1. Matrac derékfájásra

Matrac derékfájásra

 

Milyen matracot vegyek ha fáj a derekam?

Sajnos sok a tévhit azzal kapcsolatban, hogy milyen matrac jó a derékfájásra… Most azonban tiszta vizet öntünk a pohárba.

Olvasd végig írásunkat, hogy te is biztos kézzel választhasd ki a legjobb matracot derékfájásra!

Ki ne tapasztalta volna már meg a derékfájás gyötrő tüneteit, melyek sokszor éppen reggelente, felkelés után jelentkeznek?

A derékfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi bántalom – többségünk már sajnos találkozott vele élete során – , a hátterében álló okok szerteágazóak lehetnek, tünetei azonban összefügghetnek akár azzal is, hogy milyen matracon térünk nyugovóra.

Matrac derékfájásra

Fontos leszögeznünk tehát, a derékfájásnak sokféle kiindulópontja lehet, egy matrac csere pedig önmagában nem mindig jelent megoldást a problémára. De vajon melyik  az ideális matrac derékfájósoknak?

Milyen matrac a legjobb derékfájásra?

Kemény matrac derékfájásra? Dehogy! Sokáig élt a köztudatban az a téves elképzelés, hogy csak a kemény matracokkal lehet elejét venni a derékfájdalmaknak. Hányszor is hallottuk azt matrac értékesítés közben hogy „a kemény matrac a jó, mert az tartja meg a derekat, ugye?”.

Az amúgy sem egyszerű kérdéskört pedig bonyolította, hogy idehaza még orvosok is osztották azt a véleményt, hogy a kimondottan kemény matracokkal enyhíthetők a derékfájdalmak.

Ez az elgondolás egyébként abból táplálkozhatott, hogy a túlzottan lágy matracokba valóban teljesen belesüpped testünk, tehát ezek nem tudnak rendes támaszt adni a deréktáji – lumbális – csigolyáknak és úgy általában a gerincoszlopnak sem.

A videóban részletesen beszélek róla, hogy miért rossz a kemény matrac…

Másrészről az orvostudomány egyáltalán nem foglalkozott komolyabban a derékfájdalmak és a matrac problémakörével sem elméleti, sem gyakorlati szinten. Így tanulmányok sem születtek ezzel kapcsolatban, melyek megalapozhatták volna a matracosok szakszerű ajánlásait – később pedig  ez a kérdés vitákat szült az ortopéd orvosok illetve a gerincgyógyászok között, előbbiek preferálták a kemény matracokat.

Azóta viszont szerencsére már gerincgyógyászati szaklapban megjelent tanulmányok is megerősítették, hogy a félkemény matracokkal lehet enyhíteni vagy megelőzni a derékfájást és a deréktáji – lumbális – csigolyák panaszait.

De miről is van szó pontosan?

A pihentető alváshoz több feltétel mellett elengedhetetlen az is, hogy gerincoszlopunk természetes alakjához alkalmazkodjon matracunk és ezzel tehermentesítse a csigolyákat és porckorongokat.

A lengéscsillapító elvén működő, ruganyos gerincoszlop ugyanis nem teljesen egyenes, hanem enyhe S alakot vesz fel. Részei a 15 csigolyából álló, homorú (fordított C alakú) hátgerinc, a 7 csigolya alkotta, domború nyaki gerincszakasz illetve a szintén C formájú deréktáji, lumbális gerinc – ehhez pedig csatlakozik 5 keresztcsonti és 4 farkcsigolya.

Az a legjobb matrac derékfájásra, mely minden ponton állandó és egyenletes támaszt nyújt, tehát stabilan tart, mégis rendelkezik egy olyan fajta lágysággal, melynek köszönhetően a gerinc előbb említett természetes hajlataihoz képes finoman idomulni.

A gerinc csigolyáinak és „más alkatrészeinek” – a porckorongoknak, inaknak és ínszalagoknak –  a nyomásmentesítésére illetve a gerinc mellett izmok ellazítására – mint az orvosi tanulmány is megerősítette – pedig a félkemény matracok képesek leghatékonyabban.

A gerinc egészsége szempontjából rendkívül lényegesek az éjszakai órák, amíg ugyanis a nap folyamán, álló és ülő helyzetünkben a gerincoszlop csigolyái jelentős terhelésnek kitéve összenyomódnak, addig alvás közben, fekvő testhelyzetben az izmok elernyednek, a gerincoszlop teljes hosszában „kinyúlik” , a csigolyák pedig eltávolodnak egymástól és a porckorongok tápanyagellátása (nedvkeringése) ideális lesz. Ideális esetben persze, ha erre alkalmas a matracunk.

A félkemény matraccal szemben –  mely tehát támogatja a gerinc tehermentesítését és a csigolyák finom, dinamikus mozgását alvás közben – , a kemény matrac túlzottan mereven tartja a gerincet, mely feszültséget teremt a csigolyákban illetve nyomáspontokat képezhet a test bizonyos pontjain és ezzel fájdalmakat okozhat illetve még vérkeringésünket is elszoríthatja.

kemény matrac nem jó derékfájásra

Ha a kemény matrac egészséges lenne, akkor a földön is aludhatnánk…

Ezért a kemény matracok a legtöbb ember esetében nem praktikusak derékfájás ellen.

Nem mindegy, hogy ki mekkora…

Persze hogy kinek mi is számít kemény vagy félkemény matracnak az nagyon szubjektív. Más felületet érez ugyanis keménynek egy 120 és megint mást egy 60 kilós ember.

Tehát ilyen módon nagyon is elképzelhető, hogy a testesebb embernek keményebb felületet szükséges, hogy gerince illetve ezen belül deréktáji csigolyái „rendes” támaszt kapjanak. Azonban bármennyire is logikus, hogy egy nagyobb súlyú vagy erősebb testalkatú embernek masszívabb, keményebb felületű matracra van szüksége, ez nem mindig van így.

Egyrészt a megszokás nagy úr, tehát ha az illető lágyabb felületű matracokat szokott meg, akkor nem érdemes később keményre váltani, másrészt a formakövetés, így valamilyen szintű lágyság még a széles derékhoz is szükségeltetik, tehát a nagyon kemény matracok még nekik sem ajánlottak – ezek extrém testsúly kivételével szinte senkinek nem ajánlottak.

Átlagos illetve törékeny testalkat illetve „pehelysúly” esetén viszont szinte kötelezőek a félkemény vagy éppen a már lágy kategóriába eső matracok, hogy a korábban már emlegetett tehermentesítése a gerincnek létrejöhessen, illetve a matrac valóban kényelmes legyen.

A súly mellett pedig a testalkatra is érdemes figyelmet fordítani, amikor derékfájásra választunk matracot, tehát az sem mindegy milyen magasak vagyunk illetve milyen a súly eloszlása a különféle testtájékokon. Egy példával élve, 120 kilós, 160 centi magas embernek más keménységre lehet szüksége, mint egy ugyanilyen súlyú de két méteres embernek.

Emellett egyéni preferenciák is szerepet játszhatnak a választásban, van aki – testsúlytól függetlenül – egyszerűen a keményebb matracot szereti és azt szokta meg, van aki pedig a lágyabbakat.

A különféle matrac keménységi osztályoknak – így a talán legnépszerűbb H1-H5 keménységi skálának – tehát önmagukban nem sok értelmük van.  Ahelyett hogy ezek alapján próbálnánk választani, ki kell próbálni a matracot személyesen is.

Zónás matracot a deréknak!

Derékfájásra jók lehetnek a zónás matracok is. Ezek az ergonómiai zónáknak köszönhetően még jobban alkalmazkodnak a gerinc természetes hajlataihoz, ugyanis a különféle keménységű, anatómiai zónák azt veszik figyelembe, hogy az eltérő testtájékainknak más és más alátámasztásra (tulajdonképpen keménységre) lehet szüksége.

Nézd meg a zónás matracokról szóló videónkat!

Így például oldalt alvás esetén, mely az egyik leggyakoribb alvópóz, szükség lehet egy lágyabb vállzónára és egy hasonlóan lágy vagy feszesebb csípőznára – egyes zónás matracoknál megegyezik a váll és csípőzóna, másoknál pedig utóbbi feszesebb, előbbi a vékonyabb csípőt veszi figyelembe, a másik a másik pedig a masszívabb medence részt.

Az alváspóz is fontos!

Tehát oldalt alvásnál általában a lágyabb vagy éppen feszesebb félkemény matrac lehet ideális derékfájás esetén – persze a testsúly és alkat figyelembevételével – , mely pontosan követi a gerincoszlop természetes formáját azzal, hogy lágyabb támaszt biztosít a deréknál és vállnál, engedi optimálisan benyomódni ezeket a részeket – a kemény matrac nyomná ezeket és fájdalmakat válthatna ki.

A derék csigolyáinak feszültségmentesítésével lehet csak enyhíteni tehát a derékfájás tüneteit, melyre tehát a legjobbak a félkemény matracok.

derékfájdalom és a matrac alváspóz

Kisebb arányban ugyan, de azért sokan háton és hason fekve pihenik ki mindennapi fáradalmaikat. A háton fekvést nagyon szereti gerincünk, ugyanis ebben a pózban egyenletes a súlyunk eloszlása, nehezebben képződnek nyomáspontok.

Így akár a keményebb matracok is egészséges alátámasztást nyújthatnak, mindenesetre itt inkább a feszesebb félkemény matracok lesznek az ideálisak. A nagyon kemények ekkor sem praktikusak, mivel mind a hát, mind a derék csigolyáit – a medence és fenék részt – nyomhatják.

De ugyanígy beválhatnak a kissé feszes matracok akkor is ha hason alszunk. Ezt az alvási pozíciót azonban érdemes kerülni, mivel ekkor vannak leginkább veszélyeztetve a nyaki illetve a lumbális csigolyák.

Milyen típusú matracok vannak?

Derékfájósok sokszor a matrac szaküzletben szembesülnek azzal a fogós kérdéssel, hogy milyen típusú, melyik alapanyagból készült matracot válasszák.

A rugós matrac vagy a habmatrac jobb derékfájásra? Vagy a latex matrac körözi le mindkettőt és ez enyhítheti legjobban kínjainkat?

Az az igazság, hogy minden olyan matrac, mely a korábban említett követelményeket biztosítja, hatékony lehet derékfájás ellen – hangsúlyozva, önmagában csak a matrac nem minden esetben szünteti meg vagy enyhíti a derékfájdalmakat.

Tehát az alapanyag másodlagos, amelyikből kényelmes és formatartó matracot lehet készíteni, jól funkcionálhat a derékfájdalmakkal szemben. Azonban vannak e tekintetben jobb és kevésbé jó anyagok.

A teljesség igénye nélkül pár szóban, a kókusz – önmagában, ha nem segítik ki más anyagokkal – szerintem kemény, merev alapanyag, melyet igazán kényelemessé és derék kímélővé tenni „kész tudomány”. Kókuszmatracot választani derékfájás ellen tehát melléfogás.

A formakövetésben szintén elhasaló anyag a bonell rugózat, melynél az egymással összekapcsolt rugók gyengén tudnak csak alkalmazkodni a gerinc vonalához illetve kevésbé tudják tehermentesíteni a csigolyákat. Persze a Bonell rugós matracból is lehet a derék számára komfortos matracot készíteni, de a kókuszhoz hasonlóan csak nagy nehézségek árán.

A zsákrugós matracok

Más a helyzet azonban a táskarugós matraccal. A zsákrugós matrac a sok kis, egymástól függetlenül mozgó rugócska révén már jóval nagyobb kényelmet nyújt a derék számára, mivel képes nagyszerű formakövetést nyújtani.

Persze ezen is vannak kényelmet fokozó anyagok, de matracmagként – a kókusz és bonell rugós matraccal szemben – már sokkal jobb és megállja a helyét derékfájás esetén is. Kattints és olvasd el, mire kell figyelned, ha derékfájásra akarsz táskarugós matracot választani: zsákrugós matracok.

A hideghab és habrugós matracok

A habmatracoknál könnyen variálható a keménység és a rugalmasság is. Napjainkban a hideghab matracok a legnépszerűbb ágybetétek közé tartoznak, melyeket ráadásul bátran ajánlhatunk derékfájásra is.

A sokféle kialakításban elérhető hideghab matracok ugyanis nagyfokú kényelmet nyújtva, kiválóan képesek alátámasztani a gerincoszlop csigolyáit. A kellemesen rugalmas hideghab anyagból lehet zónás habmatracot készíteni, de lehet akár habrugós matrac is valamint kényelmi réteggel is fokozható a komfortja.

Kitűnő választás tehát a hideghab matrac is derékfájás ellen – ráadásként még a legjobb ár-érték aránnyal is rendelkezik a matracpiacon. Amennyiben a hideghab matracokkal szemezel, itt elolvashatod, hogy választhatod ki a legjobbat: hideghab matracok előnyei és hátrányai.

Nézd meg a hideghabokról szóló videónkat is!

A memory matracok

A memory matracok a legkényelmesebb matracok közé tartoznak, az ezeken található viszkoelasztikus memóriahab az egyik legjobb nyomáscsökkentő anyag, így nem meglepő módon derékfájás ellen is hatásos lehet.

A finom, puha memory anyag kizárólag kényelmi funkciót lát el a memóriahabos matracokon, egy másmilyen anyagból – ez lehet más habanyag vagy rugózat is –  készült alátámasztó rétegen.

A memory matracnak – legalábbis a hagyományos változatnak – egyetlen egy komoly hátránya van., az pedig a gyors felmelegedésre való hajlam. Ennek tükrében érdemes megfontolni, beruházunk e egy ilyen matracba. A memory matracokról mindent leírtunk itt: memóriahabos matracok előnyei és hátrányai. Ebben a videóban pedig átbeszéltük a témát:

A latex matracok

Hihetetlenül kényelmes és rugalmas anyag a latex is, mely nagy tömörsége és ruganyossága révén ráadásként még az egyik legtartósabb matrac alapanyag is.

A „szuperrugalmas” latex matracokkal is profin tehermentesíthetjük csigolyáinkat, formakövetésben. a  gerincoszlop alátámasztásában is a maximumot nyújtják a latex matracok.

Derékfájás esetén a latex matrac valóban az egyik leghatékonyabb segítőnk lehet. Ha szeretnél tökéletes latex matracot választani, olvasd el cikkünket: miért jó a latex matrac?

Érdekel a téma? Nézd meg a latex matracos videónkat!

Fedőmatrac derékfájásra? Jó megoldás lehet?

Igen, amennyiben sikerült túl kemény matracot választani, és derékfájásunk nem múlik el, sőt, rosszabbodik, van még egy lehetőségünk…

Léteznek olyan lágy anyagból készül fedőmatracok – fekvőbetétnek és toppernek is nevezik ezeket időnként – , melyek a kemény matracra téve lágyabbá, kényelmesebbé teszik annak felületét.

A fedőmatrac szépen leköveti a test formáját és segít tehermentesíteni a csigolyákat, amivel a derékfájást is enyhítheti. Fontos azonban, hogy a fedőmatracok csak akkor nyújtanak segítséget, ha matracunk túl kemény. Egy kifeküdt, elöregedett matrac esetén nem fog érdemben javítani a helyzeten. Ha ilyen terméket keresel, érdemes elolvasnod ezt a cikkünket: fedőmatracok.

Öreg matracok és derékfájás

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy matracunk is elhasználódik és leamortizálódik az évek folyamán – ezt nagyban nehezíti persze, hogy megszokjuk a folyamatos komfortvesztést, az egy idő után fel sem tűnik már.

Matracunk az évek folyamán fokozatosan puhul és veszít alátámasztó képességéből. Ezt pedig bizony a derekunk sínyli meg.

Érdemes tehát tisztában lenni azzal, hogy legfeljebb 6-8 év után még a legprofibb matracok is puhulhatnak és deformálódhatnak annyit, hogy elégtelen támaszt nyújtsanak gerincünknek – ez a hasznos élettartam persze lehet némileg rövidebb és hosszabb is.

Derékfájás esetén tehát első körben érdemes megszabadulnunk éltes, kifeküdt matracunktól.

Egy új matrac nem mindig segít a derékfájáson

Sokan várnak megváltást egy új matractól, de ha szakmailag korrektek akarunk lenni, akkor fontos leszögeznünk, hogy egy új matrac nem messze nem minden esetben fogja megoldani a derékfájás problémáját.

A megfelelően kiválasztott matrac ugyanis inkább prevenciós célzattal működik. Megakadályozza, hogy gerincproblémák alakuljanak ki. Ha már fájdalmaink vannak, akkor egy új matrac nem fogja varázsütésre megszüntetni azokat. De sokat tehet azért, hogy a helyzet normalizálódjon, vagy legalábbis ne romoljon tovább.

Kiváltképp igaz ez, ha egész nap fájdalmaink vannak, esetleg csak estére jelentkezik a fájdalom. Ilyen esetekben más dolgok is állhatnak a háttérben – helytelen testtartás, mozgáshiányos életvitel, stb. A legjobb, amit tehetünk, hogy komoly, esetleg nem múló fájdalmak esetén kikérjük orvosaink tanácsát is.

Hogyan válasszunk?

Mivel a matrac választás nagyon szubjektív műfaj, elengedhetetlen hogy a kiszemelt matracot személyesen is kipróbáljuk a szaküzletben. A derékfájás ezt még fontosabbá teszi, hiszen leírásból nem derül ki, hogy a matrac mennyire kíméli derekunkat.

Érdemes egy 10-15 percet is eltölteni a matracon, a megszokott alvási helyzetben, az otthonihoz hasonló párnával.

De sokszor még a kipróbálás is kevés, a derékfájósoknak – nekik még inkább, mint a tünetek nélkül élő embereknek – kell pár nap, hogy kiderüljön, mennyire támogatja a pihentető alvást a kiválasztott matrac.

Éppen ezért matracot úgy érdemes vásárolni, hogy megkapjuk a lehetőséget a csere – vagy ami még jobb – pénzvisszafizetési garanciára. Biztos, ami biztos…

Amennyiben pedig kérdésed merült fel – vagy szeretnél nálunk matracot próbálni – , keress minket nyugodtan elérhetőségeinken.

Utolsó frissítés: 2021 április 28.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. További információ

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. Olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat: Adatvédelmi tájékoztatás

Bezárás