbe) – ha ők nem is, az ürülékük igen. Ebben biztosak lehetünk.

Hogyan készül a hideghab matrac?

A hideghab – vagy más néven poliuretán hab – két fő komponensből áll. Poliolból és izocianátból (pl:TDI, MDI). Emellett a két összetevő mellet még egy sor másik anyagot is használhatunk, amik a habok különböző tulajdonságaiért felelnek – pl. a hab színe, vagy az égésgátoltsága.

Ezeket az anyagokat vegyítik. Ennek során reakcióba lépnek egymással és megkezdődik a habképződés. Itt egy hatalmas hab tömb jön létre. Mennyire hatalmas? Például 50 méter hosszú…

A receptúra és a körülmények egyébként nagyon fontos szerepet játszanak a habképződésben. Ahhoz, hogy a megfelelő méretű és minőségű legyen a hab, egy sor dologra oda kell figyelni.

Vannak magyar hideghab matracok

(Érdekesség, de például szerepet játszik a légnyomás is, így nem mindegy, hogy milyen az idő, vagy éppen, hogy az üzem milyen tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Ilyenkor más-más receptúrát kell alkalmazni.)

A hab gyorsan szilárdul. 120 másodperc múlva már kezelhető is. Fontos, hogy hőre nincs szükség a reakcióhoz – ezért hívják őket hideghab matracoknak -, de hő képződik a folyamat során.

Miután a hab lejött a gyártósorról, azt egy érlelőre rakják, ahol változó ideig – általában fél és egy nap között – érlelik. Az érlelés során alakulnak ki a hideghab végső tulajdonságai.

Ezek után a hatalmas hab szörnyeteget kisebb tömbökre vágják és megkezdődik a feldolgozásuk. Itt matractól függően jöhet a vágás, és ragasztás folyamata. Ha van ragasztás, akkor száradni hagyják a ragasztót.

Típustól és üzemtől függően az elkészült matracot vákuum csomagolják, vagy egészben fóliázzák és már indul is el a boltok felé. Leírva egyszerűen hangzik, a folyamat sokkal nehezebb. A következő videó ugyan angol nyelvű, azonban jól bemutatja a hab útját:

Mi az az izocianát?

PU hab, PUR hab, poliolok, TDI… sok ismeretlen kifejezés van, mégis a legtöbben attól ijednek meg, amikor az izocianát szót meghallják. Megpróbálom röviden és érthetően elmagyarázni, hogy mi az az izocianát. Figyelem: konyhanyelv következik!

Az izocianát szerepe a hideghab matracban

Kezdjük messziről. A polioloknak – amelyek a hideghabok másik nagy összetevőjét alkotják – szükségük van valamire, amivel reakcióba léphetnek. Ez a valami pedig az izocianát. Ebből is kétféle létezik, a TDI – toluilén-diizocianát – és az MDI – difenil-metán-diizocianát.

Tehát a hideghab matracok előállításához szükség van erre az anyagra. Ezért teszik bele. Egyébként a videón (angol nyelvű) látszik, hogy mi történik a reakció során – semmi veszélyes:

Ez egy méreg? Olyan, mint a cián?

Bár az izocianátnak valóban elég baljós neve van, nem kell arra számítanunk, hogy egy merő méreganyagon fekszünk. Vegyünk egy elég nagy céget. Gondolja valaki például, hogy az IKEA mérgezi az embereket? Vagy a Kika. A Mömax? Vagy én? Nem. Ahogyan az összes egyéb matracokkal foglalkozó cég sem.

Éppen ezért kaphatják meg a hideghabok az Oeko-Tex 100 minősítést is – a Certipur mellett, de azt most nem számolom, hiszen eleve habokra van kitalálva. Melyik független laboratórium adna ki igazolást, hogy egy matrac nem ártalmas az egészségre, ha az lenne?

A poliuretán habok – és velük az izocianát – mindenhol ott vannak. A laptopunk csomagolásában, az autónkban, házunk szigetelésében.

Ha természetes anyagot keresünk, akkor nyilvánvaló, hogy választásunk nem a hideghab matracokra fog esni – kereshetünk például természetes latexet. Azonban félnünk nem kell tőlük.

Van szaga a hideghabnak?

Mindennek van szaga – Vespasianus tévedett, mert még a pénznek is van. Ha a kérdést pontosítjuk és azt kérdezzük, hogy a vásárlók szerint van-e szaga a hideghab matracoknak, akkor a válasz az, hogy szinte nincs.

Nagyjából 3-400 eladott hideghab matracra jut egy olyan visszajelzés, hogy szaga van a matracnak. És nagyjából 2000 matraconként van olyan helyzet, hogy emiatt visszaküldenek egy matracot.

Ez a szaga van kérdés inkább a memóriahabok között szokott felmerülni, de még inkább az égésgátolt habokkal kapcsolatban, amit az angolszász országokban forgalmaznak – náluk ez törvényi kötelezettség. Ilyen égésgátolt habok viszont szerintem nincsenek is kereskedelmi forgalomban Magyarországon.

Kell forgatni a hideghab matracot?

Alapvetően majdnem minden matracot érdemes forgatni – kivéve azokat, amelyek aszimmetrikus zónázással készítettek (ilyenből alig van).

Ha a matracnak mindkét oldala ugyanolyan kialakítású, akkor időnként érdemes megfordítani a fekvőfelületet, máskor pedig érdemes egy fejvég-lábvég cserét végrehajtani.

Ha csak az egyik oldal lett fekvésre tervezve, akkor marad opciónak a fejvég-lábvég csere. 1-2 havonta érdemes forgatni a matracokat.

Utolsó frissítés: 2021 április 28.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: Adatvédelmi tájékoztatás

Bezárás