1. Matracok és a szex

Matracok és a szex

Melyik matracon legjobb a szex? (Felmérés)

Egyre több olyan pár van, akik amellett, hogy matracvásárlás előtt kipróbálják a kiszemelt ágybetétet, még arra is gondolnak, hogy rákérdezzenek, hogy melyik mit tud, ha erotikára kerül a sor.

Ebből az indíttatásból érkezett az ötlet, hogy felmérjük, mennyire elégedettek a magyarok a saját matracukkal – szex közben.

Az elmúlt egy évben 1011 személyt kérdeztünk meg, hogy kiderítsük, mit szeretnek – és mit utálnak – a saját matracukban hancúrozás közben.

Az eredmények 

Minden résztvevő 1-től 10-ig terjedő skálán pontozta a saját matracát. Az eredmények alapján a következő rangsor alakult ki:

  1.   Latex matracok – 8,9 pont 
  2.   Memóriahabos matracok – 7,86 pont
  3.   Hab matracok – 7,71 pont
  4.   Kókusz matracok – 7,47 pont
  5.   Zsákrugós matracok – 6,82 pont
  6.   Bonell rugós matracok – 6,65 pont
  7.   Kanapé – 5,74 pont

Érdekes, hogy az a két matrac fajta végzett az első két helyen, amiről házon belül azt gondoltuk, hogy hátrébb lesz a helyük, míg az utolsó két helyezettet sokkal előrébb képzeltük el.

Nézzük meg egyesével, hogy mit gondoltak a válaszadók a különböző fajtákról.

Kanapé

Az abszolút vesztes. Messze a legkevesebb pontot kapta az összes típus közül.

A többség utálta, mert hangosnak találták – nyikorog -, kevés rajta a hely, az illesztéseknél kellemetlenül nyom, adott esetben zavaróak a szintkülönbségek, valamint nehéz tisztítani.

Jellemzőek voltak még a hasonló vélemények: „Ami jó is benne az a rossz. Hogy kihúzható, így emiatt sokszor van hogy a két fekhely közé kerül a láb, vagy valaki – többnyire én és nekem kényelmetlen.”

Alig akadt, aki meglátta a benne rejlő lehetőségeket, ők általában a variálhatóságot emelték ki.

A szakértő véleménye: szerintünk azért teljesített messze a többi fekhely alatt, mert az emberek nem tudtak elvonatkoztatni tőle, hogy egy átlagos kanapé nem alvásra lett kitalálva, így soha nem lesz kényelmes rajta a fekvés.

Szex szempontjából – természetesen kialakítástól függően viszont több szabadságot nyújt, mint egy hagyományos ágy…

Bonell rugós matracok

A legtöbb negatív vélemény a nyikorgással volt kapcsolatos, de sokakat zavart, hogy a rugókat egy idő után ki lehet érezni a matracból.

Visszatérőek voltak a hasonló megjegyzések, amikor ki kellett fejteni, hogy mit nem szeretnek benne: „A nyikorgó rugókat, meg azt, hogy néha szúr a rugó.”, „hangosak a rugók és néha kellemetlenül nyomnak.

Mások ennél azért elégedettebek voltak, ők azt emelték ki, hogy a rugózásnak köszönhetően könnyebb dolguk van szex közben: “Hogy rugózik. Szerintem ez kifejezetten sokat tud dobni az együttléten. Segíti a mozgást. 

A szakértő véleménye: mi előrébb vártuk a bonell matracokat. Persze ez nagyban függ attól, hogy milyen a matrac kialakítása.

Egy normális, átlagos bonell rugós matrac általában kemény és szerkezetéből adódóan elég jó a visszarugózása – úgynevezett síkrugalmas, tehát az egész felület rugózik. 

Ez alvás közben kevésbé magasztos dolog, de szex közben sokat lendíthet, ha minden egyes mozdulatnak van egy ellentétes hatása – kevesebb energia befektetéssel lehet nagyobb lendületet elérni. 

A válaszokból látszik, hogy sokan panaszkodnak a nyikorgásra és, hogy érzik a rugókat. Az acél már csak olyan, hogy tud hangja lenni, de egy jó minőségű rugós matracban nem kellene érezni a rugókat.

Ez az érzés inkább abból adódhat, hogy az alacsonyabb árkategóriában általában ilyen matracok találhatóak – ez a rendszer olcsóbb, mint a zsákrugós. A gyártók pedig tovább tudnak spórolni, ha a rugó fölé gyengébb, vékonyabb komfort réteget építenek – ilyenkor pedig érezni fogjuk a rugókat.

Zsákrugós matracok

Érdekes, hogy míg a bonell rugós matracoknál kézzelfoghatóvá tudták tenni a kitöltők, hogy miért szeretik – vagy éppen nem szeretik -, a zsákrugós matracoknál nincs így.

Mind negatív, mind pozitív irányban említik például, hogy a matrac túl lágy, ahogyan azt is, hogy csendes – vagy éppen hangos. 

A következő vélemény foglalhatja össze legjobban, hogy mit nem kedvelnek benne az emberek: „Semmi alátámasztást nem ad, dupla akkora erőkifejtés kell ahhoz hogy működjön a „dolog”...”

A szakértő véleménye: a táskarugós – vagy másnéven zsákrugós – matracok általában lágyabbak, mint a bonellek.  

Emellett a formakövetésük is más. A síkrugalmasság helyett itt már pontrugalmasság van, aminek az a lényege, hogy a matrac ott süpped, ahol nyomjuk. 

Ennek hatására elveszik az a visszarugózás, amit a bonell matracoknál kedveltek az emberek és marad egy lágyabb, formakövetőbb. Aludni is jobb rajta, de talán több befektetett energiát igényel, mint a másik rugós rendszer. 

Ennek ellenére a zsákrugós matracok előrébb végeztek – ha nem is sokkal -, mint a bonell rugós matracok… 

Kókusz matracok

Meglepően jó helyezést értek el a kókuszból készült matracok – alig maradtak le a dobogóról.

Népszerűségüket leginkább annak köszönhetik, hogy kemények, így szex közben megfelelő alátámasztást adnak. Keménységük mellett azonban többen nehezményezték, hogy igazából nem vesznek részt a játékban, hiszen „egy kis rugózás hiányzik belőle

A szakértő véleménye: a kókuszmatrac kemény. Pont. Amiért nem szeretjük alvás közben – mert nem követ formát, egy kicsit sem tud belenyomódni testünk – az lett az előnye szex közben. 

Garantált, hogy bárki is van alul – vagy éppen felül -, az nem fog túlzott belenyomódni, elveszni a matracban. Ettől függetlenül érdemesz kétszer is meggondolni, hogy ilyen ágybetétet választunk-e, mert a keménysége mellé formakövetés nem jár… 

Hab matracok

Nehéz kategória ez, hiszen annyi féle hab van a piacon, hogy nehezen lehet őket egy kalap alá venni. 

A legtöbben azt emelik ki pozitívumként, amit valószínűleg egy régebbi rugós matracon már megtapasztaltak. Idézem: 

Nem nyekereg alattunk, nem ébresztünk fel másokat a házban.” vagy 

Hogyha elfekszem/térdelek, nem nyom, mert nincs benne rugó, nem olyan puha, hogy elveszítsem az egyensúlyomat.” 

Míg a negatívumok között legtöbbször olyan dolgok szerepelnek, amelyek nem feltétlenül a matrac hibái – illetve nem egy jó minőségű matrac hibái, például: „2 külön matracunk van, ez nem a legjobb”, „Ha vékony a matrac és emiatt recseg az ágyrács.

A szakértő véleménye: olyan nagy a szórás a különböző habok között, hogy nagyon nehéz egységes véleményt megfogalmazni.

Egy modern, zónázott – esetleg habrugókkal ellátott -, nagy rugalmasságú hideghabból készült matrac adhat szex közben olyan visszarugózást, ami hasonlít a jobb rugós matracok által nyújtott érzéshez.

Mindezt anélkül, hogy túlzottan belesüppednénk az ágybetétbe. Az biztos továbbá, hogy egy habból készült matrac soha nem fog nyikorogni – és az sem valószínű, hogy nyomnának a benne lévő rugók.

Memóriahabos matrac

Az ezüstérmes. Számunkra a legnagyobb meglepetés volt a memory matracok előkelő helyezése, persze ez összefüggésben lehet azzal, hogy ezeknek a matracoknak egy része nagyon a magyar piacra lett szabva.

A pozitívumok között többnyire azokkal találkozhatunk, amelyet már a hab matracoknál is említettünk – nem nyikorog, nem nyom, stb…

Bár az eredményei jók lettek, a negatívumok között több visszatérő is akadt, például: „Könnyen besüpped.”, „süpped és rugalmatlan”, „kicsit korlátozottabb a mozgás szempontjából”, „Túlzottan besüpped ahol kis felületen kap nagyobb súlyt.”, „A memóriája miatt rugalmatlan, amitől fárasztóbb.” 

A szakértő véleménye: furcsa, hogy a memóriahab ennyire elől végzett. Több ország hasonló felmérését ismerve nem ennek kellett volna történnie.

A memóriahab egy elég süppedékeny, mocsaras anyag, így nem nagyon kedvez a pozíció váltáskor. Továbbá nagy hátránya még, hogy aki alul van, az hajlamos jobban belesüppedni a matracba.

Ez az anyag, amiről objektíven ki lehet jelenteni, hogy a legtöbb plusz munkát igényli a felek részéről. Hogy mégis miként végezhetett ennyire elől?

Véleményem szerint ez a magyarok alvási szokásaiból ered. A legtöbb ember – egyébként tévesen – ragaszkodik a kemény matracokhoz. Valószínűleg így van ez a memóriahab matrac tulajdonosok többségével is.

Egy néhány centiméter vastagságú memóriahab réteg ugyanis nem tud formát követni, ha egy keményebb anyag van alatta – szex szempontjából viszont ez előnyös lehet, hiszen így nem süllyedünk be nagyon a matracba. Minden bizonnyal ez van az eredmények mögött is…

Latex matracok

„Kényelmes, jó tartása van, csendes, nem nyom sehol sem.” Így foglalta össze egy válaszadó, hogy miért szereti latex matracát.

Nem véletlenül végzett az első helyen a latex, hiszen anyaga rugalmas, hangja nincs, alátámasztása pedig megfelelő.  

A szakértő véleménye: kicsit becsapós a helyzet, mert a latex nem egy elterjedt alapanyag a hazai piacon – és ez tükröződött a latex matraccal rendelkező kitöltők számában is.

Egy-egy negatívabb vélemény komolyabban is befolyásolhatta volna a végeredményt. Ettől függetlenül a latex matracoknak minden képessége adott, hogy jó helyezést érjen el egy ilyen felmérésben.

Továbbá nagyon nem mindegy, hogy milyen latex van a matracunkban – szintetikus vagy természetes. Általában kijelenthető, hogy a természetes latex rugalmasabb, így szex szempontjából sokkal jobb választás lehet – persze az ára is borsosabb. 

Visszatérő problémák

Két olyan problémát jelöltek meg a kérdőív során a válaszadók, amely szinte minden típusú matracnál visszaköszönt. Az egyik a matracok tisztítása, a másik pedig a két matrac közötti rés volt.

A matrac tisztítása

Bár nagyon sokan jelölték meg problémának, hogy nehéz tisztítani a matracot, mégis csak a válaszadók 47 százaléka használ matracvédőt.

Pedig egy normális matracvédővel könnyen távol tudjuk tartani matracunktól a különböző testnedveket – ezek általában 60, de akár 95 fokon is moshatók. 

Emellett természetesen a ma kapható matracok nagy részének levehető és mosható a huzata, így ezzel sincsen gond. 

A koszolódás egyedül a kanapéknál jelenthet gondot, arra ugyanis nehéz tökéletesen passzoló védőt találni, a huzatuk pedig általában nem mosható.

Szétcsúszik a két matrac

Többen is jelezték, hogy bizonyos pózokban zavaró lehet, ha nem egy nagy matrac van, két kisebb matrac kerül egymás mellé.

Ez egyrészt valóban okozhat egy kis zavart időnként, de emellett szükség is lehet erre a megoldásra, ha két eltérő komfortzónát igénylő személy alszik egymás mellett. Ebben az esetben nem érdemes feláldozni a nyugodt alvást…

Melyik a legjobb? Objektív elemzés

Nehéz objektíven állni a témához, de megpróbáltunk összerakni egy független sorrendet, ahol nem vettük figyelembe, hogy egy-egy matrac mennyire jó alvásra.

Mivel minden matracból kihozható szinte bármilyen komfort, a mi elképzelt „verseny matracaink” alapvetően a magyar piac sajátosságai szerint épülnek fel, jó minőségű alapanyagokból. Persze ez még egy szubjektív vélemény marad.

Az összehasonlítás során 1-től 5 pontig osztályoztuk a különböző tulajdonságokat. Nézzük meg őket egyesével:

Mennyire könnyű a pozíció váltás?

Minél keményebb valami, annál könnyebb rajta mozogni. Magyarországon a bonell rugós és a kókuszmatracok viszik a prímet keménységben, így ők kapták a legtöbb pontot. 

A keménység természetesen kialakítástól is függ. Nagyon könnyen előfordulhat olyan habból készült matrac is a piacon, ami keménységben mindent ver…

A túloldalon a memóriahab van, ami általában túl süppedős, nem olyan könnyű benne mozogni. 

Mennyire erősen rugózik vissza?

Jól jön időnként, ha a mozgásunk mellé kapunk egy kis visszarugózást. Ilyenkor kevesebb energiával többet érhetünk el.

 Ebben a tekintetben is vezetnek a bonell rugók, amik ringanak, ha kell, ha nem. Melléjük zárkózik fel a természetes latex és a nagy rugalmasságú hideghab – alig lemaradva.

A sort ismét a memóriahab zárja, amelynek szinte nincsen mérhető rugalmassága.

 Kényelem – melyik nem nyom?

Nem kellemes, ha egy anyag annyira merev, hogy szinte fáj, amikor rátérdelünk. Vagy akkor, ha nem csak a saját testsúlyunkkal nyomjuk, de párunk is ránk nehezedik.

Ebben a tekintetben szinte minden matrac jól vizsgázik. Egyedül a bonell és a kókusz nem kapja meg a maximális pontszámot, elvégre ezek elég kemény anyagok…

A zaj kérdése. Melyik a legcsendesebb?

Senkinek nem kell bemutatni a helyzetet, amikor csendesen kellene elintézni a dolgokat. A gyerek éppen elaludt, vendégek, rokonok, vékony falak…

Ebben a tekintetben a bonell rugós matraccal kapcsolatos a legtöbb negatív vélemény – tőlünk is ez kapta a legkevesebb pontot. A többi alapanyag szerintünk több, mint csendes, nem lesz velük gond.

Meddig süllyedünk a matracban?

A süllyedés nem azt határozza meg, hogy mennyire egyszerű pozíciót váltani, hanem sokkal inkább azt, hogy mennyire férünk közel a párunkhoz.

Ha mi vagyunk felül és egész testünkkel ránehezedve jól belenyomjuk a matracba, az nem csak neki lesz furcsa érzés, de mi is észre fogjuk venni, hogy sokkal többet kell mozognunk, hogy elérjük őt – ha egyáltalán.

A memóriahab – mint a süppedés királya – kapta a legkevesebb pontot. Mellette még a latexet és a táskarugós matracokat említhetjük még az átlagnál süppedősebbnek, míg a süppedés nélküliség csúcsa a kókusz lesz… 

Az eredmények jól láthatóak a következő táblázatban:

Természetesen az itt leírtak csak nagy általánosságban állják meg a helyüket. Bármilyen alapanyagból ki lehet hozni, szinte bármilyen komfortot… 

A legbiztosabb módszer az, ha személyesen próbáljuk ki a kiszemelt matracot, akkor nem érhet minket meglepetés…

Ha bármilyen kérdésed lenne a cikkel kapcsolatban, írj a hello(kukac)matracpedia.hu címre.

Utolsó frissítés: 2020 június 26.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: Adatvédelmi tájékoztatás

Bezárás